Jadikan telefon pintar Xiaomi anda lebih intuitif dengan satu ciri

23
© NextPit

MIUI bukanlah tindanan Android yang paling ergonomik, tetapi ia sememangnya yang paling boleh disesuaikan. Dan saya akan menunjukkan kepada anda cara untuk menyesuaikan antara muka telefon pintar Xiaomi anda untuk menjadikannya… baik, lebih ergonomik.

Jadi kita akan bercakap tentang ciri yang dipanggil Quick Ball atau Touch Assistant, yang merupakan ciri khas MIUI yang membolehkan anda mempunyai butang pintasan maya pada skrin utama anda. Quick Ball tersedia dalam MIUI 13 tetapi juga versi sebelumnya, sehingga MIUI 8.

Dengan menekan gelembung terapung ini (bola pantas > bola > pintasan, faham?), anda mempunyai akses kepada satu siri 5 pintasan. Anda boleh menetapkan beberapa tindakan untuk setiap 5 pintasan ini seperti kembali ke skrin utama, bertukar kepada mod senyap, mengambil tangkapan skrin, dsb.

  1. Pergi ke Tetapan.
  2. Pergi ke Tetapan Tambahan kemudian Quick Ball.
  3. Hidupkan Quick Ball dan kemudian pilih 5 pintasan anda.

  4. Dari skrin utama anda, ketik gelembung terapung untuk memaparkan Quick Ball/Touch Assistant.
Bola Pantas Menu Xiaomi MIUI 13

Berikut ialah cara untuk mengaktifkan menu Quick Ball pada telefon pintar Xiaomi anda / © NextPit

Gelembung ialah gelembung terapung, jadi anda boleh mengalihkannya sesuka hati pada skrin utama telefon pintar Xiaomi atau Redmi anda dan anda juga boleh menyembunyikannya dengan meleret ke arah tepi skrin.

  • Lihat pilihan telefon pintar Xiaomi dan Redmi terbaik kami untuk menikmati ciri ini

Dalam tetapan Quick Ball, anda juga boleh membuat senarai apl yang mana gelembung terapung tidak akan dapat bertindih (untuk apl yang anda gunakan dalam skrin penuh, seperti YouTube atau Netflix, contohnya). Akhir sekali, anda juga boleh menjadikan Quick Ball boleh diakses dari skrin kunci.

Itu sahaja untuk tutorial yang sangat pantas ini tentang cara mengaktifkan menu Quick Ball pada telefon pintar Xiaomi anda. Apa pendapat anda tentang ciri ini? Adakah anda mendapati menu kontekstual dan pintasan berguna atau adakah ia mengganggu anda?