Perkara yang berlaku apabila anda menyekat seseorang di Instagram (2023)

12
Apa yang berlaku apabila anda menyekat seseorang di Instagram

Jika anda ingin mengurus interaksi dengan sesiapa sahaja di Instagram, anda boleh Sekat atau Sekat mereka. Walau bagaimanapun, pengguna akan sedar jika anda telah menyekat mereka. Syukurlah, fungsi Sekatan Instagram boleh membantu anda melarikan diri daripada keadaan yang tidak selesa itu. Baca bersama untuk mengetahui perbezaan antara Sekat dan Sekat dan fahami perkara yang berlaku apabila anda menyekat seseorang di Instagram.

Apakah maksud Restrict di Instagram?

Ciri sekatan Instagram bertujuan untuk menghentikan buli siber dan komunikasi yang tidak diingini serta memupuk komuniti yang lebih mesra. Anda boleh menggunakannya untuk menyekat akses seseorang ke akaun anda secara rahsia. Ia juga akan mengehadkan interaksi mereka dalam peti masuk dan bahagian komen anda. Jadi, anda mungkin fikir ia berfungsi sama seperti menyekat, tetapi tidak! Terdapat banyak perbezaan.

Apakah perbezaan antara dihadkan dan disekat di Instagram?

Anda boleh membuat profil Instagram anda tidak boleh diakses oleh sesiapa sahaja dengan menyekat mereka. Jika orang mencarinya, mereka tidak akan dapat mencarinya. Selain itu, mereka tidak boleh mengakses siaran, Cerita atau maklumat profil anda, dan pada asasnya, mereka akan mengetahui anda telah menyekatnya. Sebaliknya, sekatan adalah versi lembut penyekatan.

Jika anda menyekat seseorang, mereka boleh melihat profil dan siaran anda. Tetapi anda tidak akan mendapat ulasan, mesej, panggilan dan pemberitahuan lain mereka. Pengguna (atau pengikut anda) tidak akan tahu tentang perkara ini dan akan terus melihat dan mengulas pada siaran anda.

Apa yang berlaku apabila anda menyekat seseorang di Instagram?

  • Apabila anda menyekat seseorang, mereka boleh meninggalkan ulasan pada siaran anda, tetapi tiada orang lain yang dapat melihatnya kecuali mereka sendiri.

    Selain itu, anda boleh melihat ulasan tersebut dengan mengetik Lihat ulasan dan kemudian memutuskan sama ada untuk meluluskan atau memadam ulasan. Instagram tidak akan menghantar pemberitahuan apabila pengguna mengulas pada masa hadapan.

  • Pengguna terhad masih boleh menghantar mesej kepada anda dan membalas cerita anda. Tetapi anda akan menerimanya dalam peti masuk Permintaan anda.
  • Anda tidak akan dimaklumkan tentang sebarang mesej baharu daripada pengguna terhad. Jadi, semak Permintaan mesej untuk melihat mesej tersebut. Sehingga anda menerimanya, resit baca akan dimatikan.
  • Untuk membalas mesej daripada pengguna terhad, anda perlu mengetik Nyahsekat di bahagian bawah.
  • Pengguna terhad tidak akan melihat titik hijau apabila mereka masuk dalam talian dan apabila kali terakhir mereka aktif. Selain itu, anda tidak dapat melihat tag mereka. Malangnya, anda akan dimaklumkan jika mereka menyebut anda di mana-mana. Ini menunjukkan bahawa sebutan tidak serasi dengan ciri Sekatan Instagram.

Bagaimana untuk menyekat seseorang dalam Instagram pada iPhone

Sekarang anda tahu apa yang berlaku apabila anda menyekat seseorang di Instagram, mari lihat cara melakukannya. Mengehadkan seseorang di Instagram boleh dilakukan dalam tiga cara.

Hadkan seseorang melalui mesej

  1. Buka apl Instagram pada iPhone anda.
  2. Ketik ikon utusan di bahagian atas sebelah kanan.
  3. Sekarang pilih sembang (pengguna) yang anda ingin hadkan.
  4. Ketik nama pengguna dan tatal ke bawah.

    Ketik pada ikon messenger dan Profil Instagram pada iPhone

  5. Pilih Hadkan dan sahkan pilihan anda dengan mengetik Hadkan Akaun.

    Ketik pada Had dan Hadkan Akaun dalam Instagram pada iPhone

Mengehadkan seseorang di Instagram melalui ulasan

  1. Buka siaran tempat pengguna telah mengulas, dan ketik Lihat semua ulasan.
  2. Sekarang, tatal dan cari ulasan. Kemudian leret ke kiri pada itu.
  3. Ketik ikon seruan dan pilih Hadkan daripada menu timbul.

    Mengehadkan seseorang di Instagram melalui ulasan

Kini hanya anda dan pengguna itu boleh melihat ulasan tersebut. Selain itu, anda mempunyai kawalan untuk Meluluskan atau Memadam ulasan daripada pengguna terhad.

Hadkan terus daripada akaun pengguna

  1. Di Instagram, cari dan buka akaun yang ingin anda hadkan.
  2. Ketik ikon tiga titik di penjuru kanan sebelah atas.
  3. Pilih Hadkan.

    Hadkan terus daripada akaun Instagram pengguna pada iPhone

Bagaimana untuk menyahsekat seseorang dalam Instagram pada iPhone

  1. Buka Instagram → Pergi ke profil anda dan ketik menu hamburger di penjuru kanan sebelah atas.
  2. Ketik Tetapan → Privasi.

    Ketik pada Tetapan dan Privasi dalam Instagram pada iPhone

  3. Sekarang tatal ke bawah dan pilih Akaun terhad.
  4. Ketik Teruskan.
  5. Ia akan menunjukkan kepada anda senarai akaun yang telah anda hadkan. Ketik Tidak Terhad di sebelah nama pengguna.

    Nyahsekat seseorang dalam Instagram pada iPhone

Soalan Lazim

S. Bagaimana untuk mengetahui jika seseorang menyekat anda di Instagram?

Jika anda mendapati diri anda berada dalam sembang kumpulan dengan pengguna yang telah menyekat anda, anda akan mendapat notis. Anda kemudian boleh memilih jika anda ingin meninggalkan sembang.

Jadi, itu sahaja untuk hari ini, kawan-kawan!

Ciri sekatan sudah pasti cara terbaik untuk melindungi diri anda daripada pembuli dalam talian dan komen keras mereka. Adakah anda mendapati ciri ini berguna? Beritahu saya dalam komen di bawah.

Saya harap anda akan menikmati membaca berikut…

  • Bagaimana untuk menyembunyikan status aktif anda di Instagram
  • Bolehkah anda menyemak siapa yang melihat profil Instagram anda?
  • Bagaimana untuk mematikan lokasi tepat di Instagram (dan mengapa anda perlu)