Kursor tetikus hilang pada Mac? Cuba 14 pembaikan ini

6
Kursor tetikus hilang pada Mac

Beberapa kali, semasa menyemak imbas media sosial atau selepas bermain permainan, saya mendapati kursor tetikus hilang pada Mac saya. Ia adalah perkara rawak dan tidak terhad kepada mana-mana apl tertentu atau versi macOS tertentu.

Satu perkara yang saya perhatikan ialah kursor tetikus paling kerap hilang apabila saya menggunakan perisian berat seperti Photoshop dan menyambungkan berbilang paparan. Penunjuk tetikus juga bertanggungjawab untuk terus hilang jika saya mempunyai terlalu banyak tab terbuka dalam Safari atau Chrome.

Pepijat ini mungkin berlaku selepas anda mengemas kini kepada versi macOS terkini. Mari lihat beberapa cara yang pasti untuk membetulkannya.

 1. Goncang tetikus anda atau gerakkan jari anda dengan pantas merentasi Pad Jejak Mac
 2. Klik kanan pada Mac
 3. Cuba bawa kursor tetikus ke Dok
 4. Gunakan Kawalan Misi untuk mencari kursor tetikus
 5. Beralih kepada Finder atau apl lain untuk menempatkan semula kursor tetikus tersembunyi
 6. Buka menu Force Quit
 7. Laraskan saiz kursor tetikus pada Mac
 8. Lumpuhkan penyelamat skrin pihak ketiga pada Mac
 9. Matikan pintasan papan kekunci untuk mengezum
 10. Semak kemas kini perisian tegar untuk tetikus atau Pad Jejak pihak ketiga
 11. Periksa bateri tetikus yang disambungkan atau Trackpad luaran
 12. Mulakan semula Mac anda untuk mengembalikan kursor tetikus
 13. Tetapkan semula NVRAM atau PRAM dan SMC
 14. Cuba apl pencari tetikus pihak ketiga

1. Goncang tetikus anda atau gerakkan jari anda dengan pantas merentasi Pad Jejak Mac

Ini ialah cara paling mudah untuk mencari kursor tetikus yang hilang pada Mac. Apa yang anda perlu lakukan ialah menggoncang tetikus atau menggerakkan jari pada Trackpad anda dengan pantas. Kursor tetikus yang hilang akan muncul pada skrin dan mungkin juga meningkat dalam saiz supaya anda boleh melihatnya dengan mudah.

2. Klik kanan pada Mac

Salah satu cara paling mudah untuk mencari kursor tetikus anda yang hilang adalah dengan mengklik kanan (sama ada menggunakan Cmd + klik kiri atau mengklik dengan dua jari). Apabila anda klik kanan, kursor tetikus kelihatan serta-merta.

3. Cuba bawa kursor tetikus ke Dok

Walaupun anda tidak dapat melihat penuding tetikus, anda masih boleh menggunakannya seolah-olah anda boleh. Gerakkan kursor yang tidak kelihatan ke bawah ke Dok. Setelah lenyap penunjuk tetikus melayang di atas Dokia akan muncul semula.

Bawa Kursor Tetikus Kembali ke Dok pada Mac

4. Gunakan Kawalan Misi untuk mencari kursor pada Mac

Apabila anda memainkan video skrin penuh di YouTube atau bekerja dalam apl skrin penuh, kaedah klik kanan mungkin tidak membawa kejayaan. Di sinilah mengakses Kawalan Misi pada Mac boleh membantu anda mencari kursor tetikus.

Tiga kaedah untuk memasuki Kawalan Misi:

 • Klik kekunci Kawalan Misi (F3) dari baris atas atau Bar Sentuh, atau
 • Tekan kekunci Ctrl + Anak panah ke atas (△), atau
 • Leret ke atas dengan empat (atau tiga) jari pada Trackpad

5. Tukar kepada Finder atau apl lain untuk menempatkan semula kursor tetikus tersembunyi

Tekan Cmd (⌘) + tab untuk beralih kepada apl atau Finder lain dengan cepat. Anda sepatutnya melihat kursor tetikus. Sekarang kembali ke apl yang anda sedang kerjakan.

Beralih Antara Apl Berbeza untuk Menempatkan Semula Kursor Tetikus Hilang dalam macOS

6. Buka menu Force Quit

Pada papan kekunci anda tekan Cmd (⌘) + Pilihan (⌥) + esc. Pop timbul Force Quit Applications muncul. Anda tidak perlu keluar daripada mana-mana apl. Hanya membuka menu memaparkan kursor tetikus tersembunyi.

Lancarkan Force Quite pada Mac

7. Laraskan saiz kursor tetikus pada Mac

macOS membolehkan anda menetapkan saiz penunjuk tetikus mengikut keinginan anda. Untuk meningkatkan pelancaran saiz kursor Keutamaan Sistem → Kebolehcapaian → Paparan dari bar sisi kiri → Kursor → seret peluncur saiz Kursor.

Buka Keutamaan Sistem dan Klik pada Kebolehcapaian pada Mac
Klik pada Paparan dari Bar Sisi dan Gerakkan Slider Saiz Kursor dalam Keutamaan Sistem Mac

Juga, dayakan Goncang penunjuk tetikus untuk mencari.

Anda juga boleh melancarkan Siri dari bahagian atas sebelah kanan bar menu (atau sentuh) atau tekan dan tahan Cmd (⌘) + Bar Ruang. Sekarang tanya Siri ‘Tingkatkan saiz penunjuk tetikus.’

Minta Siri untuk Meningkatkan Saiz Penunjuk Tetikus pada Mac

8. Lumpuhkan penyelamat skrin pihak ketiga pada Mac

Jika kursor anda terus hilang pada Mac, cuba lumpuhkan atau nyahpasang mana-mana apl penyelamat skrin pihak ketiga yang anda gunakan.

9. Matikan pintasan papan kekunci untuk mengezum

Ciri kebolehaksesan berfaedah, tetapi ia mungkin menyebabkan sedikit isu di sana sini. Melumpuhkan pintasan papan kekunci untuk mengezum adalah cara yang baik untuk menangani tetikus yang hilang secara tiba-tiba.

Lancarkan Keutamaan Sistem → Kebolehcapaian → Zum → pastikan semuanya dinyahtanda di sini.

Buka Keutamaan Sistem dan Klik pada Kebolehcapaian pada Mac
Klik pada Zum dari Bar Sisi dan Nyahtanda Semua Pilihan dalam Keutamaan Sistem Mac

10. Semak kemas kini perisian tegar untuk Tetikus atau Pad Jejak pihak ketiga

Jika anda menggunakan peranti peranti bukan jenama Apple, lawati tapak web mereka atau tanya syarikat jika terdapat sebarang kemas kini pemandu yang belum selesai untuk meningkatkan keserasian dan membetulkan gangguan.

11. Periksa bateri tetikus yang disambungkan dan Pad Jejak luaran

Gantikan bateri boleh tanggal atau cas tetikus dan Trackpad anda jika ia mempunyai bateri dalaman yang boleh dicas semula.

12. Mulakan semula Mac anda untuk mengembalikan kursor tetikus

Jika tiada penyelesaian yang berkesan untuk anda, cuba mulakan semula peranti macOS anda. Mulakan semula biasanya membetulkan isu sementara ini. Klik pada logo Apple dari kiri atas dan pilih Mulakan semula.

13. Tetapkan semula NVRAM atau PRAM dan SMC

 • NVRAM: Memori Akses Rawak Tidak Meruap

 • PRAM: Parameter Memori Akses Rawak

 • SMC: Pengawal Pengurusan Sistem

NVRAM dan PRAM menyimpan beberapa tetapan khusus di lokasi yang macOS boleh akses dengan cepat, seperti cakera permulaan yang ditetapkan, resolusi paparan atau volum pembesar suara.

SMC ialah cip penting pada Mac berasaskan Intel yang mengawal komponen dan proses perkakasan kecil seperti papan kekunci, kipas, pengurusan haba dan kuasa, pengecasan bateri, hibernasi, dsb.

Jika kursor tetikus anda terus hilang pada Mac, cuba tetapkan semula SMC dan NVRAM/PRAM.

14. Cuba apl pencari tetikus pihak ketiga

Jika isu ini berterusan, anda boleh memasang aplikasi pihak ketiga yang membantu anda mencari kursor anda. Satu aplikasi yang anda boleh cuba ialah Pencari Tetikus Mudah. Ia ialah apl berbayar yang tidak menerima kemas kini sejak 2015, tetapi terdapat ulasan pujian daripada seawal 2019. Cubalah—jika ia tidak berkesan untuk anda, minta bayaran balik!

Ini ialah beberapa cara untuk membetulkan kursor tetikus yang terus hilang pada Mac. Akhir sekali, saya mengesyorkan anda mempelajari beberapa pintasan papan kekunci untuk macOS. Jika anda mempunyai masa, lihat juga pintasan Dok macOS. Mereka pasti akan meningkatkan produktiviti anda dan menjadikan pengalaman anda pantas dan menyeronokkan.

Apakah pendapat anda tentang artikel ini? Kongsi maklum balas anda dengan kami di bahagian komen. Kami akan melakukan yang terbaik untuk menjawab sebarang soalan!

Anda juga mungkin suka membaca…

 • Tetikus Wayarles Mac Terbaik
 • Cara Menggunakan Tetikus dengan iPad anda untuk Memanfaatkannya sepenuhnya
 • Cara Menggerakkan Penunjuk Tetikus Menggunakan Papan Kekunci pada Mac
 • Cara menggunakan Diagnostik Apple untuk mengenal pasti isu perkakasan Mac