Perselisihan Tersekat semasa Bermula

13

Anda akan menghantar mesej kepada rakan anda di Discord apabila anda mendapati anda tidak dapat melepasi skrin permulaan. Ia mengecewakan apabila platform rangkaian tidak berfungsi dengan betul. Dan ramai pengguna telah menghadapi isu khusus ini dengan Discord. Ia lazim terutamanya untuk pengguna Windows 10. Nasib baik, terdapat banyak pembetulan dan petua mudah untuk digunakan pada peranti anda yang boleh menyelesaikan masalah.

Dalam artikel ini, anda akan belajar cara menyelesaikan isu Discord yang tersekat semasa bermula.

Melumpuhkan Firewall dan Antivirus untuk Discord

Terdapat beberapa sebab mengapa Discord mungkin tidak berfungsi pada desktop anda. Tembok api dan program antivirus mempunyai peranan untuk melindungi komputer anda daripada ancaman. Walau bagaimanapun, kadangkala mereka boleh memilih apl yang tidak menyebabkan sebarang bahaya dan menyekatnya. Perisian firewall dan antivirus anda mungkin mengenal pasti Discord sebagai salah satu ancaman sedemikian.

Berikut ialah cara untuk melumpuhkan antivirus Windows untuk menggunakan Discord:

 1. Pilih pilihan “Mula” (logo Windows) di sebelah kiri bahagian bawah bar alat anda.
 2. Dalam bar carian, taipkan “Windows Security.” Klik pada aplikasi yang dihasilkan oleh carian.
 3. Klik “Perlindungan Virus & Ancaman” dan kemudian “Urus Tetapan.”
 4. Anda boleh menogol “Perlindungan masa nyata” kepada mematikan untuk melumpuhkan antivirus.

Selepas anda melumpuhkan program antivirus, sudah tiba masanya untuk melakukan perkara yang sama untuk tembok api Windows:

 1. Daripada butang Mula, klik “Tetapan” kemudian “Kemas Kini & Keselamatan.”
 2. Klik pada “Keselamatan Windows” dan akhirnya “Perlindungan Firewall & Rangkaian.”
 3. Klik pada “Tetapan Keselamatan Windows” dan kemudian matikan pilihan “Microsoft Defender Firewall”.
 4. Jalankan apl Discord seperti biasa.

Melumpuhkan antivirus dan tembok api anda menyebabkan komputer anda terdedah kepada potensi risiko dan ancaman siber. Jika anda memilih penyelesaian ini, hanya gunakan apl yang disemak dan buka tapak web yang dipercayai. Sebagai alternatif, anda boleh menogol antivirus dan tembok api apabila anda selesai menggunakan Discord.

Jika tembok api anda disambungkan ke rangkaian lain dan bukan hanya komputer anda, anda mungkin tidak mempunyai pilihan untuk mematikannya. Dalam kes sedemikian, bercakap dengan pentadbir anda untuk melihat sama ada mereka membenarkan mematikan tembok api dengan selamat. Anda mungkin perlu melumpuhkan sebarang perisian antivirus lain yang dipasang pada komputer anda juga.

Tutup Permainan dan Apl di Latar Belakang

Isu anda dengan Discord mungkin apl itu tidak mempunyai memori yang mencukupi untuk bermula. Penyelesaian terbaik anda untuk isu ini ialah menutup semua permainan dan apl lain yang dimainkan di latar belakang dan menghabiskan RAM anda semasa menjalankan Discord. Perlu diingat bahawa penyelesaian ini tidak sesuai jika anda ingin bermain permainan sambil bersembang di Discord pada masa yang sama.

Berikut ialah cara untuk menutup apl dan permainan latar belakang anda:

 1. Pilih pilihan “Mula” dari bar alat Windows dan kemudian pilih pilihan “Tetapan”.
 2. Klik pada “Privasi” dan kemudian pada “Apl Latar Belakang.”
 3. Navigasi ke “Apl Latar Belakang” dan matikan bahagian “Biarkan Apl Berjalan di Latar Belakang”.

Proses ini mungkin memberi anda RAM yang mencukupi untuk menjalankan apl Discord. Tetapi katakan anda bersedia untuk bermain permainan semasa menggunakan Discord secara serentak. Dalam kes itu, anda boleh cuba membukanya selepas menjalankan apl Discord. Walau bagaimanapun, jika RAM adalah isu utama, ada kemungkinan permainan tidak akan dibuka atau mungkin ketinggalan.

Mengemas kini Apl Discord Anda

Discord sentiasa keluar dengan kemas kini baharu untuk memperbaharui platform, menjadikannya berjalan dengan cekap dan lancar sambil menambah ciri baharu. Jika ia tidak dibuka, ini mungkin kerana versi lama anda tidak disokong. Mengemas kini Discord mungkin jawapan untuk membawa anda melepasi skrin permulaan yang anda terperangkap.

Berikut ialah cara mengemas kini apl Discord pada desktop Windows:

 1. Buka apl Discord pada desktop anda.
 2. Dari skrin permulaan, taip arahan “Ctrl + R” untuk menggesa apl mencari kemas kini dan memasangnya secara automatik.

Sekiranya kaedah ini tidak berfungsi, anda masih boleh mengemas kini Discord daripada dulang sistem. Inilah cara untuk melakukannya juga:

 1. Buka apl Discord.
 2. Pergi ke dulang sistem di penjuru kanan sebelah bawah bar alat desktop anda, di sebelah jam.
 3. Klik kanan pada ikon aplikasi Discord dari senarai. Klik anak panah ke atas untuk senarai dikembangkan jika ia tidak tersedia.
 4. Selepas mengklik kanan pada ikon, pilih “Semak Kemas Kini.”
 5. Buka semula apl Discord.

Isu yang sama boleh berterusan apabila membuka Discord pada telefon anda. Berikut ialah cara mengemas kini platform melalui peranti Android anda:

 1. Buka apl “Playstore”.
 2. Taipkan “Discord” dalam bar carian dan kemudian pilih carian.
 3. Ketik pada aplikasi yang muncul dan kemudian ketik “Kemas kini” jika pilihan tersedia.

Jika anda menggunakan iPhone atau peranti iOS, kemudian ikuti langkah di bawah:

 1. Buka App Store daripada iPhone anda.
 2. Pilih pilihan profil yang terletak di penjuru kanan sebelah atas antara muka.
 3. Tatal senarai apl anda sehingga anda menemui apl Discord, dan kemudian ketik “Kemas kini.”

Sebaik sahaja anda mengemas kini apl pada peranti mudah alih atau desktop anda, anda akan menggunakannya semula dengan kerap tanpa sebarang masalah.

Soalan Lazim

Adakah Discord tidak selamat untuk komputer saya?

Discord ialah apl yang dipercayai dengan berjuta-juta pengguna di seluruh dunia. Memasang apl pada telefon atau desktop anda dan menggunakan platform dalam penyemak imbas internet anda adalah selamat.

Mengapakah Discord tersekat semasa memulakan desktop saya, tetapi bukan peranti mudah alih saya?

Ramai yang menyedari bahawa Discord mempunyai isu yang lebih kerap pada Windows 10 berbanding pada sistem pengendalian lain seperti iOS atau Android. Ini mungkin kerana tembok api Windows dan antivirus mengenal pasti Discord sebagai tidak selamat walaupun apl itu bukan ancaman.

Mendapatkan Discord Unstuck dan Bermula

Isu skrin permulaan dengan Discord boleh menjadikannya mustahil untuk bercakap dengan rakan anda semasa bermain permainan kegemaran anda, menyebabkan pengalaman pengguna yang kurang menyeronokkan. Mengemas kini apl, melumpuhkan program firewall dan antivirus, dan menutup permainan lain di latar belakang adalah semua penyelesaian yang mungkin anda perlu lihat untuk membetulkan skrin permulaan. Kadangkala, apl yang rosak boleh menjadi masalah di hujung Discord. Dalam kes sedemikian, menunggu sehingga syarikat menyelesaikannya adalah yang terbaik.

Adakah petua di atas membantu anda menyelesaikan masalah permulaan dengan Discord? Adakah anda hanya perlu mengemas kini apl anda, atau adakah ia masalah tertentu dengan Windows? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.