Google Pixel Watch 2 Boleh Mendapat Penjejakan Masa Nyata dengan UWB

3
nextpit google pixel watch depan
© nextpit

Pixel Watch 2 Google yang akan datang nampaknya akan menjadi peningkatan ketara daripada Pixel Watch asal (ulasan). Telah dilaporkan bahawa jam tangan pintar itu akan menampilkan sambungan jalur ultra lebar sebagai tambahan kepada Bluetooth dan Wi-Fi.

  • Baca juga: Jam tangan pintar Apple dan Android terbaik yang boleh anda beli pada tahun 2023

Jalur ultra lebar ialah sejenis teknologi tanpa wayar yang lebih baharu dengan beberapa kelebihan berbanding Bluetooth. Ia termasuk pemindahan data yang lebih pantas dan kurang gangguan. Ini juga membolehkan penyetempatan atau penjejakan yang lebih tepat antara dua peranti yang disambungkan, yang boleh didapati pada jam tangan Apple yang disokong apabila digunakan dengan peranti Apple yang lain.

Walaupun ia belum disahkan, Google Pixel Watch 2 boleh mendapat manfaat daripada ciri utama UWB. Sebagai contoh, syarikat boleh menambah baik penjejakan Cari Peranti Saya semasa dengan mempunyai navigasi berpandu yang serupa dengan cara AirTag (ulasan) berfungsi dalam jarak dekat. Di samping itu, kemungkinan sambungan wayarles akan meningkatkan Pasangan Pantas tersuai Google seperti memperkenalkan profil pintar.

Lokasi Apple AirTags dipaparkan pada skrin iPhone

Apple AirTag boleh didapati dengan tepat menggunakan apl Cari Saya pada iPhone yang memanfaatkan kedua-dua UWB dan Bluetooth. / © NextPit

Selain itu, sumber yang sama turut menyebut Pixel Watch 2 akan menggunakan bateri 306 mAh yang lebih besar sedikit berbanding bateri 294 mAh yang menjanakan Pixel Watch. Perubahan ini tidak ketara tetapi dikhabarkan lebih cekap, dan dengan cip Snapdragon W5 yang lebih pantas, ia boleh memanjangkan lagi hayat bateri yang boleh dipakai.

Ia juga dikhabarkan bahawa Pixel Watch 2 akan mengekalkan paparan bulat 1.2 inci sama seperti pendahulunya. Walau bagaimanapun, bukannya menggunakan kubah bawah keluli tahan karat, ia ditetapkan untuk tiba dengan casis aluminium. Bahan tersebut kemudiannya akan mengurangkan berat peranti.

Google biasanya menganjurkan acara musim gugurnya pada bulan Oktober setiap tahun. Dijangkakan telefon pintar utama Pixel 8 dan Pixel 8 Pro akan debut bersama Pixel Watch 2. Masih tidak jelas berapa kos jam tangan pintar generasi kedua itu semasa pelancaran.

Adakah anda fikir spesifikasi dan ciri awal ini menjadikan Google Pixel Watch 2 berbaloi untuk dinaik taraf? Biar kami mendengar pendapat anda tentang perkara ini.