Penipuan pancingan data muncul di Kalendar Google! Inilah cara untuk mempertahankan diri

18

© Google

Seperti yang kita sedia maklum, orang yang berniat jahat sentiasa mencari cara baharu untuk cuba mencuri maklumat peribadi kita. Biasanya, Gmail melakukan tugas yang hebat untuk menghantar spam terus ke folder yang betul. Sudah lama saya tidak melihat email dari Raja Somalia yang memerlukan bantuan untuk memindahkan sejumlah besar wang ke luar negara untuk dihantar kepada anak-anak tersayang. Walau bagaimanapun, Kalendar Google nampaknya tidak melakukannya dengan baik…

Penghantar spam dan orang yang berniat jahat sentiasa mencari cara baharu untuk mengganggu kita, membuat kita membuang masa yang berharga dan cuba mencuri sebanyak mungkin maklumat peribadi. Kali ini kita boleh mengatakan bahawa mereka telah berjaya menipu penapis spam Gmail yang automatik dan diuji dengan baik.

  • Apl e-mel terbaik untuk Android: peti masuk seperti bos

Seperti yang anda boleh lihat dalam foto di bawah, pesalah digital ini telah belajar untuk memanfaatkan tetapan lalai Kalendar Google. Aplikasi kalendar Google, lalai untuk kebanyakan telefon pintar Android, menambah janji temu pada kalendar anda apabila anda menerima e-mel yang mengandungi maklumat mengenainya. Dengan cara ini, walaupun e-mel ditapis dan berakhir dalam folder spam, janji temu masih ditambahkan pada kalendar anda.

Janji temu ini biasanya mengandungi pautan ke halaman web yang dibuat khusus untuk pengumpulan data peribadi yang sensitif seperti kata laluan, butiran kad kredit dan banyak lagi.

Bagaimana untuk mempertahankan diri anda daripada pancingan data dalam Kalendar Google?

Ia sebenarnya sangat mudah untuk melakukan ini. Hanya lumpuhkan tetapan kalendar lalai supaya ia tidak lagi secara automatik menambah janji temu berdasarkan e-mel yang diterima dalam Gmail. Untuk membuat ini:

  • Buka Kalendar Google
  • Buka menu di sebelah kiri
  • Tatal ke bawah sehingga anda menemui item Tetapan
  • Pilih item Acara daripada Gmail
  • Nyahaktifkan suis untuk pelbagai alamat e-mel anda

Malangnya, dengan cara ini tiada lagi temu janji dalam apa jua bentuk akan dibuat secara automatik melalui e-mel, jadi jika anda bergantung pada fungsi ini untuk kerja, sebagai contoh, anda perlu menukar tabiat anda atau memberi perhatian kepada acara “palsu”.

  • 12 petua dan kiat Gmail yang hebat untuk Android

Pernahkah anda melihat peristiwa spam muncul pada Kalender Google anda?