Jam Tangan Apple Mungkin Tidak Lama Lagi Mendayakan Kawalan berasaskan Gerak Isyarat untuk HomePod dan Peranti Pintar

6
© NextPit

Jam tangan Apple sudah menyokong kawalan peranti rumah pintar melalui fungsi asas dalam apl Rumah dan Pintasan. Syarikat itu boleh meneruskannya dengan membenarkan Apple Watch yang dilengkapi kamera untuk mengawal perkakasan secara langsung dengan menggunakan gerak isyarat, mengubah yang boleh dipakai sebagai penyelesaian alat kawalan jauh yang dinaik taraf walaupun untuk pembesar suara HomePod.

Paten terbaharu oleh Apple memperincikan bagaimana ia akan meningkatkan keupayaan jam tangan dalam mengawal peranti rumah pintar. Ia akan menyokong bukan sahaja aksesori IoT atau Matter-ready serta pembesar suara HomePod dan Apple TV dalam persekitaran yang setanding dengan alat kawalan jauh TV.

  • Jangan ketinggalan: Apple Watch Terbaik untuk dibeli pada tahun 2023.

Seperti yang diperincikan dalam pemfailan, Apple Watch mempunyai kamera dan cip khusus untuk menggambarkan paparan fizikal dan kehidupan sebenar ke dalam antara muka jam tangan pintar. Pengguna kemudiannya boleh memilih peranti untuk dikawal dengan menghalakan jam tangan ke arah peranti di mana kawalan khusus gerak isyarat ditayangkan.

Fungsi Kawalan Jauh Apple Watch

Fungsi Kawalan Jauh Apple Watch / © Patently Apple

Contohnya, lampu boleh dimalapkan dengan mencubit jari telunjuk dengan ibu jari. Sementara itu, pembesar suara HomePod akan mempunyai kawalan main balik meletup yang setara pada jam tangan. Tambahan pula, pengguna boleh berinteraksi dengan menjeda atau memainkan trek menggunakan gabungan tangan dan jari yang berbeza yang akan dibaca oleh penderia jam tangan.

Menariknya, dan seperti yang dinyatakan oleh Patently Apple, paten kawalan jauh Apple Watch adalah serupa dengan idea Google. Cuma kali ini, gergasi carian mahu menggunakan jam tangan pintar atau Pixel Watch (ulasan) untuk mengawal sepasang cermin mata realiti pintar dan bukannya peranti rumah. Malangnya, ia tidak pasti teknologi mana yang akan diguna pakai terlebih dahulu.

Dalam pemfailan berasingan, Apple juga membayangkan kawalan kelantangan berasaskan gerak isyarat tetapi untuk AirPods. Nampaknya, ia menjadi jelas bahawa syarikat Cupertino melihat potensi besar dalam cara peranti boleh pakai menggantikan telefon pintar, atau sekurang-kurangnya, bermula dengan beberapa fungsi teras. Begitu juga, adakah anda berpendapat bahawa peranti boleh pakai akhirnya boleh menjadi peranti semua-dalam-satu pada masa hadapan?