Permainan Google Doodle: Uji pengetahuan skala pH anda dengan Doodle interaktif tentang SPL Sørensen ini

6

Untuk meraikan pencapaian Søren Peder Lauritz Sørensen, ahli kimia yang memperkenalkan skala pH kepada dunia, Google telah mereka bentuk yang menyeronokkan dan interaktif Coretan yang menguji pengetahuan anda tentang ujian asid/alkalinya yang terkenal.

Sørensen animasi akan menunjukkan kepada anda gambar buah-buahan, sayur-sayuran atau bahan, dan anda perlu memilih bahagian skala pH yang sesuai. Ia tidak begitu terperinci seperti Doodles interaktif sebelum ini, tetapi ia tetap menyeronokkan.

Doodles pertama kali dikeluarkan untuk menandakan ulang tahun filem senyap 1912 karya ahli ilusi Perancis George Méliès À la conquête du pôle (Penaklukan Kutub). Doodle khusus itu, yang dipanggil Kembali ke Bulan, ialah Doodle pertama seumpamanya dan merupakan cerita bergambar yang dibintangi oleh seorang ilusionis, Ratu Hati, dan seorang lelaki hijau yang jahat. Anda boleh menonton video 360 darjah dengan set kepala atau melalui apl Google Spotlight Stories, tersedia di Google Play atau dalam Stor aplikasi.

Doodle yang boleh dimainkan ini adalah sebahagian daripada barisan permainan Google Doodle yang telah direka bentuk oleh gergasi carian selama ini. Malah, untuk meraikan hari lahirnya yang ke-19 pada 2017, Google mengumpulkan beberapa permainan Google Doodle terbaiknya yang boleh diakses melalui pemutar kejutan hari jadi. Pemutar berada di bawah, atau anda boleh menatal ke penghujung artikel ini untuk melihat senarai penuh (jika anda tidak mahu berjudi.)

Pemintal kejutan hari jadi Google

Google baru-baru ini mengeluarkan Doodle yang membuka Pemintal kejutan hari jadi Google. Anda boleh bermain permainan yang dipilihnya atau berputar semula untuk bermain yang lain. Selain klasik seperti Pac-man, Solitaire dan Pony Express, pemutar juga menunjukkan carian baharu Easter Egg dalam bentuk Permainan Ular.

Pengasas bersama Google Larry Page dan Sergey Brin mula mengusahakan cara untuk “menyusun maklumat dunia dan menjadikannya boleh diakses dan berguna secara universal” pada tahun 1997 selepas bertemu di Universiti Stanford, menurut catatan blog yang mengiringi pemutar itu. Google tidak membentuk secara rasmi sehingga setahun kemudian, dan 27 September kini adalah “tarikh lahir” yang diterima.

Walau bagaimanapun, tidak selalu ada coretan hari jadi. Sebenarnya, hanya ada 12 coretan hari jadi, bukan 19 yang sepatutnya ada.

snip20170927_1

Ini kerana Google hanya meraikan hari lahirnya secara rasmi dengan cara ini sejak 2006. Tahun sebelum ia ditandakan pada 26 September, dan apabila ia mencecah enam tahun, ia menyambut 20 hari lebih awal pada 7 September. Kekeliruan ini diseru oleh Ryan Germick milik Google sendiri, yang mengakui pada hari lahir Google yang ke-15 bahawa Google tidak tahu bila hari lahirnya ialah: “Bila hari lahir Google? Saya tidak pasti walaupun kita tahu; kami telah meraikan pada 7, 8, 26 September dan, yang terbaru, 27hb.”

snip20170927_3

Google telah diperbadankan secara rasmi pada tahun 1998 pada 4 September, tetapi 27 September 2002 adalah kali pertama Doodle hari jadi disiarkan, dan nampaknya tarikh ini telah terperangkap.

Untuk bermain kesemua 19 permainan Doodle pada pemutar kejutan hari jadi Google, atau memainkan tajuk tertentu, anda memerlukan sedikit kesabaran untuk berputar berulang kali dengan harapan mendapat sesuatu yang baharu. Sebaik sahaja anda telah menemui permainan yang anda suka (atau setelah anda menjumpai semuanya) anda boleh menyimpan URL sebagai penanda halaman untuk menyelamatkan masalah anda pada masa hadapan!

Sebagai alternatif, kami memutar pemutar kejutan hari jadi selama hampir setengah jam untuk memberikan anda senarai penuh:

solitaire – versi dalam talian permainan klasik ini boleh dimainkan dalam penyemak imbas anda.

Pac-man – Untuk meraikan ulang tahun ke-30 permainan pada tahun 2010 (ya, Doodle ini pertama kali dikeluarkan tujuh tahun lalu), Google mengeluarkan versi pelayar permainan. Ia adalah permainan pertama yang benar-benar menangkap imaginasi pengguna.

DJ seperti bintang hip-hop – Doodle yang lebih terbaharu, dan bukan permainan semata-mata, Doodle ini dikeluarkan untuk meraikan kelahiran hip-hop, dan ia membolehkan anda mencuba DJ di meja putar.

kuiz hari bumi – Kuiz yang agak rawak ini menanyakan beberapa soalan kepada anda untuk mengetahui haiwan mana anda, sempena Hari Bumi.

Pertempuran melawan lada pedas – Untuk meraikan hari lahir Wilbur Scoville yang ke-151, orang di belakang skala Scoville yang mengukur kepedasan lada, permainan ini membolehkan anda menyerang lada menggunakan ais krim.

Bantu tenggiling mencari cinta – Untuk menyerlahkan nasib tenggiling, Google mencipta empat hari animasi dan permainan di mana dua tenggiling terancam mencari cinta.

Pukul Pinata – Permainan ini melibatkan memukul Pinata dengan huruf perkataan Google. Ia dikeluarkan untuk meraikan ulang tahun ke-15 syarikat itu.

Permainan Halloween – Seperti namanya, ini dicipta untuk meraikan Halloween tahun lepas. Ia direka oleh pasukan di belakang Akademi Kucing Ajaib.

Arpeggios – Dalam bahasa muzik, arpeggio ialah kord yang dimainkan satu not pada satu masa. Pembangun dan pemuzik Yotam Mann mencipta percubaan dalam talian ini yang membolehkan anda mencipta corak menggunakan arpeggios dan mengajar anda kord major dan minor.

Raikan Clara Rockman’s Theramin – Theremin ialah alat elektronik yang anda mainkan menggunakan “udara”, tanpa menyentuh instrumen itu sendiri. Dalam tutorial ini, anda menggunakan tetikus atau jari anda untuk memainkan nota.

Pony Express – Permainan kartun yang menyeronokkan ini meraikan ulang tahun ke-155 Pony Express.

Terokai Kepulauan Galapagos – Ini bukan permainan Google Doodle, sebaliknya merupakan koleksi istimewa Street View. Seperti namanya, saintis dan penyelidik menggunakan imejan Street View untuk mengkaji daratan, pantai dan laut kepulauan Galápagos.

Bunyi haiwan – Satu untuk kanak-kanak kecil, dan peminat haiwan, sama. Halaman ini akan membawa kepada sebaris gambar haiwan. Mengklik setiap gambar memainkan bunyi haiwan itu.

Ular – Anda menggunakan kekunci anak panah anda untuk mengarahkan ular anda mengelilingi peta 2D dan memakan buahnya. Apabila anda makan lebih banyak, ular anda menjadi lebih panjang dan lebih panjang. Jika anda terserempak dengan dinding atau diri sendiri, permainan akan tamat.

Buat komposisi Fischinger – Cipta skor muzik anda sendiri dengan mengklik pada pelbagai titik pada skrin, setiap satu mewakili bunyi.

Bermain seperti Beethoven – Cipta semula pelbagai karya terkenal dengan menyelesaikan satu siri teka-teki di mana anda perlu meletakkan segmen muzik helaian dalam susunan yang betul dengan mendengar dengan teliti bahagian yang terkandung di dalamnya.

Tic Tac Toe – Cuba untuk mendapatkan 3 berturut-turut terhadap komputer.

Kriket Kriket – Pukul bola ke dalam padang dan lihat berapa kali anda boleh berlari ke sana ke mari di sepanjang trek sebelum pasukan lain membawa bola kembali ke pitcher. Bagaimana anda boleh mendapatkan sebelum anda terlepas bola dan keluar?

Latihan pernafasan – Ikuti latihan pernafasan berpandu untuk menenangkan diri dan memberi tumpuan kepada diri sendiri.

Lihat lagi Google Doodles interaktif di sini