Makluman Paten: Apple Watch Bersiap sedia untuk Penyepaduan Mod Sukan E-Bike

31
© NextPit

Apple Watch dilengkapi dengan beberapa latihan, termasuk berbasikal. Seperti kebanyakan penjejak dan jam tangan pintar, mod ini terhad kepada penggunaan basikal standard dan tidak meliputi e-basikal. Paten baharu mendedahkan bahawa pembuat iPhone sedang mencipta cara untuk menambah sokongan untuk menunggang basikal elektrik pada masa hadapan.

Motor elektrik terbina dalam pada e-basikal, yang menyediakan kuasa bantuan, merumitkan pengukuran metrik tunggangan dan penunjuk pengguna seperti penggunaan tenaga dan kadar denyutan jantung oleh peranti boleh pakai. Seperti yang ditemui oleh Apple secara terang-terangansyarikat yang berpangkalan di Cupertino itu bertujuan untuk menangani isu ini dengan paten Apple Watch baharu.

  • Jangan ketinggalan: Ulasan e-basikal premium VanMoof S5

Bagaimana Apple boleh mendayakan mod e-basikal pada Apple Watch

Seperti yang diperincikan dalam pemfailan, Apple Watch mesti terlebih dahulu mengenal pasti apabila penunggang menggunakan e-basikal. Mungkin, teknologi pengesanan Berbasikal Apple yang sedia ada pada Siri Jam Tangan dan Watch Ultra (semakan) akan digunakan untuk menentukan sama ada penunggang menggunakan e-basikal, walaupun pengesahan pengguna mungkin diperlukan juga.

Selepas itu, jam tangan mesti menilai perbelanjaan tenaga dengan mengukur kadar kerja e-basikal (WR) berdasarkan MET (Metabolic Equivalent of Task) semasa aktiviti. Ia juga harus merekodkan penunjuk biometrik pengguna yang lain, seperti kadar denyutan jantung (HR).

Paten Apple Watch yang menyokong latihan e-basikal

Paten Watch baharu Apple yang menyokong latihan e-basikal. / © Patently Apple

Pelbagai nilai ini akan digabungkan menggunakan model gabungan tersuai yang direka khusus untuk latihan e-basikal untuk mengira bacaan yang lebih tepat. Pada dasarnya, data yang dilaraskan dan akhir akan dipaparkan pada Apple Watch menggunakan metrik dan penunjuk biasa yang mudah difahami oleh pengguna.

Walaupun sifat teknologi yang terlibat dalam paten tidak rumit, tidak jelas bila kita dapat melihat ciri ini berlaku pada jam tangan pintar Apple untuk kegunaan sebenar. Walau bagaimanapun, kami ingin tahu sama ada mod ini akan memberi manfaat kepada anda juga? Beritahu kami di bahagian komen.