Habis Ingatan? Ciri Auto-Arkib Google pada Android Kini Tersedia

27
© NextPit

Pengguna Android yang sentiasa menghadapi masalah dengan mempunyai ruang storan yang rendah pada telefon pintar mereka boleh mendapat manfaat daripada ciri auto-arkib baharu untuk apl. Dalam catatan padanya blog pembangunGoogle mengumumkan bahawa ciri itu kini dilancarkan kepada pembangun dan pengguna yang layak, yang berhasrat untuk mengosongkan ruang secara automatik dalam peranti Android.

Sama seperti iPhone Apple yang dijalankan pada versi iOS terkini, ciri arkib automatik pada Android akan membolehkan sistem mengurangkan ruang yang digunakan oleh apl yang tidak digunakan. Apabila didayakan, ciri ini akan mengalih keluar sebahagian besar data apl tanpa menyahpasangnya atau memadamkan data peribadi yang disertakan bersamanya. Sebaliknya, sehingga 60 peratus ruang storan disimpan, menurut gergasi carian Internet.

  • Baca juga: Cara bermain permainan Netflix pada iPhone atau Android.

Cara menggunakan arkib automatik atau muat turun semula apl Android yang diarkibkan

Pengguna akan mempunyai pilihan untuk memuat turun mana-mana aplikasi yang diarkibkan semula dengan hanya mengetik ikon aplikasi dari menu atau skrin utama. Jelas sekali, prosesnya serupa dengan mengemas kini dan bukannya memasang semula apl Android yang sama secara membosankan sekali lagi.

Google menyebut bahawa hanya apl yang diterbitkan dalam jenis App Bundle disokong. Maksudnya, gedung apl pihak ketiga atau APK yang boleh dimuat turun tidak akan diarkibkan. Format apl baharu telah diperkenalkan beberapa tahun lalu, di mana antara kelebihan ini ialah pengurangan ruang aplikasi yang diperlukan berbanding fail APK biasa.

Auto-Arkib Android untuk Apl

Auto-Arkib Android untuk apl membolehkan anda mengosongkan ruang pada peranti anda. / © Google, Edit oleh NextPit

Seperti yang dinyatakan oleh syarikat, tiada togol langsung untuk mendayakan auto-arkib di hujung pengguna. Sebaliknya, anda akan diberikan pilihan untuk menghidupkan ciri tersebut jika anda cuba memasang apl di Gedung Play semasa peranti anda kehabisan storan. Walau bagaimanapun, akan ada togol untuk menarik diri atau melumpuhkannya selepas itu.

Walaupun ciri ini nampaknya memanfaatkan peranti dengan ruang storan terhad, ini juga akan membantu pembangun mengekalkan apl mereka dan potensi penglibatan jika pengguna mahu menjalankan apl itu pada masa hadapan. Begitu juga, kami ingin tahu sama ada arkib automatik berguna kepada anda? Beritahu kami dalam ulasan.

Sumber:
Blog Android