Mengapakah Google Assistant tidak boleh dipasang pada tablet?

9

© NextPit

Google Assistant kini tersedia pada pelbagai jenis telefon pintar, dengan lebih banyak lagi dijadualkan untuk menerimanya dalam beberapa minggu akan datang. Terdapat beberapa aduan tentang masalah lain: apl tidak akan tersedia untuk tablet.

  • Google Assistant akan datang kepada lebih banyak telefon pintar
  • Google Assistant: petua dan kiat

Secara teorinya, tablet boleh berpotensi…

Saya tidak perlu memberitahu anda bahawa terdapat banyak jenis tablet, sesetengah daripadanya ditujukan khusus kepada orang yang menggunakannya semasa dalam perjalanan dan yang lain untuk pengguna yang lebih tidak aktif (biasanya tablet berukuran sekitar 10 inci atau lebih). Kategori terakhir adalah yang paling popular, yang menerangkan sebab tablet menggantikan komputer di banyak kawasan.

Google Assistant memenuhi beberapa fungsi, seperti mengurus kalendar anda untuk mengurus peralatan rumah anda. Agar ia berfungsi dengan baik, ia perlu mengetahui sebanyak mungkin tentang anda: tabiat anda, pilihan anda, dsb. Tablet akan membolehkan Google Assistant mendapatkan banyak maklumat tentang anda dan melihat item yang paling kerap anda gunakan di rumah (contohnya, elektrik). Selain itu, anda akan mengkonfigurasi akaun anda supaya ia sentiasa boleh mengakses maklumat dan melaksanakan tugas untuk anda.

Pembantu google AndroidPIT 5

Google Assistant sedia membantu anda. © NextPit

… Tetapi ia tidak mencukupi dalam amalan

Google Assistant ingin mengetahui lebih lanjut tentang anda supaya dapat membantu anda. Dengan telefon anda, ia boleh mengakses kenalan anda (bukan semua orang mempunyai kenalan telefon mereka dalam tablet mereka) serta sejarah/perjalanan GPS anda. Ini lebih sukar dengan tablet kerana, bukan sahaja tablet itu memerlukan 4G tetapi anda kemudiannya perlu membawanya ke mana-mana.

Dari segi perniagaan, Google jelas menyasarkan seramai mungkin orang untuk menggunakan produk mereka. Telefon pintar (jauh) lebih popular dan mudah alih daripada tablet, jadi ia lebih sesuai untuk tujuan ini. Sudah tentu, Google boleh hadir pada kedua-dua peranti dengan menawarkan perkhidmatan telefon pintar dan tablet, tetapi ia tidak melakukannya – buat masa ini, bagaimanapun. Google telah mengesahkan untuk Polis Android bahawa Assistant mereka tidak akan tersedia pada tablet, tetapi itu boleh berubah mengikut peredaran masa.

Mungkin ada penjelasan teknikal, tetapi ini belum dibincangkan (setahu saya).

Ringkasnya, Google ingin menawarkan perkhidmatan mereka kepada seramai mungkin orang dan menjadikan perkhidmatan itu seefisien mungkin. Tablet tidak memenuhi tujuan itu. Kecerdasan buatan Samsung, Bixby, akan menjadi alternatif yang menarik kepada Google Assistant apabila ia keluar, tetapi Bixby hanya tersedia pada peranti Samsung semasa dan akan datang buat masa ini.

Adakah anda telah memasang Google Assistant pada telefon pintar anda? Adakah anda akan memasangnya pada tablet anda jika ia tersedia? Beritahu kami dalam ulasan di bawah.