Meta Quest 2 & Quest Pro Dapatkan Rangsangan: Memperkenalkan Kawalan Ibu Bapa dan banyak lagi

23
© NextPit

Penggemar realiti maya boleh menjangkakan kemas kini sistem untuk kedua-dua Meta Quest 2 (sebelum ini Oculus Quest 2) dan Meta Quest Pro dalam beberapa hari akan datang. Syarikat milik Facebook itu melancarkan kemas kini perisian sistem versi 53 melalui udara (OTA) secara berperingkat, yang memperkenalkan kawalan ibu bapa yang dipertingkat, tetapan penyemak imbas yang dikemas kini, penutupan tertunda dan keserasian Wi-Fi 6e untuk model Pro, antara ciri lain .

Kawalan ibu bapa dan perlindungan kanak-kanak bawah umur

Salah satu kemas kini yang paling ketara ialah pengenalan kawalan ibu bapa untuk perlindungan remaja yang dipertingkatkan. Ciri ini membolehkan pengguna mengurus penapis penyemak imbas, membolehkan penyekatan kandungan di bawah kategori seperti “alkohol” atau “kekerasan,” antara lain.

  • Baca juga: Gambaran keseluruhan kami tentang cermin mata VR mandiri teratas semasa

Keutamaan ini boleh diurus secara individu untuk setiap akaun, membolehkan ibu bapa yang mempunyai berbilang remaja memilih tetapan berbeza yang mereka anggap sesuai untuk setiap kanak-kanak. Untuk membantu pengguna membuat pelarasan yang betul, Meta telah menubuhkan “Pusat Keluarga“untuk bimbingan dan sokongan.

Kemas Kini Meta Quest Pro dan Meta Quest 2

Kemas kini 53 disertakan dengan ciri kawalan ibu bapa untuk ibu bapa. / © Meta

Matikan tertunda

Isu biasa bagi kebanyakan pengguna ialah tidak dapat mengalih keluar set kepala VR mereka sementara menunggu kemas kini aplikasi dimuat turun dan dipasang. Nasib baik, kesulitan ini kini sudah lama berlalu.

Dengan kemas kini versi 53, pemasangan apl boleh diteruskan walaupun selepas anda menanggalkan set kepala kendiri, membolehkan anda melibatkan diri dalam aktiviti lain semasa proses kemas kini berlaku di latar belakang.

Kemas Kini Meta Quest Pro dan Meta Quest 2

Gogal VR tidak akan dimatikan sehingga kemas kini selesai, walaupun ia telah ditanggalkan. / © Meta

Dalam versi 44, tetapan kamera dan video percubaan telah diperkenalkan, membolehkan pengguna melaraskan penstabilan imej, kadar bingkai, kadar bit dan nisbah bidang, antara pilihan lain. Berikutan kemas kini terkini, tetapan ini kini boleh diakses dengan mudah terus di bawah Sistem/Kamera dalam menu peranti.

Kemas Kini Meta Quest Pro dan Meta Quest 2

Tetapan kamera meninggalkan kawasan percubaan. / © Meta

Meneruskan penambahbaikan, rakaman video telah dinaik taraf daripada bunyi mono kepada stereo, meningkatkan pengalaman audio. Kini, apabila menonton semula rakaman daripada permainan penembak orang pertama yang terkini, anda boleh membezakan dengan tepat dari mana musuh anda menghampiri anda, terima kasih kepada audio arah yang dipertingkatkan.

Sokongan Wi-Fi 6e

Akhir sekali, ciri eksklusif untuk Meta Quest Pro (ulasan) berprestasi tinggi ialah sokongan untuk rangkaian Wi-Fi 6e. Jika anda mempunyai rangkaian Wi-Fi 6e, set kepala kini boleh menggunakannya, membenarkan kelajuan sehingga 1.6 Gbit/s.

Peningkatan ini menjadikan permainan tanpa wayar melalui Oculus atau Steam Store pengalaman yang benar-benar menyeronokkan, menghapuskan keperluan untuk sambungan kabel ke PC permainan anda.

Sumber:
Meta