Inilah Sebab Mic Anda Sangat Senyap dalam Perselisihan – Dan Cara Membaikinya

31

Menggunakan Discord ialah cara yang mudah untuk berkomunikasi. Walaupun sesetengah pengguna Discord suka menghantar mesej pada pelayan yang berbeza, yang lain suka menggunakan ciri sembang suara.

Salah satu masalah utama yang datang dengan pilihan sembang suara ialah kualiti audio. Pengguna kerap mengalami masalah mendengar orang lain dan begitu juga sebaliknya. Kadangkala ia adalah fon kepala anda, dan kadangkala, ia hanya sambungan Wi-Fi yang lemah.

Berita baiknya ialah anda boleh membetulkannya.

Jika anda mengalami masalah dengan mikrofon anda, berikut ialah sebab dan cara yang mungkin untuk meningkatkan audio anda.

Sebab Mengapa Mic Discord Saya Senyap

Walaupun Discord mempunyai ciri audio yang sangat baik, sentiasa ada kemungkinan anda mengalami isu mikrofon sementara.

Berikut ialah tiga kemungkinan isu mikrofon yang mungkin menyebabkan gangguan “Saya tidak dapat mendengar anda” daripada rakan pengguna Discord anda.

Kelantangan Windows Anda Terlalu Rendah

Anda mungkin telah mengecilkan volum Windows anda tanpa mengingati sama ada anda telah mendengar sesuatu di YouTube atau mana-mana platform penstriman lain.

Menurunkan bunyi muzik atau video yang anda dengari turut mempengaruhi cara orang lain mendengar anda di Discord. Jadi, sebagai contoh, jika volum Windows anda turun kepada 20%, pengguna di sebelah lain tidak akan mendengar perkataan yang anda sebutkan.

Isu Tudung Kepala

Alat dengar yang anda gunakan dalam sesi sembang anda mungkin menjadi masalah. Audio anda mungkin senyap atau tidak jelas, bergantung pada kualitinya. Selain itu, jika anda telah menggunakan set kepala untuk seketika, sebab mikrofon anda senyap mungkin disebabkan oleh kerosakan wayar.

Masalah Sambungan Dengan Wi-Fi & Palam

Sambungan Internet anda boleh menjejaskan kelantangan dan kualiti cara anda mendengar orang lain dan cara mereka mendengar anda. Selain itu, jangan lupa untuk menyemak sama ada fon kepala anda dipasang dengan betul jika ia berwayar. Bergerak-gerak mungkin menyebabkan palam terputus sedikit, menyebabkan masalah audio.

Tetapan Audio yang salah

Kadangkala, anda tidak akan dapat mendengar seseorang di Discord kerana tetapan audio anda salah. Anda mungkin mengalami pemotongan suara semasa perbincangan Discord anda, atau tempo pertuturan orang lain akan berubah daripada perlahan kepada cepat.

Pembetulan Mikrofon Discord Mudah

Memandangkan kemungkinan punca masalah untuk kemalangan mikrofon telah dibincangkan, berikut ialah beberapa pembetulan untuk isu audio anda.

Betulkan Alat Dengar Anda

Kadangkala, isu utama ialah kualiti dan keadaan pembesar suara atau fon kepala anda. Jika anda mempunyai fon kepala lama yang usang atau wayarnya rosak, sudah tiba masanya untuk pergi ke kedai dan melabur dengan yang baharu.

Kekalkan Hubungan yang Kuat

Memastikan bahawa anda mempunyai sambungan yang kukuh boleh membantu mengurangkan isu mikrofon senyap. Pergi ke Tetapan Wi-Fi dan semak kekuatan sambungan internet anda. Seterusnya, semak sama ada fon kepala anda dipasang dengan betul.

Tingkatkan Kelantangan Windows Anda

Di sudut kanan bawah anda, cari ikon pembesar suara dan klik padanya. Naikkan kelantangan kepada 80% dan ke atas untuk audio yang jelas. Anda akan segera melihat perbezaan dalam komunikasi anda.

Betulkan Tetapan Suara Anda

Berikut ialah cara untuk membetulkan tetapan suara anda untuk audio berkualiti tinggi pada Discord:

  1. Lancarkan apl Discord.
  2. Pilih ikon Tetapan di sudut kiri bawah.
  3. Klik pada “Suara & Video.”
  4. Tatal ke bawah dan ketik pada “Tetapkan Semula Tetapan Suara.”
  5. Pilih “Okay.”
  6. Klik pada “Mari semak.”

Mulakan semula Perselisihan Anda Dengan Pengurus Tugas

Kadangkala, memulakan semula platform adalah penyelesaian terbaik anda. Berikut ialah cara untuk memulakan semula Discord menggunakan Pengurus Tugas:

  1. Tekan kekunci Windows, taipkan “Task Manager,” dan “Enter.”
  2. Cari tab Proses.
  3. Klik kanan pada Discord dan pilih “Tamatkan tugas.”
  4. Mulakan semula apl dengan memilih ikon Discord pada desktop anda atau mengklik kekunci Windows, menaip dalam “Discord,” dan memilih “Enter.”

Soalan Lazim Tambahan

Bolehkah saya membuat suara seseorang lebih kuat daripada 200% pada Discord?

Ya, tetapi membuat seseorang lebih kuat daripada 200% tidak akan membuatkan anda mendengarnya dengan lebih baik jika mereka mempunyai mikrofon berkualiti rendah.

Bolehkah Discord memampatkan kualiti mikrofon saya?

ya. Walaupun platform boleh dipercayai, kualiti audio anda boleh merosot. Kadangkala, Discord akan memampatkan kualiti audio anda. Ini adalah perkara biasa dengan sembang untuk membolehkan proses panggil balik yang lancar.

Bolehkah saya merakam audio pada Discord?

ya. Discord membolehkan pengguna merakam kandungan audio (sembang suara). Ini bermakna pengguna boleh merakam perbincangan mereka dan menyimpannya untuk kemudian.

Betulkan Mikrofon Discord Anda, Cepat

Walaupun Discord mempunyai banyak ciri yang menakjubkan, tiba masanya isu teknikal tertentu menghalang komunikasi anda. Sebagai contoh, masalah audio boleh menjejaskan sembang suara anda. Nasib baik, gangguan teknikal kecil ini mudah diperbaiki.

Jika anda mahukan audio berkualiti tinggi, pastikan kelantangan Windows anda melebihi 80%, semak kualiti fon kepala anda, konfigurasikan tetapan audio anda, dan akhir sekali, semak sambungan Internet anda.

Adakah anda mengalami masalah mikrofon di Discord baru-baru ini? Adakah anda biasa dengan penyelesaian yang telah kami gariskan? Pastikan anda meninggalkan komen di bawah.