Optimumkan pencarian kerja anda untuk proses pengambilan AI pada tahun 2023

4

© Andrey_Popov/Shutterstock.com

Tahun baru, kerja baru? Jika itu tumpuan semasa anda, maka anda berkemungkinan akan menjangkau peluang pekerjaan semasa, menyediakan resume anda dan menghantar permohonan kepada peranan yang anda suka.

Berikut adalah sesuatu yang mungkin anda tidak fikirkan, walau bagaimanapun: penyelidikan telah menunjukkan perkara itu 75% daripada perekrut atau pengambilan pengurus menggunakan beberapa jenis sistem penjejakan perekrut atau pemohon (ATS) dalam proses pengambilan pekerja.

Ringkasnya, ATS ialah perisian yang direka untuk mengimbas resume untuk kata kunci tertentu dan menyingkirkan kata kunci yang tidak sepadan dengan perihalan pekerjaan yang dipohon. Sistem ATS dengan sendirinya sering menyebabkan pemohon kerja jatuh pada halangan pertama kerana jika anda tidak menggunakan kata kunci dengan betul, resume anda akan ditolak.

Apabila anda juga menganggap itu berakhir 98% daripada Fortune 500 syarikat juga menggunakan program ATS apabila mengambil pekerja baharu, adalah wajar untuk mempercepatkan supaya permohonan anda boleh mendapat peluang terbaik.

Kerumitan baru

Setakat ini, begitu mudah. Walau bagaimanapun, lapisan kerumitan baharu telah memasuki sembang. Pada November tahun lalu, memo yang bocor dari Amazon, ditandakan sebagai “rahsia Amazon,” yang bertarikh sejak Oktober 2021, mendedahkan syarikat itu telah mencipta teknologi pengambilan AI dalaman yang dikenali sebagai Penilaian Pemohon Automatik (AAE).

Perkara yang dilaporkan AAE lakukan adalah untuk meramalkan pemohon pekerjaan yang merentas jenis pekerjaan tertentu akan berjaya dalam peranan tertentu, dan kemudian meletakkan mereka ke hadapan untuk temu duga, melakukan semua ini tanpa penglibatan perekrut manusia.

mengikut data daripada Mercer, 44% syarikat juga sudah menggunakan alat AI untuk mengenal pasti calon terbaik berdasarkan data yang tersedia secara umum, seperti profil media sosial mereka. 40% lagi menggunakan teknologi untuk menyaring dan menilai calon semasa pengambilan.

Profesional pengambilan pekerja yang tertekan masa boleh kehilangan kumpulan bakat besar calon yang layak terima kasih kepada banyak cara yang wujud untuk mencari dan memperoleh bakat. Pengurus HR berkata teknologi AI membolehkan syarikat menyelaraskan amalan pengambilan pekerja mereka kerana ia boleh mengurangkan kos, mempercepatkan proses, membantu mengenal pasti lebih ramai calon yang layak, dan selalunya boleh disepadukan terus ke dalam perisian ATS sedia ada juga.

Teknologi hanya bertambah baik. Kejayaan pecahan ChatGPT baru-baru ini oleh syarikat AI Open.ai telah menyebabkan ramai dalam industri duduk dan mengambil perhatian. Microsoft kini dilaporkan bersedia untuk melabur $10 bilion dalam syarikat itu sebagai sebahagian daripada pusingan pembiayaan yang akan menjadikan penilaian Open.ai kepada $29 bilion.

Optimumkan untuk AI

Jadi apa yang boleh anda lakukan untuk memastikan resume anda berjaya dikumpulkan? Sebagai permulaan, pastikan ia dalam format yang boleh diterima: elakkan jadual dan grafik kerana ini boleh mengelirukan sesetengah sistem, dan menyebabkan bahagian resume anda diabaikan. Simpan resume anda pada dua muka surat kerana kebanyakan ATS menggunakan nisbah isyarat-ke-bunyi, yang boleh bertentangan dengan anda dalam dokumen yang berselerak dan padat teks.

Semak bahasa tepat huraian kerja apabila anda menyenaraikan kemahiran anda (keras dan lembut), pendidikan dan pengalaman kerana perisian itu dilatih untuk menyemaknya. Selain itu, ATS menggunakan kekerapan sebagai faktor jadi lebih kerap kemahiran atau kata kunci muncul, lebih penting ia dianggap.

Jelas sekali bahawa proses perekrutan dipacu AI akan kekal di sini, jadi setelah anda mengetahui perkara yang anda hadapi dalam pasaran pengambilan pekerja 2023, lihat beberapa peranan yang tersedia pada masa ini. Anda boleh menemui lebih banyak lagi di Papan Kerja NextPit juga.

Pengurus Kejuruteraan, Platform AI, Duolingo, New York

Duolingo ialah aplikasi pembelajaran bahasa yang paling popular di dunia, dengan lebih 500 juta pengguna dan lebih setengah bilion latihan diselesaikan setiap hari. Sebagai sebuah Pengurus Kejuruteraan, Platform AI anda akan mengetuai pasukan Platform AI baharu, mencipta visi dan peta jalan untuk infrastruktur AI yang digunakan di seluruh Duolingo, dan membentuk keputusan penting tentang seni bina dan pelaksanaan kejuruteraan berskala dan kos efektif.

Untuk memohon, anda memerlukan kepakaran yang ditunjukkan dalam penyelesaian masalah dan inovasi teknikal serta pengalaman teknikal dalam infrastruktur dan operasi untuk pembelajaran mesin. Temui huraian kerja penuh di sini.

Pengurus Program Teknikal III, Pembantu Google, Kejuruteraan Perisian, Google, Mountain View

Sebagai Pengurus Program Teknikal di Google, anda akan mengetuai projek kejuruteraan yang kompleks dan pelbagai disiplin menggunakan kepakaran kejuruteraan anda. Anda akan merancang keperluan dengan pelanggan dalaman dan mengantar projek melalui keseluruhan kitaran hayat projek. Untuk dipertimbangkan untuk peranan ini, anda memerlukan ijazah Sarjana Muda dalam bidang yang berkaitan atau pengalaman praktikal yang setara. Pengalaman lima tahun dalam pengurusan program dan pengalaman dengan pembangunan perisian dan pengurusan pelaksanaan program yang merangkumi beberapa pasukan kejuruteraan juga diperlukan. Cari tahu lebih lanjut mengenai peluang ini di sini.

Pengurus Kejuruteraan Kanan, RippleNet Payments, Ripple, San Francisco

Ripple ialah satu-satunya penyelesaian blockchain perusahaan di dunia untuk pembayaran global dan sedang mencari kaedah praktikal yang berorientasikan hasil Pengurus Kanan Kejuruteraan untuk membantu mengurus dan mentor pasukan jurutera pembangunan perisian mereka bentuk, membangun dan menyelenggara aplikasi pembayaran teragih berskala besar.

Anda akan memberikan kepimpinan teknikal langsung dan menggalakkan serta memacu amalan terbaik kejuruteraan. Anda juga akan bekerjasama dengan pihak berkepentingan di seluruh organisasi, dan mewujudkan objektif pasukan serta rancangan suku tahunan. Untuk memohon, anda memerlukan lapan tahun lebih pengalaman pembangunan perisian membina sistem teragih berskala besar, dengan empat tahun di Java. Ketahui semua keperluan untuk jawatan ini di sini.

Untuk beratus-ratus lagi peluang dengan beberapa nama terbesar dalam teknologi, lawati NextPit Job Board hari ini. Artikel ini ditulis oleh Kirstie McDermott.