Pengutus Isyarat: Cara menghantar foto dan video dengan selamat

8
© DenPhotos / Shutterstock.com

Isyarat dianggap sebagai senjata pemesejan segera rahsia untuk penyokong perlindungan data dan privasi. Sudah tentu, utusan ini juga membenarkan anda menghantar foto dan video kepada kenalan anda, dan terdapat beberapa petua yang membolehkan anda melakukannya dengan selamat. NextPit memberitahu anda cara anda boleh menghantar foto dan video dengan selamat menggunakan Signal.

Adakah anda sudah beralih kepada Signal daripada pemesej segera yang lain? Jika ya, anda sudah menghantar mesej anda dengan lapisan privasi tambahan. Walau bagaimanapun, kami tidak hanya menghantar mesej teks kepada rakan, keluarga dan orang tersayang lagi pada hari ini. Foto dan video adalah ruji apl pemesejan segera.

Isyarat menambah ciri baharu: Adakah ia akan menjadi WhatsApp baharu?

Sudah tentu, Signal juga membenarkan anda menghantar foto dan video, dan anda boleh mengetahui cara ia berfungsi dengan selamat di bawah. Kami akan menumpukan pada keselamatan anda, dan dalam kes ini, itu bukan sahaja bermakna menghantar foto dalam bentuk yang disulitkan. Kami akan menunjukkan kepada anda cara menghantar foto dengan cara yang penerima hanya akan melihat perkara yang dia sepatutnya lihat – dan hanya selagi dia dibenarkan melihatnya. Tanpa berlengah lagi, jom!

Menghantar foto dengan Isyarat

Mari kita jelaskan secara ringkas cara anda boleh menghantar foto kepada kenalan anda secara umum. Di bahagian bawah sebelah kanan tetingkap sembang – atau gambaran keseluruhan, anda akan dapat melihat ikon kamera. Pilih itu dan anda boleh mengambil swafoto atau menukar kamera dengan cepat. Klik anak panah hantar di sebelah kanan untuk menghantar foto, yang akan disulitkan seperti yang ditunjukkan oleh kunci dalam ikon.

Beginilah cara ia berfungsi dalam setiap messenger, tetapi Signal menawarkan lebih sedikit lagi untuk memastikan anda hanya menghantar perkara yang ingin anda hantar. Ini bermula dengan fakta bahawa foto yang biasa ditangkap menggunakan aplikasi ini tidak secara automatik berakhir di galeri anda pada telefon pintar anda. Oleh itu, ia tidak secara automatik berakhir di awan anda juga.

Tunjukkan media sekali sahaja

Atau mungkin anda hanya mahu menghantar foto mabuk lewat malam kepada rakan sembang anda yang anda tidak mahu simpan selama-lamanya. Dalam kes ini, anda boleh memastikan bahawa fail media yang dihantar hanya ditunjukkan sekali. Ia berfungsi seperti ini:

  1. Pergi ke kumpulan masing-masing atau sembang dari mana foto/video harus dihantar
  2. Pilih foto atau tangkap foto atau video baharu
  3. Ketik pada simbol di bahagian bawah sebelah kiri. Paparan kemudiannya akan berselang-seli antara ikon “tak terhingga” dan “1” untuk sekali
  4. Akhir sekali, ketik Hantar
Gambar Isyarat

Gambar juga boleh dihantar untuk dilihat sekali sahaja. / © NextPit

Kaburkan muka dalam foto

Dengan pilihan ini, anda sudah berada di pihak yang selamat jika anda ingin menghalang foto yang dihantar daripada dilihat untuk kali kedua – melainkan penerima mengambil tangkapan skrin sekalipun. Bulan lepas, Signal menambah alat tambahan yang membolehkan anda “kaburkan” muka secara automatik. Dua langkah pertama perlu diulang:

  1. Pergi ke kumpulan masing-masing atau sembang dari mana foto/video harus dihantar
  2. Pilih foto atau tangkap foto atau video baharu
  3. Di bahagian atas bar menu, pilih ikon ketiga dari sebelah kanan yang kelihatan seperti bulatan dengan salib di dalamnya
  4. Gelangsar akan muncul di bahagian bawah yang boleh anda gunakan untuk mengaburkan wajah yang dikesan oleh AI
  5. Jika itu tidak berjaya atau jika anda ingin mengaburkan bahagian lain imej, anda juga boleh melakukannya secara manual dengan hanya meleret jari anda merentasi skrin
  6. Akhir sekali, ketik Hantar
SignalBlur

Di sebelah kiri, pengaburan dilakukan secara automatik, di sebelah kanan, saya melakukannya secara manual / © NextPit

Signal sendiri mengakui bahawa kekaburan wajah secara automatik masih belum berfungsi 100% daripada masa untuk setiap imej. Itulah sebabnya mereka menambah fungsi manual, yang kemudiannya anda boleh gunakan untuk memastikan bahawa foto itu tidak menunjukkan apa-apa yang anda tidak mahu orang lain melihat dalam semua kemuliaannya.

Oleh itu, anda boleh melihat bahawa Signal bukan sahaja menawarkan fungsi yang anda biasa gunakan daripada WhatsApp dan pemesej segera alternatif lain, tetapi anda juga boleh menjadi petualang dan membuat lompatan ke Isyarat daripada apl pemesejan segera de facto semasa anda. Jangan ragu untuk memberitahu kami dalam ulasan jika anda sudah selesa dengan Signal, atau jika anda berfikir tentang kemungkinan menukar platform. Terdapat lebih daripada cukup alasan untuk meninggalkan WhatsApp, bukan?