Oryon adalah jawapan Qualcomm kepada Apple Silicon

18

© Qualcomm

Pada hari kedua persidangan Snapdragon Summit 2022, Qualcomm akhirnya mendedahkan lebih banyak butiran mengenai platform pengiraan generasi akan datangnya. Hampir dua tahun selepas mengumumkan pemerolehan pereka CPU Nuvia, syarikat Amerika Utara itu mengumumkan bahawa teras ARM berprestasi tinggi seterusnya akan dipanggil Oryon.

Ia akan menjadi teras ARM tersuai pertama Qualcomm sejak teras Kryo asal pada 2015—sejak itu, semua teras Kryo adalah versi tersuai bagi teras Cortex rujukan ARM. Dengan barisan M1 Apple membawa perhatian baharu kepada teras ARM tersuai, terutamanya dalam ruang PC, Qualcomm mengumumkan pembelian pereka fabless Nuvia pada Januari 2021.

Nuvia telah dibentuk oleh pasukan bekas jurutera Apple dan Google, termasuk ketua arkitek teras prestasi Apple sehingga SoC A13. Reka bentuk Nuvia pada asalnya menyasarkan pasaran pelayan, tetapi semua petunjuk menunjukkan bahawa Qualcomm akan menggunakan semula teras CPU sebagai teras PC, mungkin menjanakan pemproses Snapdragon 8cx generasi akan datang.

Adobe menyertai Windows pada ARM (akhirnya)

Qualcomm + Adobe

Photoshop akan tersedia secara asli untuk peranti Windows yang dikuasakan oleh Snapdragon / © Qualcomm

Dengan penggunaan pemproses Snapdragon yang lebih besar dalam peranti Windows, Adobe mengumumkan bahawa apl Creative Cloudnya akan tersedia pada binari ARM untuk Windows. Langkah ini akan mengoptimumkan aplikasi seperti Photoshop kepada pemproses ARM—pada masa ini pada Windows secara eksklusif Snapdragons—dan berhenti memerlukan teknik terjemahan binari perlahan yang digunakan untuk perisian x86.

Selain itu, kedua-dua syarikat mengumumkan bahawa aplikasi CC Adobe akan menampilkan pengoptimuman untuk teras khusus Qualcomm, termasuk pemprosesan AI. Walaupun berita selamat datang, masih terdapat senarai panjang aplikasi Windows—termasuk Chrome—yang masih kekurangan binari ARM dan memerlukan terjemahan x86-ARM. Selain itu, Adobe tidak komited pada garis masa untuk mengeluarkan versi ARM aplnya.

Snapdragon AR2 menjanjikan cermin mata AR yang bijak

Snapdragon AR2 Gen 1

Hampir seperti bingkai cermin mata biasa / © Qualcomm

Dalam segmen khusus untuk inisiatif “realiti lanjutan” (XR), Qualcomm mempamerkan platform rujukan Snapdragon AR2 Gen 1. Berbeza daripada cermin mata VR besar di pasaran, platform AR2 menggunakan gabungan pemproses yang tersebar di sekeliling bingkai untuk mencapai reka bentuk yang nipis dan anggun, yang boleh digunakan sebagai sepasang cermin mata biasa dengan beberapa tweak reka bentuk.

Reka bentuk bukan sahaja menjimatkan 40% kawasan PCB mengikut Qualcomm tetapi juga mengimbangi berat dan mewakilkan tugas komunikasi kepada cip FastConnect 7800 untuk berkongsi tugas pemprosesan dengan pemproses AR utama.

Qualcomm mengumumkan perkongsian dengan Lenovo, Oppo, Xiaomi, LG, TCL, dan Niantic (Pokémon Go), antara lain, dengan bukan sahaja platform pembangunan perkakasan tetapi juga inisiatif Snapdragon Spaces XR untuk membantu pembangun mencipta kandungan AR/VR dan aplikasi yang dioptimumkan untuk peranti yang dikuasakan oleh Snapdragon.

Snapdragon AR2 Gen 1

Snapdragon AR2 Gen 1 berkongsi sebahagian daripada pemprosesan dengan telefon pintar / © Qualcomm

Platform audio Bluetooth baharu

Akhir sekali, keluarga Snapdragon Sound mendapat generasi baharu untuk platform peringkat pertengahan dan perdana, Snapdragon Sound S3 Gen 2 dan S5 Gen 2, masing-masing. Qualcomm tidak mendedahkan banyak tentang perbezaan platform tetapi mendedahkan sokongan untuk audio spatial dalam kedua-duanya.

  • Semak panduan kami untuk codec audio Bluetooth

Kedua-dua platform termasuk sokongan pengesanan kepala untuk audio yang mengasyikkan, penstriman tanpa kerugian walaupun dalam mod Tenaga Rendah Bluetooth (LE) dan menjanjikan penghantaran kependaman rendah untuk penonton permainan. Syarikat itu menjangkakan untuk melihat peranti Bunyi Snapdragon Gen 2 di rak kedai pada separuh kedua 2023.

Bunyi Snapdragon

Bunyi Snapdragon / © Qualcomm

Itu adalah pengumuman terbesar semasa Sidang Kemuncak Snapdragon 2022. Pengumuman manakah yang paling menarik minat anda?