Panduan Membeli: Cari Panel Suria Boleh Lipat Terbaik

27
© NextPit

Sama ada ia digunakan untuk perkhemahan atau sebagai sumber kuasa kecemasan, panel solar boleh lipat memastikan setiap stesen janakuasa mudah alih menjadi bebas daripada salur keluar kuasa berdekatan! Persoalannya, yang manakah panel solar yang betul? Kami memilih empat panel solar dan berkongsi perbezaannya serta perkara-perkara tertentu yang perlu anda perhatikan.

Empat panel solar boleh lipat dibandingkan

produk
Gambar
Jackery SolarSaga 200
Bluetti PV200
SP200
EcoFlow 220W
harga $699.00 $499.00 $459.00 $649.00
Kuasa yang diberi nilai 200 W 200 W 200 W 220 W
Kadar penukaran 24.3 % 23.4 % 22 % 23 %
sel suria ETFE Silikon monokristalin Silikon monokristalin Silikon monokristalin
Pensijilan IP IP67 IP65 IP65 IP68
Berat badan 8 Kg 7,3 Kg 8,2 Kg 9,5 Kg
Dimensi 54 × 232 cm 59 × 226.5 cm 68.9 × 230 cm 82 × 183 cm
Penilaian
Belum dinilai
Belum dinilai
Belum dinilai
Belum dinilai
Semak tawaran*

Sejak beberapa bulan lalu, kami di NextPit telah berurusan dengan stesen janakuasa secara lebih kerap. Kami mencuba panel solar yang berkaitan sepanjang musim sejuk dari semasa ke semasa, tetapi disebabkan kekurangan cahaya matahari yang kuat, kami masih belum dapat mengujinya secara terperinci. Kami akan menebusnya dalam beberapa minggu akan datang dan kemudian mengemas kini “Terbaik” untuk anda.

Satu lagi nota: Calon panel solar ini biasanya daripada siri tertentu. Ini bermakna anda boleh membeli panel dengan kuasa yang lebih atau kurang—untuk lebih atau kurang wang dan sudah tentu, dalam saiz yang lebih besar atau lebih kecil. Untuk perbandingan ini, kami memberi tumpuan kepada model dengan penarafan kuasa solar 200 W.

Lompat ke:

Nasihat membeli: Perkara penting yang perlu diberi perhatian tentang panel solar boleh lipat

Terdapat beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan semasa memilih panel solar boleh lipat yang betul. Inilah yang perlu anda perhatikan apabila membeli panel solar mudah alih.

Saiz dan berat

Pertama sekali, anda perlu tahu berapa besar panel solar anda. Adakah anda mahu membawa panel bersama anda di dalam kereta api apabila anda pergi berkhemah? Atau adakah anda mempunyai banyak ruang untuknya di dalam bas? Walaupun anda ingin menyediakan panel di suatu tempat di rumah, anda harus memberi perhatian untuk memastikan ia mempunyai dimensi yang serasi, seperti dapat memasangnya dengan bijak pada balkoni.

Selain itu, satu lagi perkara penting yang perlu diberi perhatian bagi mereka yang melancong dengannya: Betapa mudahnya untuk mengangkut panel solar? Banyak panel solar sudah mempunyai pemegang pembawa dan/atau beg untuk pengangkutan yang mudah. Di samping itu, pengeluar sering melampirkan poket kecil terus ke panel solar atau ke poket panel untuk menyimpan kabel.

Kuasa dan kecekapan

Perkara seterusnya ialah penarafan kuasanya. Ringkasnya, moto yang perlu diingat di sini ialah: lebih banyak, lebih meriah. Walau bagaimanapun, penarafan kuasa mungkin agak tidak dapat diramalkan dengan panel solar, kerana anda bergantung pada keadaan cuaca yang optimum. Kadar penukaran, yang kami senaraikan sebagai peratusan untuk setiap panel solar, memberitahu anda berapa banyak cahaya matahari yang boleh ditukar oleh panel solar kepada tenaga suria. Panel yang lebih cekap memperoleh lebih banyak tenaga daripada kurang cahaya.

Kedua, terdapat kuasa undian. Kuasa nominal ialah penunjuk seberapa pantas anda boleh mengecas stesen janakuasa yang disambungkan dengan panel solar anda dalam keadaan optimum. Ini benar terutamanya dengan panel solar yang lebih berkuasa, jadi anda harus memastikan bahawa stesen janakuasa anda dapat menyokong penarafan kuasa solar yang sepadan.

Sambungan dan keserasian

Akhir sekali, keserasian dengan stesen janakuasa anda adalah penting. Untuk berada di bahagian yang selamat, kami mengesyorkan agar anda membeli panel terus daripada pengilang stesen janakuasa anda. Dengan cara ini, anda boleh memastikan bahawa anda tidak perlu mencari penyesuai selepas itu.

Jika anda mendapati tawaran yang benar-benar menakjubkan dan panel tidak datang daripada pengilang stesen janakuasa anda, maka perhatikan palam yang betul. Piawaian industri untuk panel solar yang besar ialah penyambung MC4, tetapi anda juga sering boleh mencari penyambung Anderson atau penyambung XT60 dalam permainan. Kebanyakan stesen janakuasa datang dengan penyesuai yang sesuai, jika tidak, anda boleh membelinya untuk beberapa dolar dalam talian.

Bahan dan kualiti

Perkara penting yang perlu diambil perhatian apabila melibatkan penggunaan peribadi: Panel solar mempunyai pensijilan IP yang berbeza. Dalam gambaran keseluruhan kami, kami menyenaraikan panel solar yang diperakui IP65, IP67 atau IP68. Panel solar dengan pensijilan IP65 dilindungi daripada percikan air, contohnya.

Berikutan itu, kami mempunyai panel solar dengan pensijilan IP67. Jika panel solar mendapat pensijilan IP67, anda tidak perlu risau tentang keadaan cuaca, kerana hujan atau keadaan cuaca buruk tidak akan mengganggu panel solar ini. Anda boleh meninggalkannya di luar walaupun ia mencurah. Panel solar dengan penarafan IP68 adalah kalis air dan kalis debu, seperti panel solar dwimuka EcoFlow 220W.

Ini amat penting jika anda ingin menggantung panel di balkoni anda atau menggunakannya dalam keadaan buruk, di mana lubang mata pada panel boleh dilipat adalah penting. Ia membolehkan anda menggantung panel atau mengikatnya dengan pasak di dalam tanah untuk mengelakkan angin kencang meniupnya. Menimbang penimbang dari 7 hingga 10 kg, panel solar boleh lipat dalam perbandingan ini tidaklah berat gila, tetapi dengan keluasan permukaan yang besar, mungkin terdapat keadaan di mana ia mudah terdedah kepada angin.

harga

Apabila membandingkan panel solar tegar ini, mereka cenderung melihat tindakan sebagai loji kuasa balkoni, harga masing-masing tidak murah sama sekali. Walau bagaimanapun, anda boleh melipatnya dan sentiasa membawanya bersama anda semasa bercuti atau semasa anda bekerja di jalan raya (#vanlife).

Sudah tentu, tiada apa yang menghalang anda daripada menyediakan panel sebagai loji kuasa balkoni mudah alih di rumah apabila percutian anda tamat, dengan syarat mereka mempunyai pensijilan IP yang sesuai. Untuk panel solar boleh lipat, anda perlu hidup dengan kos kira-kira $2.50 hingga $3.50 setiap watt. Sebagai contoh, 200 W PV200 daripada Bluetti berharga $499.00.

Lima panel solar boleh lipat popular secara terperinci

Jackery SolarSaga 200

Jackery Solarpanel SolarSaga 200

Panel solar SolarSaga 200 dari Jackery meyakinkan dengan kemudahan penggunaannya. / © NextPit

Panel solar SolarSaga 200 daripada Jackery lebih mengagumkan daripada yang lain dengan kemudahan penggunaannya. Panel solar hujung penimbang pada 8 kg dan mempunyai pemegang membawa yang mudah untuk pengangkutan. Terdapat juga beg untuk menyimpan panel. Kabel yang diperlukan akan diangkut secara berbeza kerana beg untuk peralatan tambahan tidak tersedia.

Untuk pemasangan pantas, Jackery memasang tiga sokongan sisi untuk panel solar SolarSaga 200 serta pad magnet untuk melipat semula panel solar bersama-sama dengan pantas. Bercakap tentang pemasangan: Anda boleh memasang panel solar dengan mudah tanpa bantuan orang lain. Apabila dibuka sepenuhnya, SolarSaga 200 boleh berdiri dengan cara yang stabil.

Dengan kadar penukaran 24.3%, panel solar bukan sahaja cekap tetapi juga berkuasa dengan output puncak 200 watt. SolarSaga 200 diperbuat daripada perumahan berlamina ETFE dan juga diperakui IP67, membolehkan panel itu menahan keadaan cuaca yang keras dan basah. Berharga $699.00, SolarSaga 200 bukanlah alternatif termurah dalam ulasan kami, tetapi ia masih merupakan pilihan yang menjanjikan.

Bluetti PV200

Bluetti PV200

Panel PV200 Bluetti memberikan kesan yang mantap. / © NextPit

Pilihan kompak lain ialah Bluetti PV200. Panel solar Bluetti PV200 mempunyai pemegang membawa yang selesa dan, dengan berat 7.3 kilogram, secara automatik menjadikannya salah satu alternatif yang lebih ringan pada pendapat kami. Ia juga praktikal untuk pengangkutan mudah dalam begnya dengan kabel yang diperlukan, yang terletak terus pada panel solar. PV200 boleh disediakan dengan cepat dan mudah dan juga berdiri dengan cara yang stabil.

Sel suria monohablur mampu menukar sehingga 23.4% cahaya matahari kepada tenaga suria. Akhirnya, PV200 mempunyai penarafan pensijilan IP65. Oleh itu, panel solar boleh menahan percikan air dan calar. Walau bagaimanapun, ini juga bermakna anda harus menjauhkan panel solar daripada hujan supaya anda tidak merosakkannya. Dengan harga $499.00, panel solar PV200 adalah salah satu alternatif yang lebih murah dalam perbandingan kami.

Alpha ESS SP200

Alpha ESS SP200

Panel SP200 daripada Alpha ESS juga agak stabil. / © NextPit

Panel solar Alpha ESS SP200 adalah pilihan yang paling berpatutan dalam perbandingan kami. Panel solar Alpha ESS SP200 juga mempunyai pemegang pembawa dengan berat 8.2 kilogram, menjadikannya hanya lebih berat sedikit daripada SolarSaga 200 atau PV200. Alpha ESS telah melampirkan kantung kecil pada SP200 untuk memudahkan pengangkutannya apabila mengangkut kabel yang diperlukan. Panel dilipat dengan sangat mudah dan juga mempunyai empat kaki boleh lipat yang memberikan sokongan yang stabil.

Dengan kadar penukaran kira-kira 22%, SP200 berada di kedudukan purata antara panel solar yang disenaraikan di sini. Sel solar panel solar SP200 diperbuat daripada silikon monohabluran. Pada kemuncaknya, panel solar mencapai output 200 W. Akhir sekali, panel solar itu diperakui IP65. Ini bermakna bahawa panel solar dilindungi daripada percikan air, tetapi sama seperti Bluetti PV200, anda tidak sepatutnya meninggalkannya semasa hujan. Panel solar SP200 berharga $459.00 dan merupakan alternatif yang murah.

Panel solar dwimuka EcoFlow 220W

EcoFlow 220W

Untuk pemasangan panel solar dwimuka 220 Watt daripada EcoFlow, anda pasti memerlukan bantuan. / © NextPit

Akhir sekali, kami datang ke panel solar dwimuka 220 Watt daripada EcoFlow. Pada 9.5 kilogram, panel solar dwimuka 220 watt EcoFlow bukanlah pilihan yang paling ringan, tetapi ia mempunyai bahagian yang saksama dalam ciri khas. Kabel sudah dipasang dengan kukuh pada panel solar dan beg itu bertindak sebagai pendirian untuk panel solar. Proses pemasangan boleh menjadi satu yang mencabar, kerana panel kelihatan agak kaku. Oleh itu, kami mengesyorkan agar anda mendapatkan bantuan apabila ia berkaitan dengan proses persediaan. Sebaik sahaja anda membiasakannya, ia adalah tambahan yang bagus sebagai teman perjalanan anda!

Sel suria pada panel solar 220 W diperbuat daripada kaca terbaja dan silikon monohabluran. Dengan kuasa puncak maksimum 220 W, panel solar EcoFlow ialah salah satu pilihan yang lebih berkuasa dalam perbandingan kami. Di samping itu, panel mempunyai kadar penukaran sehingga 23 peratus. Lebih-lebih lagi, panel solar adalah kalis air dan kalis debu berdasarkan penarafan IP68nya. Walau bagaimanapun, prestasi yang sedikit lebih tinggi juga datang pada harga, dengan harga yang diminta $649.

  • Baca lebih lanjut: Stesen janakuasa mudah alih terbaik dengan pilihan solar

Kami telah selesai dengan senarai panel solar kami di sini. Jangan ragu untuk memberitahu kami tentang kegemaran anda dalam ulasan. Adakah anda tahu mana-mana panel solar yang anda fikir patut dimasukkan ke dalam senarai kami? Pernahkah anda mempermainkan idea untuk membeli panel solar? Kami menantikan cuaca baik dan lebih banyak cahaya matahari di hadapan supaya kami boleh menguji panel solar ini secara terperinci untuk anda.