MIUI: Bagaimana untuk mengaktifkan kaunter FPS pada telefon pintar Xiaomi anda?

27
© NextPit

Pada telefon pintar Xiaomi atau Redmi anda, anda boleh melihat dalam masa nyata sama ada permainan mudah alih anda berjalan pada 60 FPS atau tidak. MIUI menawarkan kaunter FPS asli yang lebih komprehensif daripada kebanyakan tindanan Android yang lain. Kami menerangkan cara untuk mendayakan ciri MIUI ini.

Xiaomi bukan satu-satunya pengeluar yang menawarkan kaunter FPS asli. Dan ciri ini agak diminta oleh pemain mudah alih. Mengetahui kadar FPS pada permainan dalam masa nyata boleh menjadi berguna. Jika kadar FPS tidak tetap dan banyak turun naik, ini bermakna grafik harus diturunkan, sebagai contoh. Ia juga merupakan satu cara untuk lebih memahami kadar penyegaran berubah-ubah skrin anda, terutamanya pada paparan LTPO 2.0, yang boleh berjulat dari 1 hingga 120 Hz.

Untuk mendayakan kaunter FPS pada telefon pintar Xiaomi anda:

  1. Dayakan Pilihan Pembangun (tekan versi MIUI 7 kali dalam Perihal telefon ini).
  2. Pergi ke Tetapan kemudian Tetapan Tambahan.
  3. Pergi ke Pilihan Pembangun.
  4. Tatal ke bawah ke bahagian Pemantauan.
  5. Di bawah Pemantauan, tekan Monitor kuasa.
  6. Di bawah Alat Pemantau Kadar Bingkai, tekan Mula.
xiaomi miui activer compteur fps

Main dalam 60 FPS, jadi layak / © NextPit

Maklumat yang muncul dalam masa nyata di bahagian atas sebelah kiri skrin bertindih dengan paparan aplikasi. Untuk mengelakkan perkara ini mengganggu anda, anda boleh meminimumkan tetingkap, mengalihkannya atau menutupnya sahaja. Ambil perhatian bahawa kaunter ini berbeza daripada yang ditawarkan oleh Google, yang juga terdapat dalam pilihan pembangun. Kaunter juga memaparkan maklumat lain, seperti suhu telefon pintar atau jumlah RAM yang digunakan.

  • Baca juga: Cara mengaktifkan ciri Quick Ball MIUI

Itu sahaja untuk tutorial ini untuk membolehkan ciri pembilang FPS pada telefon pintar Xiaomi atau Redmi anda. Adakah anda mendapati ia berguna? Adakah anda menggunakan kaunter FPS apabila anda bermain permainan pada telefon pintar anda?