Mod Gelap pada Peta Google untuk Android dan iOS dikemas kini

8
© NextPit

Sejak Ogos 2021, Google telah menyediakan Mod Gelap dalam apl Petanya untuk kedua-dua telefon pintar Android dan iPhone. Ciri ini membolehkan anda menukar paparan tradisional kepada warna gelap pada peranti mudah alih anda. Dalam tutorial ini, kami akan mengajar anda cara mendayakan Mod Gelap dalam Peta Google untuk Android dan iOS.

 • Android 12: Semua yang anda perlu tahu tentang versi Android terkini
 • iOS 15: Semua ciri dan semua yang anda perlu ketahui

Salah satu kelebihan utama menggunakan Mod Gelap pada telefon pintar anda ialah dapat merehatkan mata anda dengan jumlah yang banyak dengan pengurangan kecerahan skrin, apatah lagi memanjangkan hayat bateri peranti anda. Sejak iOS 13 dan Android 11 telah dikeluarkan, ciri ini kini asli kepada sistem pengendalian masing-masing. Walau bagaimanapun, Peta Google lambat menyokong Mod Gelap pada kedua-dua sistem pengendalian mudah alih.

 • Berkaitan: Cara menggunakan Peta Google di luar talian dan menyimpan data anda

Pada Februari tahun ini, Google menjadikan Mod Gelap tersedia untuk Peta Google pada Android, yang membolehkan anda menggunakan apl navigasi dalam skema warna gelap. Walau bagaimanapun, hanya pada awal bulan Ogos kami melihat fungsi ini diumumkan untuk Peta Google dalam iOS.

Biar kami menunjukkan kepada anda cara menggunakan ciri ini pada peranti mudah alih anda dan dapatkan pengalaman malam yang lebih baik dengan apl lokasi paling popular di dunia.

Pautan pantas:

Mendayakan Mod Gelap dalam Peta Google untuk Android

Untuk mendayakan Mod Gelap pada Peta Google untuk Android ikuti langkah berikut:

 1. Pelancaran Peta Google.
 2. Pilih gambar profil anda yang terletak di sebelah kanan bar carian.
 3. pilih tetapan.
 4. Pilih Tema > Sentiasa dalam tema gelap.
 5. Anda telah siap sedia! Kini, anda boleh menggunakan Peta Google dalam Mod Gelap pada peranti Android anda!

Untuk pengalaman yang lebih lancar dengan Peta Google pada Android, saya amat mengesyorkan menetapkan apl untuk menogol antara mod terang dan gelap secara automatik agar sepadan dengan tetapan sistem pengendalian telefon pintar anda. Untuk berbuat demikian, cuma pilih pilihan “Sama seperti tema peranti”.

Peta tema gelap

Mendayakan Mod Gelap dalam Peta Google untuk Android / © NextPit

Mendayakan Mod Gelap dalam Peta Google dalam iOS

Untuk mendayakan mod gelap pada Peta Google untuk iPhone, ikut langkah berikut:

 1. Lancarkan apl Peta Google dan klik ikon profil anda yang berada di penjuru kanan sebelah atas skrin.
 2. Navigasi ke Tetapan.
 3. Ketik Mod Gelap dan pilih Hidup.
 4. Baiklah! Anda kini boleh menggunakan Peta Google dalam Mod Gelap pada iPhone anda!

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, untuk mendapatkan pengalaman yang lebih lancar dengan Peta Google pada iOS, saya akan mengesyorkan menetapkan apl untuk menogol antara mod terang dan gelap untuk memadankan tetapan OS iPhone secara automatik dengan memilih pilihan “Sama seperti tema peranti”.

Mod Gelap Peta Google

Mod gelap pada Peta telah dikeluarkan sejak awal Ogos untuk pengguna iPhone / © Bihlmayer Fotografie / Shutterstock.com

Kami juga menyebut pada permulaan artikel ini bahawa Mod Gelap untuk Peta Google telah tiba di iOS baru-baru ini, jadi jika anda masih tidak dapat melihat ciri ini, sila ambil perhatian bahawa ia dilancarkan secara berperingkat. Menurut Google, semua iPhone yang serasi harus menerima berita ini pada akhir bulan Ogos.

Bagaimana untuk menetapkan warna gelap semasa menavigasi dalam Android dan iOS

Satu lagi ciri hebat untuk mempunyai Mod Gelap dalam Peta Google ialah keupayaan untuk menggunakan kedua-dua tema terang dan gelap yang disegerakkan dengan mod navigasi atau GPS anda. Jika anda memilih untuk mendayakan fungsi ini secara automatik, contohnya, peta cahaya akan memasuki mod gelap pada waktu malam atau apabila anda memandu melalui terowong dengan sendirinya. Untuk menikmati ciri ini, ikuti langkah berikut:

 1. Lancarkan Peta Google dan klik pada ikon profil anda yang terletak di penjuru kanan sebelah atas skrin.
 2. Pilih Tetapan > Tetapan Navigasi.
 3. Di bawah bahagian Paparan Peta di Skim Warna, pilih Automatik.

Jika anda lebih suka menggunakan Mod Gelap hanya semasa navigasi tanpa mengira sama ada siang atau malam, pilih Malam dan bukannya Automatik.

Navigasi iOS Peta Google

Pada kedua-dua Android dan iOS, ciri ini tersedia di bawah Tetapan Navigasi / © NextPit

Berapa lama anda menunggu untuk ciri ini muncul pada iPhone atau peranti Android anda? Adakah anda menggunakan Peta Google, apl Peta asli Apple atau apl navigasi pihak ketiga untuk bersiar-siar? Kongsi pendapat anda dengan komuniti kami di bahagian komen di bawah.