Instagram seperti pro: 10 petua untuk foto percutian yang lebih baik

20

© NextPit

Ia mungkin Milan atau Madrid, tetapi adakah foto percutian anda sentiasa kelihatan sama? Kami mempunyai beberapa helah kamera untuk anda mengambil gambar yang lebih baik semasa dalam perjalanan. Kami menumpukan perhatian pada telefon pintar dan dengan itu telah mengambil semua foto dalam artikel ini dengan telefon bimbit. Tetapi sudah tentu, kebanyakan nasihat juga terpakai untuk kamera yang betul juga.

Anda boleh mendapatkan lebih banyak video mengenai topik teknologi semasa di halaman video kami.

Kami membahagikan artikel ini kepada tiga bahagian:

  1. Petua fotografi am
  2. Petua foto untuk telefon pintar anda
  3. Petua untuk mencari motif

Petua fotografi am

Peraturan pertiga dan nisbah emas

Anda mungkin mempunyai motif yang cantik, tetapi adakah anda tahu cara menjajarkan kamera? Kemudian peraturan pertiga dan nisbah emas sering membantu. Dalam yang pertama, imej dibahagikan kepada pertiga secara mendatar dan menegak. Anda harus meletakkan bahagian paling penting dalam pemandangan di sepanjang garisan ini, sebaik-baiknya walaupun di persimpangan.

01 kamera tipps peraturan pertiga

Di sini anda boleh melihat grid di atas foto. Kedua-dua subjek dan ufuk dijajarkan dengan grid. / © NextPit

Bahagian emas berfungsi dengan sangat serupa, tetapi garisan di sini semuanya beralih sedikit lebih ke arah tengah imej. Walaupun foto yang diambil mengikut peraturan pertiga kelihatan lebih menarik, bahagian emas mencipta kesan yang lebih harmoni. Fikirkan apa yang lebih sesuai dengan adegan anda.

Dengan sebahagian besar aplikasi kamera, skrin untuk peraturan pertiga dan bahagian emas boleh diletakkan di atas imej pemidang tilik. Pilihan yang sepadan boleh didapati dalam tetapan apl.

02 grid tipps kamera

Kebanyakan apl kamera boleh memaparkan pelbagai jenis grid di atas imej pemidang tilik. Huawei memanggil nisbah emas grid Phi, dengan cara itu. / © NextPit

Sudah tentu, peraturan ini tidak ditetapkan dalam batu. Terutamanya foto yang sangat simetri, seperti yang mempunyai pantulan, juga boleh menghasilkan daya tarikan istimewa.

Latar depan dan latar belakang

“Latar hadapan menjadikan gambar sihat” adalah frasa yang sering digunakan dalam fotografi. Jika anda menyepadukan latar depan ke dalam gambar, maka anda boleh memberitahu penonton butiran tambahan. Adakah anda berbaring di rumput semasa mengambil gambar atau adakah anda memanjat batu selama berjam-jam untuk merakam gambar ini? Kemudian pegang beberapa bilah rumput di hadapan kanta atau letakkan beberapa batu bermata tajam di latar depan untuk menunjukkan butiran ini.

03 kamera tipps latar depan

Sama ada dengan sarapan pagi atau melalui lubang intip ke taman: Walaupun tidak banyak yang berlaku di sini, gambar-gambar itu mempunyai cerita tambahan melalui latar depan. / © NextPit

Pengurusan talian dan kedalaman

Selain permainan dengan latar depan dan latar belakang, anda juga boleh menggunakan garisan untuk mencipta kedalaman dalam foto anda. Cari garisan yang mengarah dari latar depan ke kedalaman dan biarkan garis itu melintasi foto anda. Ini secara automatik memberikan imej ketegangan dan dinamisme tertentu.

04 garis tipps kamera

Sama ada di tengah atau ke tepi, garisan yang mengalir dalam menjadikan foto lebih menarik / © NextPit

Cahaya dan bayang-bayang

Tiada unsur utama dalam fotografi selain cahaya – adalah mustahil untuk mengurangkan keseluruhan topik kepada hanya tiga perenggan. Tetapi mengetepikan cahaya daripada artikel ini bukanlah satu pilihan, jadi kami memecahkan subjek cahaya kepada dua sifat: arah dan kualiti.

Kualiti cahaya digambarkan sebagai keras atau lembut dan bergantung pada saiz sumber cahaya. Matahari adalah (sudah tentu agak kelihatan;)) sumber cahaya yang sangat kecil dan menyediakan cahaya yang sangat keras dan bayang-bayang yang keras. Borang digambarkan dengan sangat jelas, yang biasanya tidak begitu menyanjung dengan potret.

09 kamera tipps cahaya

Kiri: cahaya keras pada waktu makan tengah hari; Kanan: cahaya lembut sejurus sebelum matahari terbenam – cahaya lembut memberikan paparan yang lebih menyanjung, arah cahaya sentiasa sama. / © NextPit

Tetapi cahaya matahari juga boleh menjadi lembut, iaitu melalui pantulan. Sebagai contoh, jika seseorang berada di bawah naungan dan matahari secara pasif menerangi dinding putih, bayang-bayang akan menjadi sangat lembut. Perkara yang sama berlaku pada waktu petang dan pada waktu pagi semasa waktu emas yang dipanggil sebelum matahari terbenam atau selepas matahari terbit. Di sini cahaya matahari bergerak lebih jauh melalui atmosfera, dibiaskan dengan lebih kuat dan oleh itu sangat lembut.

Arah cahaya juga mempunyai pengaruh yang besar pada kesan imej: jika cahaya datang terus dari kamera dalam bentuk denyar, terdapat sedikit kontras dalam imej. Cahaya sisi, sebaliknya, seperti dalam dua contoh di atas, memberikan kesan yang lebih plastik, kontras tinggi.

Petua foto terutamanya untuk telefon pintar anda

Sudut lebar dan zum telefoto: ambil peluang anda

Hampir semua telefon pintar moden mempunyai koleksi lensa yang lengkap, daripada sudut ultra lebar hingga zum telefoto – dan anda harus memanfaatkannya. Kenali tetapan yang berbeza dan lihat dengan teliti untuk melihat sama ada kualiti imej pada tahap zum yang berbeza masih memenuhi jangkaan anda. Jika pada satu ketika zum digital bermula apabila dibesarkan, gambar biasanya tidak kelihatan cantik lagi.

05 tip kamera zum

Sefleksibel seperti sudut lebar dan kamera tele semasa, anda juga harus berhati-hati dengan zum digital pada tahun 2019. Pada pembesaran maksimum yang diberikan oleh aplikasi kamera, butirannya sudah kelihatan agak berlumpur. / © NextPit

Selain tujuan yang jelas bagi zum sudut lebar dan telefoto, kami ingin memberi anda petua: sentiasa mengambil gambar potret dengan banyak zum. Ini menjadikan orang yang digambarkan kurang ‘bermata ikan’ berbanding pandangan sudut lebar. Di samping itu, panjang fokus yang tinggi memampatkan latar belakang berbanding model anda.

Kenali apl kamera anda

Selain perkakasan, aplikasi kamera juga patut dilihat dengan lebih dekat. Selalunya terdapat banyak mod menarik yang tersembunyi di sini, contohnya untuk mengambil gambar bunga api, air terjun lembut pada siang hari atau penapis kesan canggih. Terutamanya dalam tempoh satu hingga dua tahun yang lalu, kualiti penapis ini telah meningkat dengan ketara – ia patut dicuba dengannya.

06 kamera tipps hdr

#nofilter: Dengan pelbagai mod HDR dan AI, algoritma kamera semasa berprestasi hebat. / © NextPit

Selalunya terdapat juga tetapan yang berguna untuk mengendalikan aplikasi kamera. Dalam kebanyakan kes, anda boleh menggunakan butang kelantangan sebagai pencetus – atau butang pada fon kepala anda jika anda memerlukan pencetus jauh. Banyak telefon pintar juga menawarkan fungsi syot kilat dengan mengetik dua kali butang kelantangan: telefon kemudian memulakan aplikasi kamera terus dari bersedia dan segera menangkap foto.

Apl Khas: Pixaloop, FaceApp & Co.

Selain daripada penapis Instagram dan Snapchat yang terkenal, terdapat juga banyak aplikasi lain yang boleh anda gunakan untuk mengedit foto anda dengan berkesan. Tetapi sentiasa sedar bahawa penggunaan sering berlaku di bawah sekurang-kurangnya keadaan perlindungan data yang boleh dipersoalkan, seperti yang dilihat baru-baru ini dengan FaceApp.

07 tipps gif kamera

Kesan berlebihan dengan animasi, kabus, zum dsb. Jika anda ingin menghidupkan foto dengan Pixaloop, anda harus menahan sedikit lagi dengan kesannya. / © NextPit

Saya juga menemui apl seperti PixaMotion atau Pixaloop yang menganimasikan setiap foto yang menarik. Air boleh dibuat mengalir atau bahkan seluruh bangunan berputar.

Petua mencari motif

Di mana dan, di atas semua, bila?

Untuk gambar yang sangat menakjubkan, sedikit perancangan adalah berbaloi. Ia membuat perbezaan pada masa anda melawat tempat tertentu. Seperti yang dinyatakan di atas, terdapat cahaya yang paling indah pada jam emas selepas matahari terbit atau sebelum matahari terbenam. Dan sudah tentu, bukan sahaja suapan Instagram anda akan mendapat manfaat, tetapi anda juga akan mendapat manfaat apabila anda melawat tempat dalam cahaya yang paling indah.

Jika anda melakukan perjalanan dengan kapal terbang, lihat laluan penerbangan terlebih dahulu, di Flightradar24, sebagai contoh. Kemudian anda boleh mendapatkan tempat duduk tingkap dengan pemandangan landskap yang sangat menakjubkan atau bahkan matahari terbenam atau matahari terbit yang indah.

08 tip kamera flightradar24

Cantik bukan sahaja pada waktu matahari terbenam: mereka yang terbang melepasi Kepulauan Aeolian harus duduk di sebelah kiri pesawat. / © Tangkapan skrin flightradar24 oleh AndroidPIT

Mencari butiran

Kita semua telah melihat foto standard Prague, Barcelona dan Rio de Janeiro. Tetapi selalunya butiran kecil yang menceritakan kisah. Terokai tempat baharu dengan mata terbuka dan cari rasa ingin tahu atau perkara menarik yang menceritakan sesuatu tentang negara.

11 butiran tip kamera

Sudah tentu, semua orang pernah melihat foto Teluk Ha Long di Vietnam sebelum ini. Tetapi saya tidak akan melupakan kerusi plastik di mana-mana dalam saiz kanak-kanak yang muda dan tua makan di jalanan. Saya masih tidak tahu siapa Klaus Nickel dan mengapa sistemnya memerlukan hentian kecemasan. / © NextPit

Bersihkan lensa, serius

Ini adalah perkara yang paling penting pada penghujung hari. Tidak kira apa atau di mana anda mengambil gambar, biasakan diri dengan satu perkara – bersihkan kanta telefon pintar anda sebelum setiap foto. Cap jari pada kaca menjadikan foto kelihatan kusam dan berlumpur, sumber cahaya membuang lingkaran besar pada gambar. By the way, anda tidak memerlukan apa-apa barangan pembersihan khas, baju atas atau t-shirt anda sudah memadai. Foto sebelumnya dengan kerusi plastik menunjukkan tanda-tanda kanta kotor dengan kilauan samar di tepi atas gambar. Malangnya.

Adakah anda mempunyai gambar percutian yang anda banggakan? Kemudian kongsikannya dengan kami dalam forum kami.