OnePlus 12 Mei Menampilkan Zum Lanjutan dengan Kamera Periskop

10
© NextPit

OnePlus sebelum ini dikhabarkan akan menguji idea menambah kamera periskop dalam telefon bimbit mereka yang akan datang. Malangnya, ia tidak menjadi kenyataan dalam OnePlus 11 tahun ini, yang hanya tiba dengan modul tiga kamera biasa. Kini, dilaporkan bahawa perdana OnePlus seterusnya, mungkin OnePlus 12, akan menampilkan sistem optik dengan keupayaan zum lanjutan.

OnePlus adalah antara sebilangan kecil pengeluar Android yang masih belum menggunakan kamera periskop yang membolehkan zum tanpa kehilangan dalam tahap pembesaran yang lebih tinggi pada telefon kameranya. Walau bagaimanapun, itu boleh berubah tahun depan kerana khabar angin baru memberi penerangan mengenai pembangunan komponen itu.

  • Baca juga: Xiaomi lwn Samsung – Manakah jenama yang lebih baik?

Telefon kamera OnePlus pertama dengan kamera periskop

Pada platform Weibo China, Stesen Sembang Digital, yang merupakan pembocor Apple dan Android yang kerap, mencadangkan OnePlus mempunyai rancangan untuk menggunakan kamera periskop dalam telefon akan datang. Ia menambah bahawa jenama itu sudah mengujinya pada peranti yang tidak dinamakan yang dikuasakan oleh cipset SM8650, yang juga dikenali sebagai SoC Snapdragon 8 Gen 3 Qualcomm yang dijangka akan diumumkan pada penghujung tahun 2023.

Peranti yang dimaksudkan berkemungkinan besar ialah OnePlus 12 atau OnePlus 12 Pro, jika syarikat itu berhasrat untuk membawa semula barisan Pro. Walaupun OnePlus mengesahkan ia akan mengumumkan telefon OnePlus boleh lipat akhir tahun ini, adalah selamat untuk mengatakan peranti lipat ini akan menggunakan Snapdragon 8 Gen 2 dan bukannya Snapdragon 8 Gen 3.

Google Pixel 7 Pro

Logam berkilat dalam modul kamera dengan sensor periskop 48 MP 5x disepadukan terus ke dalam casis Pixel 7 Pro dan merupakan magnet cap jari. / © NextPit

OnePlus 12 (Pro) boleh berkongsi spesifikasi dengan Oppo Find X6 Pro

Disebutkan bahawa OnePlus bukan satu-satunya yang akan melancarkan telefon kamera yang dilengkapi dengan kamera periskop. Menurut akaun itu, Realme juga sedang mengujinya pada peranti yang dikuasakan oleh pemproses mudah alih yang sama. Mungkin, ini mungkin berakhir pada Realme GT 4 tahun depan, pengganti Realme GT 3 yang telah kami semak.

Tidak diperincikan apakah spesifikasi kamera periskop ini. Tetapi dalam kes OnePlus 12, ia boleh berkongsi telefoto periskop 50 MP (zum optik 2.8x) dengan Oppo Find X6 Pro kerana kedua-dua jenama itu adalah anak syarikat syarikat induk, BBK Electronics.

Adakah anda akan mempertimbangkan untuk membeli OnePlus 12 atau OnePlus 12 Pro jika ia mempunyai kamera periskop? Kongsi jawapan anda dengan kami dalam ulasan.

Sumber:
Weibo