Google Pixel Fold: Daripada Khabar angin dan Menjadi Realiti

17
© Google

Sama seperti Google Pixel Watch, peranti boleh lipat pertama daripada syarikat Mountain View sering dihapuskan. Bagaimanapun, seperti kata pepatah, khabar angin tentang kematiannya telah diperbesar-besarkan. Mulai sekarang, ia akan diiktiraf secara rasmi sebagai Google Pixel Fold.

Telefon lipat diumumkan pada persidangan pembangun Google I/O 2023, yang bermula hari ini. Selain memperkenalkan Google Pixel 7a dan Google Pixel Tablet (lengkap dengan dok pembesar suara), persidangan itu turut mempamerkan telefon pintar Android boleh lipat yang telah lama ditunggu-tunggu, lengkap dengan butiran harga dan ketersediaan.

Google Pixel Fold: Mitos Akhirnya Terwujud

Google Pixel Fold

Google Pixel 7a, Google Pixel Tablet dan Google Pixel Fold! / © Google

Jujurlah: Siapa di antara anda yang telah putus harapan untuk Google Foldable? Setakat hari ini, Google Pixel Fold yang diperakui IPX8 telah diumumkan secara rasmi. Mountain View dengan bangganya mengisytiharkannya sebagai “telefon pintar boleh lipat paling nipis” semasa pembukaan Google I/O 2023.

Tuntutan ini, berdasarkan dimensi 139.7 x 158.7 x 5.8 mm terbentang, atau 139.7 x 79.5 x 12.1 mm apabila dilipat, masih perlu disahkan. Pemegang rekod semasa untuk yang boleh dilipat paling nipis ialah Xiaomi MIX Fold 2 (ulasan), berukuran 5.4 mm apabila dibuka dan 11.2 mm apabila dilipat. Adakah Google tidak mengetahui pesaingnya, atau adakah mereka hanya menyukai cabaran yang baik?

Dimensi dan berat 283 g menempatkan paparan OLED 7.6 inci dengan resolusi 208 x 1,840 piksel (380 ppi) dan kadar penyegaran tertinggi 120 Hz. Google menyebut kecerahan puncak 1,450 nits apabila di bawah cahaya matahari langsung, sambil mengekalkan 1,000 nits di dalam rumah.

Google Pixel Fold

Telefon pintar boleh lipat pertama dari Mountain View dipanggil Google Pixel Fold dan sebenarnya rasmi. / © Google

Panel OLED luaran 5.8-inci, mempunyai resolusi 2,092 x 1,080 piksel (408 ppi), juga bersaiz mengagumkan. Dilindungi oleh Corning Gorilla Glass Victus, paparan ini menyokong sehingga 120 bingkai sesaat. Kecerahan luar memuncak pada 1,550 nits, manakala di dalam rumah, ia boleh mencapai maksimum 1,200 nits.

Boleh lipat dikuasakan oleh Google Tensor G2

Di bawah hud, seperti yang dijangkakan, Google Tensor G2 mengendalikan operasi seiring dengan 12 GB LPDDR5 RAM dan pilihan 256 atau 512 GB storan dalaman UFS 3.1. Mereka yang menjangkakan Google Tensor G3 perlu bertahan sehingga musim gugur apabila Google Pixel 8 dan Pixel 8 Pro akan debut dengan SoC (System on a Chip) ini.

Pemproses bersama Titan M2 memastikan keselamatan. Tenaga dibekalkan oleh bateri 4,821 mAh (minimum 4,727 mAh) yang teguh yang menawarkan pengecasan pantas 30 W—teguhkan diri anda, ini bukanlah nilai terbaik berbanding Samsung.

Walau bagaimanapun, Google secara konsisten mengagumkan dengan keupayaan kamera yang luar biasa, dan Google Pixel Fold tidak terkecuali. Kamera utama belakang ialah unit quad-PD 48 MP dengan penstabilan imej optik (OIS).

Ini ditambah dengan lensa sudut ultra lebar 10.8 MP dan satu lagi kamera telefoto 10.8 MP yang menawarkan 5x lossless dan 20x “Super Res” zum. Ia juga mempunyai LDAF dan sensor kelipan. Walaupun ini mungkin tidak kelihatan luar biasa di atas kertas, Google mempunyai rekod prestasi memanfaatkan perisiannya untuk mengekstrak prestasi yang luar biasa tanpa menggunakan perlumbaan megapiksel.

Google Pixel Fold

Dari segi kamera telefon pintar, tiada siapa yang akan menipu Google dalam masa terdekat! / © Google

Sebelum saya terlupa: dua kamera hadapan turut disertakan. Kamera 8 MP di bahagian dalam dan kamera 9.5 MP di bahagian luar, kedua-duanya dengan medan pandangan 84 darjah. Keupayaan pengaturcaraan yang saya nyatakan sebelum ini juga digunakan dalam ciri seperti Pemadam Ajaib, Foto Unlur, Nada Sebenar, Nyahkabur Wajah, Penglihatan Malam, Tangkapan Teratas, Wajah Kerap, Kawalan pendedahan dwi dan banyak lagi fungsi kamera.

Peranti ini dilengkapi dengan pembesar suara stereo, tiga mikrofon dan port USB 3.2. Ia kini tersedia untuk prapesanan dalam pilihan warna Obsidian dan Porcelain, dengan harga bermula pada $1,799. Pra-pesanan bermula hari ini. Kami akan mengemas kini anda kemudian tentang harga untuk varian storan 512 GB.

Jadi, siapa yang akan memesan Google Pixel Fold? Jika seseorang benar-benar menjerit ya, maka saya juga ingin membaca sebabnya dalam komen!