Jangan lakukan ini atau TV OLED anda mungkin mengalami kerosakan kekal

18
© vovidzha/Shutterstock.com

Penjimatan tenaga dengan mencabut plag peralatan elektrik boleh menghasilkan penjimatan pada akhir bulan. Laporan terbaru oleh pasukan di CNET menunjukkan bahawa penjimatan ini adalah ketara, sebanyak $100 setahun. Tetapi jangan silap, tidak semua elektronik mematuhi peraturan ini, terutamanya TV Pintar.

  • Apakah standard rumah pintar yang dipanggil “Matter”?

Apabila perkakas kami dipalamkan, walaupun semasa ia dimatikan, ia menggunakan kuasa siap sedia, bermakna ia berada dalam mod siap sedia dan bersedia untuk dimulakan sebaik sahaja ia diaktifkan. Menurut a Jabatan Tenaga AS tinjauan, kuasa siap sedia menyumbang 5-10% daripada penggunaan elektrik kediaman. Yang, menurut pasukan CNET, bermakna penggunaan purata $100 setahun.

Juga dikenali sebagai kuasa vampire, walau bagaimanapun, mod siap sedia bertanggungjawab untuk membenarkan mengemas kini piksel secara automatik pada televisyen OLED di latar belakang. Dalam erti kata lain, setiap kali anda mencabut dan memasangkan TV pintar, proses ini dimulakan semula dan boleh menyebabkan kerosakan kekal pada TV dari semasa ke semasa, seperti burn-in.

  • Berkaitan: Cara memilih Palam Pintar terbaik untuk rumah anda

Menghalang mod siap sedia pada TV OLED boleh menyebabkan kesan terbakar

Minggu lepas saya menunjukkan di sini di saluran penggunaan soket pintar untuk mengubah pembuat kopi biasa menjadi peranti pintar. Dalam teks itu, saya mengulas bahawa salah satu faedah menggunakan alat ini adalah untuk mengawal perbelanjaan tenaga perkakas rumah dan menawarkan pilihan untuk mematikan peralatan ini dari jauh. Walau bagaimanapun, rakan sekerja saya Stefan Möllenhoff—yang baru-baru ini membeli TV OLED daripada LG—berkongsi dengan saya beberapa maklumat yang benar-benar ingin tahu malah membimbangkan.

Pada 2018, pengguna di Jerman menggunakan peranti OLED daripada LG bersama palam pintar untuk menyahaktifkan TV sepenuhnya selepas digunakan. Niatnya untuk mengelakkan alat itu terbakar akibat turun naik arus elektrik. Bagaimanapun, langkah keselamatan ini akhirnya menyebabkan imej hantu di skrin TV. Secara kebetulan, ini adalah ciri yang tidak begitu jarang bagi skrin OLED dan AMOLED.

Apa yang orang ini tidak tahu pada masa itu ialah semasa mod siap sedia, TV LG melakukan proses pampasan (juga dikenali sebagai penyegaran semula piksel), yang menghalang kesan terbakar. Menurut saluran Jerman Heise.de kerana tiada rujukan kepada kesan hantu yang berpotensi ini dalam manual arahan TV pada masa itu, pengeluar menggantikan peranti itu.

Walau bagaimanapun, maklumat jenis ini kini terdapat dalam bahan arahan kebanyakan model TV Pintar dengan skrin OLED, kedua-duanya daripada LG dan jenama lain, malah boleh menyebabkan kehilangan waranti. Dalam video di bawah, anda boleh melihat penjelasan menyeluruh tentang isu tersebut dan cara mengelakkan kerosakan kekal pada peranti ini pada masa hadapan:

Seperti yang dijelaskan dalam video di atas, selepas empat jam penggunaan televisyen kuasa siap sedia akan menjalankan kemas kini piksel automatik di latar belakang. Oleh itu, jika anda mencabut set atau mematikan kuasa sesalur, TV tidak akan melaksanakan proses ini. Dalam jangka pendek ini mungkin tidak menyebabkan sebarang masalah, tetapi lama kelamaan televisyen mungkin menunjukkan imej hantu, menyebabkan kerosakan kekal pada imej.

Untuk mengetahui lebih lanjut tentang peningkatan piksel TV OLED LG, sila lawati halaman rasmi pengilang.

Ciri Penyegar Pixel, terbina dalam TV OLED LG, secara automatik mengesan kemerosotan piksel melalui pengimbasan berkala, mengimbanginya mengikut keperluan. Ia juga merasakan sebarang perubahan voltan TFT (Thin Film Transistor) semasa kuasa dimatikan untuk mengesan dan membetulkan kemerosotan piksel dengan membandingkannya dengan nilai rujukan yang ditetapkan. — oleh LG

Kesimpulan

Di AS, kajian oleh Majlis Pertahanan Sumber Asli mendedahkan bahawa jika pengguna mengurangkan bilangan peranti sentiasa hidup, penjimatan tahunan sebanyak $8 bilion boleh dicapai. Ini bermakna pengurangan 64 bilion kilowatt-jam elektrik setahun dan 44 juta tan metrik pencemaran karbon dioksida yang lebih sedikit dalam alam sekitar. Walau bagaimanapun, seperti yang diserlahkan oleh laporan CNET, NRDC telah menganggarkan kos peranti sentiasa hidup setinggi $165 setiap isi rumah setahun secara purata.

Jadi, jelaslah bahawa kita boleh menyimpulkan peralatan mencabut plag boleh menjana penjimatan tenaga dan juga faedah alam sekitar. Walau bagaimanapun, adalah perlu untuk memahami bagaimana untuk mengambil kelebihan terbaik dari tindakan ini. Menurut manual pengguna untuk televisyen LG OLED, sebagai contoh, ini boleh menyebabkan masalah kekal pada peralatan ini, menukar penjimatan kepada kerugian.

Jadi, adakah anda menyimpan televisyen anda dalam mod siap sedia atau anda lebih suka memasangkannya pada bila-bila masa anda menggunakannya untuk menjimatkan tenaga?