Lampu suluh iPhone tidak berfungsi? 7 Pembetulan berfungsi

9
Bagaimana untuk membaiki lampu suluh iPhone tidak berfungsi

Lampu suluh adalah pilihan yang sangat berguna sehingga Apple menyediakan butang akses pantas pada Skrin Kunci iPhone! Walau bagaimanapun, jika obor pada iPhone anda telah berhenti berfungsi, berikut ialah beberapa cara cepat dan berkesan untuk membetulkannya. Marilah kita mulakan dengan asas-asas dan berusaha untuk memastikan lampu suluh iPhone anda berfungsi semula.

Jika isu ini disebabkan oleh beberapa gangguan perisian, anda boleh mengatasinya dengan mencuba petua yang dinyatakan di bawah. Tetapi, jika ia ada kaitan dengan perkakasan, anda akan diminta untuk menghubungi Sokongan Apple atau mana-mana pusat servis yang dibenarkan Apple.

Sebelum anda bermula: Jika anda berada dalam suasana yang sangat panas atau sejuk, kemungkinan lampu suluh tidak akan berfungsi seperti biasa.

 1. Hentikan paksa apl iOS yang memerlukan kamera
 2. Mulakan semula atau paksa but semula iPhone anda
 3. Pastikan mod Kuasa Rendah dimatikan
 4. Tukar keamatan lampu suluh pada iPhone
 5. Cetuskan tetapan lampu suluh dalam apl Kamera
 6. Kemas kini iPhone anda
 7. Tetapkan semula tetapan iPhone

1. Hentikan paksa apl iOS yang memerlukan kamera

Dalam situasi yang tidak dijangka, apl kamera terbina dalam atau mana-mana apl pihak ketiga lain yang memerlukan akses kamera, seperti Instagram, Snapchat, dsb., mungkin menyebabkan gangguan. Untuk memastikan ia tidak menghalang lampu suluh, cuba berhenti paksa apl tersebut.

 1. Pada iPhone dengan Face ID, leret ke atas dari bahagian bawah skrin dan tahan. Semasa rehat, tekan dua kali butang Laman Utama, dan anda akan berada dalam Penukar Apl iOS.
 2. Seret atau leret ke atas apl daripada Penukar Apl, yang akan menutupnya secara paksa.
 3. Sekarang, cuba gunakan lampu suluh dari Pusat Kawalan atau Skrin Kunci sekali lagi dan lihat sama ada ia berfungsi.

  Paksa Hentikan Kamera dan Apl Sebegitu Lain

Petua: Jika anda ingin mendayakan isyarat lampu suluh apabila anda menerima panggilan atau pemberitahuan? Pergi ke artikel ini dan pelajari cara melakukannya.

2. Mulakan semula atau paksa but semula iPhone anda

Memulakan semula iPhone anda ialah penyelesaian yang hampir pasti untuk menyelesaikan masalah lampu suluh. Gunakan butang fizikal untuk mematikannya. Tunggu sebentar, hidupkan semula, dan kemungkinan besar anda akan menyingkirkan masalah itu. Lihat artikel ini untuk mengetahui cara anda boleh but semula iPhone anda secara paksa.

3. Pastikan mod Kuasa Rendah dimatikan

Walaupun lampu suluh biasanya berfungsi dalam mod Kuasa Rendah, ia mungkin tidak dihidupkan jika bateri terlalu rendah. Jadi, cuba cas peranti anda. Penyebabnya juga boleh menjadi masalah dengan mod penjimatan bateri.

Matikan mod Kuasa Rendah, buka Tetapan → ketik Bateri → pilih Mod Kuasa Rendah → Togol matikan. Sekarang lihat jika lampu suluh dihidupkan; jika tidak, langkau ke langkah seterusnya.

Lumpuhkan mod kuasa rendah pada iPhone

4. Tukar keamatan lampu suluh pada iPhone

Kami meliputi semua asas yang mungkin di sini. Dan mungkin lampu suluh iPhone anda ditetapkan pada tahap paling rendah, menyebabkan isu ini. Untuk meningkatkan keamatan lampu suluh iPhone, ikuti artikel yang dipautkan ini.

5. Cetuskan tetapan lampu suluh dalam apl Kamera

Jika anda menemui ikon lampu suluh yang dikelabukan (pada skrin kunci atau di pusat kawalan), penyelesaian pantas adalah dengan mencetuskan lampu suluh daripada apl Kamera.

Lancarkan apl Kamera → ketik ikon Denyar (⚡) → pilih Hidup → Mati → dan kemudian Hidupkan kembali.

Cetuskan tetapan lampu suluh dalam apl Kamera pada iPhone

6. Kemas kini iPhone anda

Untuk memastikan bahawa iPhone berjalan lancar dan semua pepijat biasa diselesaikan, pasang versi iOS terkini. Untuk menyemak kemas kini: Buka Tetapan → ketik Umum → tekan Kemas Kini Perisian. Untuk panduan terperinci tentang cara mengemas kini iPhone, klik di sini.

7. Tetapkan semula tetapan iPhone

Apabila tiada apa-apa yang berfungsi dengan betul, menetapkan semula semua tetapan akan membantu. Selepas anda melakukan ini, semua tetapan yang pernah anda ubah atau tambah akan dialih keluar dan dipulihkan kepada lalai. Walau bagaimanapun, apl, muzik, foto, video dan data peribadi anda yang lain tidak diubah.

 1. Buka apl Tetapan dan ketik Umum.
 2. Navigasi ke Pindahkan atau Tetapkan Semula iPhone → Tetapkan Semula → Tetapkan Semula Semua Tetapan → sahkan gesaan dan teruskan.

  Langkah untuk menetapkan semula semua tetapan pada iPhone

 3. Setelah proses selesai, cuba gunakan lampu suluh sekali lagi.
  Ia pasti akan berfungsi seperti yang diharapkan.

Menjumlahkan…

Saya percaya penyelesaian di atas membantu anda menyelesaikan isu lampu suluh. Jika mereka tidak membantu, anda boleh cuba memulihkan iPhone anda atau hubungi Sokongan Apple untuk mendapatkan bantuan lanjut. Harap ia tidak sampai ke situ. Beritahu saya penggodaman mana yang berkesan untuk anda. Dan jika anda memerlukan bantuan lanjut, sila hubungi kami di bahagian komen.

Baca Lagi:

 • Apl lampu suluh terbaik untuk iPhone
 • Betulkan iPhone yang tidak dihidupkan atau terus dimatikan
 • Cara menggunakan Pusat Kawalan pada iPhone (Panduan muktamad)