Pemasa tidur untuk semua media: Adakah anda sudah tahu ciri iOS ini?

28
© NextPit / Shutterstock: Neirfy

Adakah anda suka mendengar video di YouTube untuk tertidur, atau adakah anda sentiasa tertidur di hadapan siri kegemaran anda di Netflix? Jika anda menggunakan iPhone, anda boleh menetapkan pemasa tidur untuk setiap main balik media melalui ciri yang terlalu tersembunyi. Dalam coffee break terbaru kami, saya akan memberitahu anda caranya!

Walaupun tertidur di hadapan TV atau telefon bimbit tidak begitu sihat, ia adalah sebahagian daripada kehidupan seharian bagi ramai orang sebagai ritual malam. Walau bagaimanapun, hampir semua orang tahu perasaan mual apabila bantuan tidur maya dihidupkan sepanjang malam. Jika anda menggunakan iPhone, anda boleh menamatkannya sekali dan untuk semua. Apple telah menyepadukan pemasa tidur universal ke dalam iOS.

Anda boleh menggunakannya untuk semua apl yang memainkan kandungan media pada iPhone atau iPad anda. Dalam ujian, ini berfungsi dengan apl penstriman, YouTube dan apl podcast Apple sendiri. Sebagai alternatif, anda juga boleh menggunakan ciri ini jika anak anda suka menonton video pada tablet atau telefon bimbit dan apl yang digunakan tidak menawarkan sebarang ciri kawalan ibu bapa. Jadi ia adalah alat yang sangat berkuasa.

Cara menggunakan pemasa tidur universal dalam iOS dan iPadOS

Untuk menggunakan fungsi itu, anda hanya perlu pergi ke apl Jam. Di sana anda akan menemui pemasa, yang anda tahu sejak ujian kendiri Corona yang lalu. Soalan ringkas: Adakah anda tahu bahawa anda juga boleh mengakses pemasa melalui pintasan di pusat kawalan?

Sebaik sahaja anda telah membuka aplikasi Pemasa, anda perlu pergi ke pemilihan nada dering. Entri terakhir di sini ialah pilihan “Hentikan main balik”. Jika anda melengkapkan pemasa dan kemudian beralih kepada kandungan media masing-masing, ia akan dihentikan selepas masa yang dikehendaki telah berlalu. Itu sahaja!

  1. Pergi ke apl Jam pada iOS dan iPadOS.
  2. Klik pada nada dering Hentikan main balik untuk pemasa.
  3. Pilih pemasa dan tukar kembali ke kandungan media yang dikehendaki.
Anleitung zur Verwendung des Sleep-Timers für Medieninhalte.

Arahan tentang cara menggunakan pemasa tidur untuk kandungan media. / © NextPit

Adakah ini berfungsi pada Android?

Pada Android, tiada ciri asli untuk menghentikan main balik media selepas masa tertentu. Skrin juga kekal diaktifkan secara lalai apabila video dimainkan. Walau bagaimanapun, sebagai penyelesaian, anda boleh mencari apl pemasa tidur di Gedung Google Play yang tersedia secara percuma. Selepas semakan pantas melalui halaman “Exodus”, saya sekurang-kurangnya boleh memberi jaminan kepada anda dengan varian berikut bahawa ia tidak mencuri banyak data:

Adakah anda suka tertidur menonton video atau filem? Dan adakah anda sudah menggunakan pemasa tidur pada iOS atau Android untuk menamatkan kandungan media? Beritahu kami dalam ulasan – selamat malam!