Google sedang membuat pemasangan kemas kini Android pada Pixel dengan lebih pantas

20

© NextPit

Memasang kemas kini penuh seperti OS Android 13 kadangkala boleh dianggap sebagai tugas yang sukar. Malah kebanyakan pengeluar memerlukan anda untuk sentiasa memastikan telefon pintar anda dipalamkan, menjadikannya tidak boleh digunakan selama beberapa minit. Google membuat peningkatan yang ketara apabila ia memperkenalkan kemas kini yang lancar. Kini, ia mahu mengurangkan lagi masa menunggu bermula dengan telefon Pixelnya.

Pendekatan kemas kini yang lancar adalah serupa dengan sistem pengendalian untuk desktop seperti Windows. Ia memasang sebarang kemas kini perisian di latar belakang dan hanya mengganggu penggunaan anda apabila tiba masanya untuk but semula dan menggunakan perubahan. Walaupun tidak semua OEM Android menggunakan kelebihan ini, benar dalam kes Samsung, gergasi carian itu masih serius untuk menambah baik ciri tersebut.

  • Jangan ketinggalan: Telefon pintar kompak terbaik untuk dibeli pada tahun 2022

Proses pemasangan yang lebih lancar pada Pixel

Seorang editor daripada Esper melihat tampung baru-baru ini mendedahkan bahawa Google sedang berusaha untuk mengurangkan masa proses apabila anda memasang kemas kini melalui udara. Yang penting, ini didayakan dengan mengelompokkan operasi dan melalui bergantung pada dua utas pemproses semasa memampatkan fail yang diperlukan.

Berdasarkan penemuan, perisian tegar dengan saiz fail 2.2GB harus dipasang pada Pixel 6 Pro dalam masa 13 minit sahaja, iaitu jumlah keseluruhan 10 minit lebih cepat berbanding masa pemasangan tanpa menggunakan dua kaedah gabungan. Walaupun ini harus diperhatikan bahawa masa selepas pemasangan dikecualikan.

Walau bagaimanapun, tidak pasti sama ada kita akan melihat ini digunakan pada telefon pintar Pixel dalam masa terdekat. Pada masa yang sama, tidak jelas sama ada akan terdapat sekatan perkakasan dan hanya mengehadkan ciri ini kepada peranti yang dilengkapi Tensor. Kami mungkin mendengar lebih banyak kemajuan semasa kami menuju ke pelancaran Android 14 tahun depan.

Pembekal Android manakah yang anda fikir juga harus menawarkan kemas kini yang lancar pada peranti mereka? Kami ingin mendengar jawapan anda tentang perkara ini.