Outlook Tidak Akan Dibuka – Cara Membetulkan

8

Terdapat banyak sebab mengapa Microsoft Outlook tidak akan dibuka, seperti isu tambahan, masalah anak tetingkap navigasi dan fail yang rosak atau rosak.

Bergantung pada peranti yang anda gunakan dan jenis masalah, anda boleh mengambil langkah yang berbeza untuk menyelesaikan isu tersebut dan membolehkan Outlook berfungsi dengan betul. Dalam artikel ini, anda akan melihat beberapa penyelesaian untuk setiap peranti dan platform utama. Mari kita mulakan dengan sistem pengendalian Microsoft sendiri.

Outlook Tidak Akan Dibuka dalam Windows 11

Jika apl Outlook pada peranti Windows 11 anda tidak berfungsi, berikut ialah cara paling berkesan untuk membetulkannya.

1. Mulakan semula Outlook

Pertama ialah penyelesaian yang cepat dan mudah yang berfungsi lebih kerap daripada yang anda fikirkan. Memulakan semula Outlook boleh membetulkan beberapa pepijat perisian sementara dan menyediakan klien e-mel dan berjalan.

Apa yang anda perlu lakukan ialah ikuti langkah-langkah ini.

 1. Klik kanan Windows dan pergi ke Pengurus Tugas.
 2. Di bawah Apl, cari dan klik Microsoft Outlook.
 3. Klik butang Tamat Tugas di penjuru kanan sebelah atas.

Dengan cara ini, anda akan menutup sepenuhnya Outlook dan semua prosesnya. Cuba buka semula dan lihat jika ia berfungsi sekarang.

2. Buka Outlook dalam Mod Selamat

Sambungan dan tambahan boleh menjadikan anda lebih produktif dan membantu memanfaatkan Outlook sepenuhnya. Walau bagaimanapun, mereka juga boleh menjadi sebab ia tidak berfungsi dengan betul. Dalam kes ini, anda harus menjalankan program dalam Mod Selamat. Ini caranya.

 1. Pegang kekunci “Windows + R” bersama-sama untuk membuka menu Run. Anda juga boleh pergi ke Mula > Jalankan.
 2. Masukkan outlook /safe dan klik OK.
 3. Klik Ya apabila digesa untuk mengesahkan.

Cara lain untuk membuka Outlook dalam mod selamat ialah dengan mengklik ikonnya sambil menahan butang Ctrl, jadi anda juga boleh mencubanya jika pilihan Run tidak berfungsi.

Jika Outlook dibuka dalam Mod Selamat, anda perlu melumpuhkan alat tambah yang bermasalah supaya ia boleh dibuka seperti biasa. Ikuti sahaja langkah-langkah ini.

 1. Klik Fail di penjuru kiri sebelah atas tetingkap apl.
 2. Pergi ke Pilihan.
 3. Klik Add-in.
 4. Klik Pergi di sebelah Uruskan Add-in COM.
 5. Nyahtanda kotak di sebelah alat tambah yang ingin anda lumpuhkan dan klik Alih keluar.
 6. Klik OK untuk mengesahkan perubahan.

Selepas melumpuhkan tambahan yang mungkin menyebabkan isu, mulakan semula Outlook. Jika anda memerlukan beberapa tambahan, anda boleh mendayakannya semula dengan mengikuti langkah di atas dan menandai kotak di sebelahnya.

3. Kemas kini Outlook

Mengemas kini apl ialah cara yang pasti untuk menangani pepijat dan memastikan ia berfungsi dengan betul. Masalahnya ialah anda perlu mengakses Outlook untuk mengemas kininya, yang mungkin tidak dapat anda lakukan.

Dalam kes ini, anda perlu membuka Outlook dalam Mod Selamat dahulu dan kemudian mengemas kininya dengan mengikuti langkah ini.

 1. Klik butang Fail di penjuru kiri sebelah atas tetingkap.
 2. Pergi ke Akaun Pejabat > Kemas Kini Pejabat.
 3. Kembangkan menu lungsur Pilihan Kemas Kini dan klik Kemas Kini Sekarang.

Program ini mungkin tidak mengemas kini serta-merta, tetapi ia akan berfungsi di latar belakang, jadi anda boleh meminimumkannya dan terus melakukan kerja lain sementara itu.

4. Membaiki MS Office

Memandangkan Outlook disertakan dengan pakej Office, pembaikan Office harus menyelesaikan sebarang isu dengan Outlook atau perkhidmatan lain. Anda boleh membaiki Office dalam beberapa klik.

 1. Pegang kekunci Windows + I bersama-sama untuk membuka menu Tetapan.
 2. Pergi ke Apl.
 3. Klik “Apl yang Dipasang.”
 4. Cari Microsoft 365 dengan menatal ke bawah, kemudian klik butang tiga titik menegak di sebelahnya.
 5. Klik Ubah Suai > Pembaikan Pantas.

Anda juga boleh memilih Pembaikan Dalam Talian jika anda mempunyai sambungan Internet yang stabil dan sedikit masa lagi. Salah satu daripada dua pilihan pembaikan harus melakukan silap mata.

5. Padamkan Fail Data

Lebih banyak anda menggunakan sebarang program, lebih banyak data yang terkumpul. Outlook tidak berbeza, dan terlalu banyak fail data boleh menyebabkan program tidak berfungsi. Selain itu, beberapa fail tersebut mungkin rosak, menyebabkan Outlook tidak bertindak balas.

Sama ada cara, berikut ialah cara untuk mengalih keluar fail data.

 • Buka Outlook dalam Mod Selamat dan pergi ke Fail.
 • Klik Tetapan Akaun.
 • Klik pada Fail Data.
 • Klik dua kali pada akaun anda dan pergi ke Lanjutan.
 • Klik pada Tetapan Fail Data Outlook.
 • Klik Padat Sekarang, dan kemudian OK.

Tutup Outlook daripada Pengurus Tugas (seperti yang dilihat dalam kaedah pertama) dan mulakan semula apl.

Outlook Tidak Akan Dibuka dalam Windows 10

Jika anda masih belum mengemas kini kepada Windows 11, sebaiknya lakukannya. Dengan cara itu, anda boleh memastikan semua program anda mempunyai kemas kini terkini dan disepadukan dengan betul ke dalam OS. Windows 10 masih mendapat semua kemas kini yang berkaitan, tetapi Outlook masih boleh pepijat dari semasa ke semasa.

Apabila ini berlaku, anda boleh menggunakan kaedah yang sama untuk membetulkannya seperti yang anda lakukan pada Windows 11, jadi semua langkah yang anda lihat di atas digunakan di sini.

Perbezaan utama ialah beberapa arahan atau menu mungkin mempunyai nama yang sedikit berbeza. Sebagai contoh, apabila membaiki Outlook dalam Windows 10, anda akan pergi ke Panel Kawalan > Program dan Ciri dan bukannya Apl > Apl dan Ciri seperti yang anda lakukan pada Windows 11.

Satu perkara yang anda boleh cuba jika kaedah di atas tidak berfungsi ialah melumpuhkan mod keserasian, terutamanya jika anda mengemas kini ke Windows 10 baru-baru ini. Inilah yang perlu anda lakukan.

 1. Klik kanan pada ikon Outlook dan pergi ke Properties.
 2. Pergi ke tab Keserasian.
 3. Nyahtanda kotak di sebelah Jalankan program ini dalam mod keserasian untuk:
 4. Klik Guna, dan kemudian OK.

Outlook Tidak Akan Dibuka pada iPhone

Jika apl iOS Outlook anda tidak berfungsi, ia mungkin disebabkan oleh pepijat dengan apl itu sendiri atau isu OS. Mari lihat beberapa pilihan untuk menangani perkara ini, sekali lagi bermula dengan yang paling mudah.

1. Pasang semula Outlook

Memasang semula apl membolehkannya menyegarkan semua data dan membetulkan sebarang pepijat sementara. Begini cara melakukannya.

 1. Pada skrin utama anda, ketik dan tahan apl Outlook sehingga menu pop timbul muncul.
 2. Ketik Alih Keluar Apl.
 3. Anda akan digesa sama ada memadamkan apl itu atau hanya mengalih keluarnya daripada skrin utama. Ketik Padam Apl.
 4. Pergi ke “App Store”, cari Outlook, dan ketik ikon awan untuk memasangnya.
 5. Apabila muat turun selesai, buka Outlook dan log masuk.

Pada versi iOS yang lebih lama, anda mungkin tidak mendapat pop timbul apabila memegang ikon. Sebaliknya, apl akan mula bergoyang dan mendapat ikon “–” di penjuru kanan sebelah atas. Perkara yang sama akan berlaku pada iOS terkini jika anda memegang lebih lama. Jika anda melihat ini, ketik ikon “–”, dan kemudian ketik Padam Apl.

2. Kemas kini kepada Versi iOS yang Lebih Baharu

Seperti yang dinyatakan, isu Outlook mungkin tidak semestinya berpunca daripada masalah dengan aplikasi. Mungkin anda menggunakan versi iOS yang lebih lama, dalam kes ini, sesetengah apl mungkin tidak berfungsi sebagaimana mestinya.

Terdapat penyelesaian mudah untuk ini.

 1. Buka menu Tetapan.
 2. Pergi ke Umum > Kemas kini perisian.
 3. iPhone anda akan menyemak versi baharu secara automatik. Jika ada, ketik Muat turun dan Pasang.

iPhone anda akan mula mengemas kini dan mungkin dimatikan beberapa kali semasa proses itu. Ini adalah perkara biasa, jadi tunggu sahaja dan iPhone anda akan dihidupkan tidak lama lagi. Apabila ia berlaku, semak sama ada apl Outlook berfungsi.

3. Lakukan Pemulihan Sistem

Jika apl lain pada iPhone anda menghadapi masalah dilancarkan, mungkin perisian tegar anda perlu dikemas kini. Untuk ini, anda memerlukan perisian pihak ketiga seperti Fixppo. Begini cara menggunakannya.

 1. Lancarkan program dan pergi ke Mod Standard.
 2. Sambungkan iPhone anda dan letakkannya dalam mod pemulihan dengan menahan kelantangan turun dan butang kuasa pada masa yang sama. Jika iPhone anda mempunyai butang rumah, tahan ia bersama-sama dengan butang kuasa.
 3. Anda akan melihat versi perisian tegar iPhone anda. Klik Muat turun untuk memasangnya.
 4. Setelah proses selesai, klik Selesai dan putuskan sambungan iPhone anda.

Outlook Tidak Akan Dibuka pada Mac

Semasa kami membincangkan topik peranti Apple, bagaimana jika Outlook tidak berfungsi pada Mac anda? Pilihan anda lebih terhad sedikit berbanding jika anda menggunakan peranti Windows, kerana Outlook ialah klien e-mel asli Microsoft. Namun, terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk membolehkan Outlook berfungsi pada Mac anda.

1. Force-Quit Outlook

Berhenti secara paksa ialah versi macOS untuk menamatkan tugas dalam Windows. Ia mematikan aplikasi sepenuhnya, membolehkan anda memulakan semula semula. Berikut adalah langkah-langkah yang perlu diikuti.

 1. Klik ikon Apple di penjuru kiri sebelah atas dan pergi ke Force Quit.
 2. Pergi ke Aplikasi dan cari Microsoft Outlook.
 3. Klik Berhenti Paksa.

Semua proses Outlook akan berhenti, jadi anda boleh memulakan semula untuk melihat sama ada isu itu telah hilang.

2. Kemas kini Outlook

Seperti yang dinyatakan, mengemas kini Outlook boleh membetulkan pepijat perisian sementara dan isu Outlook tidak dibuka. Begini cara melakukannya pada Mac.

 1. Buka Stor aplikasi. Anda boleh menemuinya dalam kalangan apl anda atau tekan Command + space dan taip App Store dalam Carian Spotlight.
 2. Klik pada Kemas Kini di sebelah kiri menu.
 3. Jika kemas kini tersedia, anda akan melihat butang Kemas kini di sebelah ikon, jadi klik padanya.
 4. Pasang kemas kini dan buka Outlook.

3. Jalankan Pertolongan Cemas

Pertolongan Cemas ialah pilihan dalam Utiliti Cakera Mac. Ia menyemak dan membaiki sebarang isu storan yang mungkin menyebabkan apl tidak berfungsi. Inilah cara untuk menjalankannya.

 1. Tekan Command + space, dan taipkan Utiliti Cakera.
 2. Klik Pertolongan Cemas pada menu atas.
 3. Klik Jalankan, dan kemudian Teruskan untuk mengesahkan tindakan.

Setelah cakera anda dibaiki, buka Outlook untuk melihat sama ada isu itu telah hilang.

Outlook Tidak Akan Dibuka pada Peranti Android

Jika apl Outlook pada telefon Android anda tidak berfungsi, terdapat tiga cara utama untuk membetulkannya.

1. Kosongkan Cache Outlook

Fail cache bukan sahaja mengisi kedai anda, ia juga boleh menjadi sebab apl tidak akan berfungsi. Begini cara untuk memadamnya.

 1. Buka menu Tetapan.
 2. Pergi ke Apl dan cari Outlook.
 3. Dalam menu apl, pergi ke Storan & Cache > Kosongkan Cache.

Mengosongkan cache tidak akan mengalih keluar sebarang data peribadi daripada Outlook, jadi jangan ragu untuk memadamkannya apabila anda kehabisan storan atau perlu membetulkan Outlook.

2. Pandangan Tutup Paksa

Jika Outlook dibekukan atau tidak akan dibuka, penutupan paksa mungkin merupakan pilihan yang baik. Ini caranya.

 1. Cari Outlook dalam Apl (mengikuti proses daripada kaedah di atas).
 2. Dalam menu, ketik Paksa Henti.

Kembali ke skrin utama atau laci apl dan cuba lancarkan semula Outlook.

3. Pasang semula Outlook

Seperti mengosongkan cache, memasang semula apl tidak akan mengalih keluar sebarang data daripadanya, jadi tiada risiko. Ini adalah penyelesaian biasa kepada isu Outlook tidak dibuka, jadi ikuti langkah ini.

 1. Pegang ikon Outlook pada skrin utama dan laci aplikasi anda.
 2. Ketik Nyahpasang.
 3. Pergi ke Kedai mainan dan cari Outlook.
 4. Ketik butang Pasang dan kemudian Buka setelah ia dipasang.

Outlook Tidak Akan Dibuka dalam Mod Selamat

Walaupun ia jarang berlaku, ada kemungkinan program tidak akan dibuka walaupun dalam Mod Selamat. Microsoft tidak menawarkan sebarang penjelasan tentang cara membetulkan isu ini, jadi anda boleh mencuba beberapa pilihan lain yang anda lihat di sini dalam bahagian Windows 10 dan 11.

Sesetengah pengguna mendapati bahawa mematikan PC atau komputer riba mereka semalaman menyelesaikan masalah, jadi anda juga boleh mencubanya.

Outlook Tidak Akan Membuka Mesej Ralat

Jika anda menggunakan desktop atau komputer riba dan Outlook tidak akan dibuka tanpa mesej ralat tertentu, sukar untuk memahami punca isu tersebut.

Dalam kes ini, kaedah terbaik untuk dicuba ialah membaiki Office atau memadam fail data. Apabila semuanya gagal, anda mungkin mahu berfikir tentang memasang semula Windows/macOS.

Dapatkan Kembali E-mel Anda

Seperti yang anda lihat, banyak yang boleh anda lakukan jika Outlook tidak dapat dibuka, tanpa mengira peranti anda. Adalah lebih baik untuk bermula dengan pilihan yang paling mudah, seperti menutup paksa apl atau memasangnya semula. Ini sepatutnya berfungsi dalam banyak kes, tetapi jika tidak, anda boleh menggunakan kaedah yang lebih terlibat.

Pernahkah anda mengalami masalah ini? Jika ya, bagaimanakah anda mendapatkan Outlook untuk dibuka semula? Kongsi pendapat dan kaedah anda di bahagian komen di bawah.