Kemunculan semula Google Chromecast: Lebih murah dan kini dengan Google TV

7

© Google

Google mungkin akan memperkenalkan Google Chromecast HD dengan Google TV pada pembentangan rasmi siri Pixel 7 dan Google Pixel Watch. Terdapat khabar angin yang sepadan untuk beberapa lama, yang kini telah disahkan oleh pensijilan rasmi. Persoalannya kekal: adakah terdapat sesuatu yang benar-benar baharu dengan dongle penstriman?


TL;DR

  • Google mungkin akan mempersembahkan Chromecast baharu pada 6 Oktober.
  • Ia akan dipanggil “Google Chromecast HD dengan Google TV”.
  • Secara teknikal, ia adalah satu langkah ke belakang, tetapi harganya lebih murah sekitar $30.

Chromecast 4K menjadi lebih murah dengan Google Chromecast HD.

2020 Präsentierte Google menggunakan Chromecast 4K dengan Google TV.

Pada tahun 2020, Google mempersembahkan Chromecast 4Knya dengan Google TV. / © Google

Hakikat bahawa Mountain View telah mengusahakan Chromecast baharu untuk sekian lama biasanya bukan berita lagi. Dongle pekeliling yang tersedia pada masa ini hanya digunakan untuk protokol Google Cast yang menstrim kandungan audio dan video yang khusus untuk sistem pengendalian Android TV.

“Chromecast dengan Google TV” yang jauh lebih mahal telah diperkenalkan pada tahun 2020 dan bukan sahaja ia datang dengan alat kawalan jauh dan antara muka pengguna Google TV tambahan, tetapi juga sambungan ke Gedung Google Play. Akibatnya, aplikasi seperti Amazon Prime Video, Netflix dan YouTube boleh dipasang. Walau bagaimanapun, OS Android TV masih menjadi asas.

  • Semua berita tentang Google Chromecast

Kini berpangkalan di Brazil Tecnoblog memaklumkan kepada kami bahawa Google Chromecast HD telah disahkan di pihak berkuasa telekomunikasi nasional Anatel. Rakaman baharu mengesahkan rupa model 4K yang sama yang telah tersedia selama dua tahun. Kesimpulannya, hanya terdapat satu perbezaan yang akan membezakan kedua-dua peranti Google TV: satu dilengkapi dengan resolusi 4K HDR manakala satu lagi membawa resolusi HD Penuh 1080p.

Dan sudah tentu, terdapat harga yang perlu dipertimbangkan juga. Setakat ini, semua sumber setakat ini menyebut harga kira-kira $30 satu pop. Sama ada alat kawalan jauh dengan pengecaman suara untuk Google Assistant juga akan disertakan masih tidak jelas. Sebagai perbandingan: The Chromecast 4K kini berharga $49.99.

Kebocoran Google Chromecast HD daripada Google TV.

Google Chromecast HD bocor dengan Google TV. / © Tecnoblog

Secara teknikalnya, pemproses empat teras AMLogic S805X2 dijangka dipaparkan dalam peranti itu, disertai dengan 2 GB RAM. Walaupun dongle HDMI dijangka berfungsi pada rangkaian 2.4- atau 5 Gigahertz, resolusi 1080p hanya akan mempunyai kadar penyegaran 60 hertz.

Pada pendapat kami, acara pelancaran untuk dua telefon pintar Pixel 7 dan Google Pixel Watch, yang dijangka berlaku pada 6 Oktober ini, akan menjadi masa terbaik untuk persembahan Google Chromecast HD dengan Google TV. Adakah anda berfikir sebaliknya?

Melalui: WinFuture
Sumber:
Tecnoblog