Menghadapi masalah dengan LG G6 anda? Cuba penyelesaian ini

6

© NextPit

Malah telefon canggih yang serba baharu mempunyai bahagian isu mereka, dan LG G6 tidak terkecuali. Pengguna telah melaporkan masalah dengan pepijat perisian, dan juga beberapa yang mungkin disebabkan oleh perkakasan. Jika anda mendapat mesej ralat pelik, menghadapi masalah dengan pengimbas cap jari anda atau menghadapi masalah lain, jangan risau. Kami mempunyai penyelesaian kepada semua isu LG G6 yang paling biasa di sini.

  • Kajian LG G6: cara baharu melihat sesuatu
  • Petua dan kiat untuk membantu anda menguasai LG G6 anda

Masalah LG G6

Ralat “Peranti rosak”. Amaran “Kelembapan dalam port USB”.
Masalah bicu fon kepala Isu pengimbas cap jari
“OK Google” tidak berfungsi

Ralat “Peranti rosak” LG G6

Pengguna telah mengalami peranti LG G6 mereka ranap secara rawak, dan apabila mereka dimulakan semula, mesej ralat dipaparkan yang mengatakan, “Peranti anda rosak. Ia tidak boleh dipercayai dan mungkin tidak berfungsi dengan betul.” Skrin memberikan arahan untuk melawat pautan (g.co/ABH), pada peranti lain, yang menerangkan maksud ralat. Ralat akan muncul selama kira-kira 10 saat, kemudian telefon anda harus meneruskan but seperti biasa.

Walaupun ini boleh dijangka berlaku disebabkan oleh proses But Disahkan Nougat jika anda membuka kunci pemuat but, ia berlaku walaupun kepada pengguna yang belum melakukannya. Belum ada penyelesaian rasmi untuk masalah ini, tetapi kemas kini mungkin akan datang pada masa hadapan. Sehingga hari itu tiba, memulakan semula telefon boleh menyelesaikan masalah, tetapi mungkin memerlukan beberapa percubaan. Jika itu tidak berjaya, anda mungkin perlu menggunakan tetapan semula kilang.

lg g6 android central selvinsosa error corrupt

Berikut ialah mesej ralat yang dilihat pengguna. / ©
Pengguna forum Android Central Selvinsosa

Amaran “Kelembapan dalam port USB” LG G6

Pengguna telah melaporkan mendapat mesej amaran “Lembapan dalam port USB”, walaupun ketika tiada peluang lembapan. Di samping itu, kadangkala pengguna juga menerima pemberitahuan palam USB dan berbunyi berulang kali, walaupun tiada apa-apa dipasang. Isu lembapan hantu dan pemberitahuan ini apabila tiada apa-apa dipasang boleh disebabkan oleh serpihan atau kabel pengecasan yang buruk. Mula-mula, anda harus mencuba kabel lain untuk melihat sama ada masalah adalah dengan kord pengecasan anda. Seorang pengguna berkata mencuci telefon dan membersihkan port USB menyelesaikan masalah. Jadi, anda juga boleh cuba merendam telefon dan membersihkan port dengan berhati-hati dengan kain lembut untuk menghilangkan sebarang kotoran atau habuk, kemudian keringkan telefon dengan teliti.

AndroidPIT LG G6 0247

Jika anda menghadapi masalah dengan port USB, cuba petua ini! / © NextPit

Masalah bicu Fon kepala LG G6

Beberapa pengguna telah melaporkan masalah dengan bicu fon kepala LG G6. Bunyi statik di latar belakang dan jeda rawak, memainkan atau melangkau lagu adalah antara aduan, bersama-sama dengan mengaktifkan Google Assistant tanpa perlu. Malah menggantikan fon kepala, atau telefon itu sendiri, nampaknya tidak menyelesaikan isu untuk semua orang. Tidak semua harapan hilang walaupun. Jika isu ini terdengar biasa kepada anda, itu kerana masalah bicu fon kepala yang serupa berlaku dengan LG G3, dan mujurlah, pembetulan telah ditemui. Menggunakan fon kepala dengan mikrofon terbina dalam menghalang gelagat aneh dan tidak diingini ini dan bunyi statik. Jadi, selamatkan diri anda sendiri dan cuba fon kepala baharu dengan mikrofon.

AndroidPIT LG G6 0237

Isu ini sangat mudah untuk diselesaikan dengan set fon kepala baharu yang mempunyai mikrofon bersepadu. / © NextPit

Isu pengimbas cap jari LG G6

Beberapa mendapati pengimbas cap jari LG G6 menjadi perlahan, atau mengambil beberapa percubaan untuk mengecam cap jari yang didaftarkan. Itu bukan kes bagi kebanyakan pengguna, yang mendapati pengimbas adalah pantas dan tepat, seperti yang sepatutnya. Jadi, jika telefon anda lambat membuka kunci, ada masalah. Cuba padamkan cap jari yang didaftarkan, dan kemudian sediakan pengimbas sekali lagi dengan cap jari anda. Anda juga boleh mendaftarkan cap jari yang sama dua kali, untuk peluang yang lebih baik untuk ia dikenali. Jika itu tidak berjaya, cuba kosongkan cache dalam Tetapan > Umum > Pengurusan telefon > Storan peranti > Storan dalaman, kemudian kosongkan data Cache.

AndroidPIT LG G6 9324

Jika pengimbas cap jari anda perlahan, ada cara untuk membetulkannya. / © NextPit

LG G6 “OK Google” tidak berfungsi

Arahan suara untuk melancarkan Google Assistant tidak berfungsi untuk sesetengah LG G6 pengguna. Jika anda mendapati bahawa ucapan “OK Google” tidak menghasilkan respons dan anda tidak dapat melatih semula model suara dengan jayanya, maka anda perlu mencuba penyelesaian berikut, yang melibatkan mengosongkan cache dan melatih semula pengecaman suara. Jika anda mahu “OK Google” berfungsi semula, pergi ke Tetapan > Apl > Apl Google > Storan > Urus ruang, kemudian Kosongkan semua data. Selepas itu, anda boleh melatih semula model suara, dan masalah anda harus diselesaikan.

Pembantu google AndroidPIT 5

Jadikan “OK Google” berfungsi semula dengan mengosongkan cache apl Google dan melatih semula pengecaman suara. / © NextPit

Jangan lupa untuk meninggalkan ulasan untuk memberitahu kami jika masalah anda telah diselesaikan atau jika anda menghadapi masalah yang tidak disenaraikan di sini. Semoga berjaya dengan LG G6 anda!