Kemas kini Android TV 13 menjadikan TV pintar dan Chromecast lebih baik dan pantas

16

© Google

Selepas beberapa ujian beta tertutup, Google telah melancarkan Android 13 untuk TV secara rasmi. Kemas kini besar memberi tumpuan kepada penambahbaikan di bawah hud. Ia sudah tersedia terlebih dahulu untuk pembangun tetapi mungkin mengambil sedikit masa sebelum ia akan tersedia pada TV pintar yang serasi, tongkat Google boleh pasang dan kotak teratas.

Tidak seperti perubahan visual ketara yang ditemui pada Android 13 untuk telefon pintar, versi TV sistem pengendalian membawa prestasi yang lebih baik serta pengurusan dan kawalan yang lebih bijak. Terdapat juga kebolehcapaian yang diperluaskan seperti pilihan global tambahan untuk penerangan audio dan lebih banyak susun atur bahasa untuk papan kekunci.

  • Jangan terlepas: Cara menyambungkan iPhone atau telefon Android anda kepada TV pintar

Tukar peleraian lalai atau laraskan kadar muat semula pada Android TV

Mungkin ciri terbesar dan paling dinanti-nantikan ialah resolusi paparan boleh laras dan kadar penyegaran. Pengguna juga boleh memilih resolusi lalai untuk bermula. Walau bagaimanapun, fungsi baharu ini memerlukan peranti sumber HDMI yang disokong sebelum ia boleh berfungsi.

Begitu juga, pengurusan kuasa kini membenarkan siap sedia berkuasa rendah yang menjeda main balik apabila perubahan kepada isyarat HDMI dikesan. Dan bergantung pada pembangun, mereka boleh mengoptimumkan format audio setiap kandungan. Anda boleh menemui sorotan dalam Android TV 13 lepaskan di sini.

Bila Android TV 13 akan dikeluarkan

Google tidak menyebut bila betul-betul kemas kini itu akan mengenai peranti pihak ketiga yang serasi dan perkakasan Google Chromecast. Sebagai rujukan, Android TV 12 OS hanya dihantar tahun ini. Adalah selamat untuk mengatakan bahawa kita akan mendapat Android 13 untuk TV pada separuh pertama tahun 2023 bersama TV pintar atau monitor yang dijalankan pada OS di luar kotak.