Penghujung Jalan: Samsung Menamatkan Kemas Kini Perisian Galaxy S10

24
© NextPit

Samsung mengumumkan bahawa ia akan menamatkan sokongan perisian untuk Galaxy S10 (Plus) dan Galaxy S10e, yang termasuk tampung keselamatan. Memandangkan siri Galaxy S10 yang dilancarkan pada Mac 2019, lebih sedikit daripada empat tahun telah berlalu.

Galaxy S10 adalah salah satu peranti yang tidak dilindungi oleh dasar perisian lanjutan Samsung mengenai empat peningkatan Android utama dan kemas kini keselamatan lima tahun. Walau bagaimanapun, Samsung berjaya menaik taraf telefon bimbit kepada Android 12 tahun lepas dan terus menolak kemas kini perisian tegar sehingga baru-baru ini.

  • Baca juga: Tingkatkan prestasi permainan Samsung Galaxy anda dengan mendayakan Pintasan Bateri

Satu lagi perisian tegar suku tahunan untuk Samsung Galaxy S10 5G dan Galaxy S10 Lite

Pada penjejak halaman keselamatan Samsung (melalui 9to5Google), Galaxy S10 telah dinyahsenarai. Ini tidak menceritakan keseluruhannya, kerana masih terdapat model daripada barisan Galaxy S10 yang kekal layak untuk kemas kini perisian tegar masa hadapan. Kedua-dua Galaxy S10 5G dan Galaxy S10 Lite, yang dikeluarkan beberapa bulan selepas trio asalnya diperkenalkan, masih bersedia untuk menerima kemas kini suku tahunan. Masih tidak jelas bila model ini akan berhenti menerima sokongan daripada Korea Selatan.

Jangan risau – sejarah telah menunjukkan bahawa syarikat itu menyediakan pembaikan mengejut untuk menangani ancaman keselamatan utama. Salah satu contoh ialah Samsung Galaxy Note 9 yang menerima kemas kini terakhirnya tahun lepas, hanya untuk melihat pembetulan perisian penting diberikan kepada pengguna bulan lepas. Ini bukan pelancaran di seluruh dunia kerana ia terhad kepada kawasan terpilih sahaja atas sebab yang hanya diketahui oleh Samsung.

Samsung Galaxy S10+ 5G

Samsung Galaxy S10+ 5G / © NextPit

Telefon Samsung terpilih menerima kemas kini perisian selama lima tahun

Antara telefon Galaxy terkenal yang terus menerima sokongan premium ialah Galaxy S21, Galaxy S22 dan Galaxy S23 (semakan). Model lain termasuk siri Galaxy Z Fold dan Flip serta peranti Android jarak pertengahan Samsung yang diperkenalkan baru-baru ini.

Samsung kini berkongsi salah satu kemas kini dasar perisian terpanjang di pasaran bersama OnePlus, dengan kedua-duanya mengatasi prestasi Google dalam jabatan ini. Sudah tentu, Samsung adalah yang pertama dalam senario Android untuk berbuat demikian dengan rangkaian peranti yang lebih luas disokong, tetapi sangat menggembirakan untuk melihat OnePlus sepadan dengan komitmen Samsung baru-baru ini, menjanjikan sehingga empat peningkatan Android utama untuk OnePlus 11.

Berapa tahunkah anda fikir OEM Android harus terus menyediakan kemas kini perisian untuk peranti mereka? Pada pendapat anda, apakah yang sepatutnya menjadi minimum? Biar kami mendengar pendapat anda tentang perkara ini.

Melalui: 9to5Google
Sumber:
Samsung Mudah Alih