Google sedang membuat sistem sembang AI untuk menyaingi OpenAI’s ChatGPT pada tahun 2023

18

© NextPit

Walaupun sumber AI Google dan pembangunan berterusan pada teknologi bahasa semula jadi, syarikat itu tidak dapat mengintegrasikannya ke dalam perkhidmatan penggunanya. Tetapi dengan populariti OpenAI’s Chat GPT baru-baru ini, Google tidak menolak bahawa mereka boleh melancarkan alternatif kepada AI generatif pada tahun 2023.

AI berasaskan perbualan baharu telah dilancarkan baru-baru ini oleh OpenAI, yang merupakan permulaan yang diasaskan oleh Elon Musk dan disokong oleh syarikat utama seperti Microsoft. Tidak seperti chatbots biasa, ChatGPT mempunyai banyak kemahiran termasuk menyelesaikan masalah matematik, mencipta puisi, dan juga menulis kod perisian yang menjadikannya sensasi.

  • Cara membetulkan “Ok Google” tidak berfungsi

Reputasi Google dalam masalah

Menurut laporan CNBC, pekerja Google menyatakan kebimbangan mereka kepada CEO dan eksekutif tertinggi semasa mesyuarat dalaman. Terutamanya, mereka mempersoalkan mengapa Google tidak dapat mengeluarkan sistem sembang AI yang memfokuskan pengguna walaupun teknologi perbualan seperti LaMDA telah sedia selama bertahun-tahun.

Ketua bahagian AI Google Jeff Dean mengakui bahawa mereka kehilangan peluang ini. Tetapi dia juga cepat menunjukkan bahawa terdapat bahaya kepercayaan yang ketara dengan AI pada keadaan semasanya dan ia boleh memberi kesan kepada gergasi pencarian jauh lebih besar jika pelaksanaannya salah.

Bilakah sistem sembang AI berjenama Google akan datang

Sundar Pichai menyokong risiko yang dihadapi oleh syarikatnya. Bagaimanapun, Ketua Pegawai Eksekutif itu menekankan bahawa rancangan besar diletakkan pada tahun depan sambil melihat tempoh itu sebagai titik perubahan untuk AI Google untuk digunakan dalam carian dan perbualan.

Sebaliknya, adalah selamat untuk mengatakan bahawa Google boleh menambah ciri sembang AI bermula dengan Pembantu dalaman atau perkakasan Pixel menggunakan cip pembelajaran mesin yang tersedia. Dalam kes ini, mereka juga boleh menguji fungsi baharu secara beransur-ansur kepada sekumpulan kecil pengguna dan mengelak daripada menghadapi isu besar di sepanjang jalan.

Kami ingin mendengar pendapat anda tentang AI. Adakah anda fikir kecerdasan buatan generatif akan menjadi ciri penting untuk dipertimbangkan dalam gizmo peribadi pada tahun-tahun akan datang? Beritahu kami di bahagian komen.

Melalui: CNBC