Maksud sebenarnya status dan ikon pemberitahuan pada Android

13
© NextPit

Nampaknya ikon dalam bar status dan pemberitahuan digoncang dengan setiap kemas kini Android utama, kadangkala bertukar rupa atau hilang sepenuhnya. Jika anda mendapati diri anda tidak mengetahui maksud beberapa ikon ini, jangan risau. Kamu tidak keseorangan! Kami di sini untuk membantu memahami glif yang tidak dapat difahami ini.

Oleh kerana pembuat telefon pintar Android menyesuaikan antara muka pengguna pada peranti mereka, malah ikon yang paling biasa digunakan mungkin berbeza antara satu jenama dengan jenama yang lain. Selain itu, kemungkinan besar anda membaca artikel ini kerana anda keliru tentang ikon tertentu pada telefon pintar anda yang anda tidak dapat memahaminya. Untuk menyemak dengan pantas perkara itu, anda boleh menggunakan lompat ke pautan di bawah untuk melihat dengan cepat sama ada ikon yang dipersoalkan telah disenaraikan. Jika ikon yang anda cari tidak disenaraikan pada manual telefon pintar anda, kemungkinan besar anda akan menemuinya di halaman fon Google bagaimanapun.

Lompat ke

Bar status dan bar pemberitahuan: Apakah perbezaannya?

Bar status

Bar status dan bar pemberitahuan sangat serupa, tetapi pada hakikatnya, ia adalah dua perkara yang berbeza. Bar status terletak di bahagian atas paparan, di sebelah kanan. Di sinilah anda akan melihat perkara seperti masa semasa, status bateri dan sambungan semasa (Bluetooth, rangkaian selular dan Wi-Fi). Bar Pemberitahuan, sebaliknya, terletak di bahagian atas sebelah kiri, di mana anda akan menemui ikon apl untuk memaklumkan anda tentang mesej baharu, kemas kini pada Gedung Play dan pemberitahuan lain.

Jadi, jika anda mendengar muzik melalui Spotify atau, ikon yang sepadan akan dipaparkan pada bar pemberitahuan. Biasanya, urutan ikon menunjukkan betapa baru atau lama pemberitahuan itu. Pemberitahuan terkini dipaparkan di hujung kiri.

Tetapan pemberitahuan Facebook AndroidPIT 1

Bar status menunjukkan kepada anda masa semasa, status bateri dan sambungan / © NextPit

Bar pemberitahuan dan laci

Bar pemberitahuan juga mengandungi pemberitahuan, yang boleh anda buka dengan gerak isyarat leret ke bawah. Gerak isyarat ini mendedahkan banyak maklumat – contohnya termasuk tangkapan skrin terbaharu, mesej WhatsApp, pemberitahuan Facebook dan makluman e-mel. Anda kemudian boleh jam pemberitahuan untuk membuka apl yang sepadan atau hanya leret ke kanan atau kiri untuk mengetepikan pemberitahuan.

Versi Android moden membolehkan pengguna membalas terus dalam pemberitahuan tanpa perlu membuka apl yang menghantar pemberitahuan. Sebagai contoh, anda boleh membalas mesej WhatsApp dari dalam bar pemberitahuan tanpa perlu membuka aplikasi WhatsApp.

Selain pemberitahuan, satu lagi set perkara penting yang boleh anda akses daripada gerak isyarat leret ke bawah ini ialah togol tetapan pantas. Dari sini, anda boleh menghidupkan/mematikan ciri dengan cepat tanpa perlu pergi ke menu tetapan. Beberapa perkara paling biasa yang boleh anda ubah dari sini termasuk mendayakan dan melumpuhkan Wi-Fi, Bluetooth dan sambungan lain, menghidupkan/mematikan tempat liputan, menogol pilihan putar automatik dan menghidupkan lampu suluh. Jika anda menekan dan menahan ikon, anda akan memasukkan tetapan untuk fungsi ini.

Kebanyakan pengeluar juga menyesuaikan tetapan pantas itu sendiri. Oleh itu, sentiasa terdapat beberapa pilihan di sini. Nasib baik, pemilihan boleh diperibadikan mengikut citarasa dan tabiat anda, jadi anda sentiasa mempunyai akses kepada tetapan yang paling penting untuk anda. Selain itu, anda sentiasa boleh melumpuhkan pemberitahuan yang menjengkelkan atau tidak menarik hanya dengan menekan lama amaran. Ini akan membuka menu kecil di mana anda boleh memilih cara anda ingin dimaklumkan oleh apl.

ikon android 10

Beginilah rupa ikon pada stok Android 10. Perkara tidak terlalu banyak berubah pada Android 11 / © NextPit

Pemberitahuan dan ikon status yang paling biasa oleh pengeluar

Di bawah, kami melihat beberapa pemberitahuan dan ikon status yang paling biasa digunakan yang mungkin anda temui semasa menggunakan telefon pintar anda. Kami telah menyenaraikan kebanyakan jenama telefon pintar terkemuka dan kulit Android tersuai mereka di bawah. Walaupun penyesuaian ini secara asasnya tidak mengubah cara status dan ikon pemberitahuan kelihatan atau bertindak balas, anda selalunya boleh mencari pilihan yang eksklusif untuk perisian yang anda jalankan.

Samsung (Satu UI)

Manual pengguna Samsung termasuk senarai simbol yang biasanya dipaparkan pada bar pemberitahuan. Semak imej di bawah untuk melihat yang paling penting.

ikon samsung 2

Ikon biasa yang anda akan lihat pada telefon pintar Samsung yang menjalankan OneUI / © Samsung

Xiaomi/ Redmi/ Poco

Berikut ialah ikon status yang paling biasa digunakan pada telefon pintar Xiaomi. Ikon ini akan dilihat pada hampir semua peranti daripada syarikat yang menjalankan MIUI. Ini termasuk sub-jenama seperti Poco dan Redmi juga.

ikon status MIUI

Ikon status yang anda akan temui pada telefon yang menjalankan MIUI daripada Xiaomi/ © Xiaomi

OnePlus

Ini adalah ikon yang akan anda temui semasa menggunakan telefon pintar OnePlus yang menjalankan kulit Android syarikat sendiri – OxygenOS.

Ikon OnePlus

Ikon biasa pada OnePlus’ OxygenOS / © OnePlus

Huawei/ Honor (EMUI)

Honor mungkin telah berpisah daripada Huawei, tetapi sehingga 2021, sesetengah daripada anda mungkin masih menggunakan peranti Honor yang menjalankan EMUI. Ikon status yang paling biasa digunakan pada EMUI disenaraikan di bawah.

Ikon Status Huawei

Ini ialah ikon biasa yang anda akan temui pada telefon pintar Huawei dan Honor yang menjalankan EMUI/ © Huawei

Stok Android (untuk telefon pintar Google, Nokia, Motorola, Sony dan Asus)

Jika anda kebetulan seorang ahli Android yang lebih suka pengalaman Android saham, kemungkinan besar anda akan memiliki sama ada telefon pintar Google Pixel atau salah satu daripada banyak peranti yang menawarkan pengalaman Android stok. Jenama yang menawarkan pengalaman Android stok kepada pengguna termasuk Nokia, Motorola, Sony, dan juga Asus.

Beberapa ikon yang anda akan temui pada stok Android disenaraikan dalam imej di bawah. Walaupun ikon ini daripada Android 11, kebanyakan ikon ini kekal tidak berubah sejak Android 10 dan tidak akan berubah walaupun pada Android 12.

ikon pemberitahuan Android 11

Beberapa ikon pemberitahuan Android yang paling banyak digunakan sejak Android 11 / © Google

Sekiranya ikon yang anda cari tidak disenaraikan di atas, Google mempunyai senarai lengkap ikon yang merupakan sebahagian daripada Android 11 pada portal Fontnya. Halaman ini menyenaraikan semua ikon yang akan anda temui pada telefon Android anda. Ia dibahagikan kepada beberapa bahagian, beberapa daripadanya disenaraikan di bawah.

Pernahkah anda melihat pemberitahuan atau ikon yang anda tidak dapat memahami maksudnya? Terangkan dalam ulasan, dan beritahu kami jenis telefon yang anda miliki!