Google menggugurkan ciri baharu untuk meningkatkan tahap telefon dan jam tangan Android anda

10
© Google

Bukan sahaja perkakasan atau telefon konsep baharu perlu dijangkakan di MWC. Google juga menyertai pameran itu dengan mengumumkan pelbagai ciri baharu dan penambahbaikan pada platform Android dan Wear OS 3.

Kebanyakan perubahan yang datang kepada Android 13 dan Wear OS 3 memfokuskan pada produktiviti dan ketersambungan, tetapi gergasi carian itu turut memperkenalkan peningkatan dan penyesuaian penting juga. Di bawah ialah ciri baharu yang patut anda nantikan.

  • Baca juga petua ini: Bagaimana untuk mengalih keluar pengebom foto daripada foto anda?

Widget dan pintasan skrin utama Google Keep

Google sedang meningkatkan cara anda menggunakan widget Google Keep anda semasa membuat senarai atau menyemak beberapa item terus pada skrin utama telefon Android anda. Widget nota tunggal baharu kini akan menyokong penyuntingan langsung pada skrin utama. Pada masa yang sama, pengubahsuaian akan disegerakkan secara automatik ke jam tangan pintar anda yang disambungkan.

Untuk menjadikannya lebih tinggi, Google menambah dua pintasan baharu pada muka jam bagi peranti boleh pakai yang dikuasakan OS Wear. Selepas itu, anda boleh menggunakan suara anda semasa mencipta atau menyemak imbas nota tanpa membuka telefon bimbit anda.

Widget Google Keep Baharu untuk Android dan Wear OS

Widget Google Keep Baharu untuk Android dan Wear OS / © Google, Edit oleh NextPit

Ganding Pantas pada Chromebook

Google terus memanfaatkan teknologi kedekatan peranti melalui Bluetooth LE untuk gandingan mudah antara peranti yang serasi. Memadankan fon kepala baharu ke Chromebook akan dilakukan melalui persediaan sekali ketik. Dan jika fon kepala anda sudah dipasangkan dengan telefon anda, Chromebook boleh menyambung secara automatik ke tunas atau tin audio.

Google Meet mengembangkan pembatalan hingar dan meningkatkan zum pada Chrome

Selain itu, Google mengatakan bahawa Google Meet menyokong pembatalan hingar semasa sesi panggilan pada lebih banyak peranti mudah alih termasuk Android, iPhone dan iPad. Ciri ini tersedia kepada kebanyakan ahli perniagaan dan perusahaan Meet serta kepada pelanggan Google One dengan pelan awan 2 TB atau lebih besar. Walau bagaimanapun, masih terdapat pilihan untuk melumpuhkan pembatalan bunyi.

Peningkatan kebolehaksesan yang besar akan tiba di Chrome untuk Android. Sudah tersedia dalam Beta dan pada bulan Mac untuk Chrome biasa, pengguna boleh melaraskan tahap zum untuk kandungan teks dan halaman web sehingga 300 peratus, yang dihadkan kepada 200 peratus pada kebanyakan peranti sebelum ini. Mengezum pada tahap ini masih mengekalkan reka letak dan pengguna boleh menetapkan ini sebagai lalai melalui tetapan.

Tahap zum dan emoji Android Chrome baharu pada Gboard

Tahap zum Android Chrome baharu dan mash-up emoji pada Gboard / © Google, Edit oleh NextPit

Penyesuaian pada Wear OS 3+ dan lebih banyak emoji di Gboard

Kebolehaksesan dan penyesuaian untuk jam tangan yang dijalankan pada Wear OS 3+ juga dipertingkatkan melalui mod paparan dan bunyi baharu. Mendayakan mono-audio bertujuan untuk mengurangkan kesan kekeliruan daripada split-audio pada yang boleh dipakai. Sebaliknya, pemakai boleh melaraskan paparan jam tangan mereka melalui pembetulan warna dan pilihan skala kelabu.

Berkenaan dengan Gboard, pengguna kini boleh mencampur dan menggabungkan emoji dan membuat lebih banyak kombinasi. Anda akan melihat pratonton emoji akhir selepas memilih emoji pertama pada papan kekunci.

Antara ciri Android atau Wear OS baharu yang manakah yang anda fikir paling berguna? Atau adakah anda mencadangkan penambahbaikan lain yang harus dilakukan oleh Google? Kami ingin mendengar jawapan di bahagian komen.

Sumber:
Google