Pemindahan Data Apl Pihak Ketiga Android Kini Boleh di Xiaomi dan Oppo

32
© NextPit

Selama bertahun-tahun, Google telah mengoptimumkan cara memindahkan data telefon lama kepada yang baharu tanpa mengira sama ada anda datang daripada iPhone atau Android. Walau bagaimanapun, data kebanyakannya terhad kepada butiran akaun pengguna, kenalan dan tetapan asas. Ini menyebabkan apl pihak ketiga tidak disokong dan perlu dikonfigurasikan semula. Nasib baik, Xiaomi dan Oppo akhirnya mendayakan ini pada Android.

Sesetengah apl Android dan iOS sudah menyokong pemindahan data pihak ketiga, tetapi ia memerlukan penyegerakan akaun anda dan maklumat yang disimpan ke awan. Selain itu, terdapat juga langkah tambahan seperti memuat turun apl dan memasukkan semula butiran keselamatan anda pada telefon baharu. Inisiatif terbaharu OEM China sedang menghapuskan beberapa proses yang sukar ini.

  • Jangan terlepas: Cara mengaktifkan kawalan ibu bapa di Gedung Google Play.

Pemindahan data pihak ketiga pada Android

Termasuk Vivo, tiga pembuat peranti Android telah mengumumkan bahawa mereka akan memperkemas penukaran dan pemindahan data antara peranti Android mereka, sekurang-kurangnya bermula di China. Menariknya, data apl Android pihak ketiga seperti mesej sembang yang dirakam akan dipindahkan juga semasa memulakan pemindahan.

Telefon pintar daripada jenama ini tidak dinyatakan yang serasi atau jika terdapat rancangan untuk ciri ini akan dilancarkan di lebih banyak negara dan wilayah. Secara selamat, ia mungkin juga terhad kepada model terbaharu yang menggunakan kaedah sambungan yang lebih baharu seperti UWB (jalur lebar ultra) atau Bluetooth LE yang serupa dengan yang berasaskan Fast Pair Google.

Selain itu, tidak diketahui sama ada Google akan menambah fungsi yang serupa kepada Android kemudian, mungkin melalui Android 14. Begitu juga, ciri ini nampaknya dibuat daripada usaha kerjasama daripada tiga jenama China, jadi ia mungkin memerlukan gergasi carian untuk mengetik pengeluar utama yang lain seperti Samsung untuk membolehkan ini dan untuk penggunaan yang lebih luas.

Adakah anda ingin Google atau Samsung menyalin fungsi yang sama? Beritahu kami di bahagian komen.

Melalui: 9to5Google
Sumber:
Weibo