Petua dan kiat terbaik kami untuk Google Pixel 2 dan 2 XL

4

© NextPit

Ini dia, telefon pintar baharu anda akhirnya tiba. Anda telah duduk, membuka kotak, mengeluarkan filem pelindung dan kini bersedia untuk menggunakan Pixel 2 atau Pixel 2 XL baharu anda. Berikut ialah beberapa petua yang mungkin membantu anda dengan telefon pintar canggih baharu daripada Google ini.

 • 6 ciri yang hanya dimiliki oleh telefon Pixel 2
 • Kajian Google Pixel 2 XL: Semuanya dalam pengoptimuman

Kedua-dua telefon pintar ini dilengkapi dengan stok Android 8.0 Oreo, dan telah mengetepikan perisian bloatware dan ciri yang terperinci, seperti tradisi Google. Dengan Pixel dan Pixel 2, syarikat Mountain View telah berkembang dan menyembunyikan sedikit kejutan di dalam telefon pintarnya.

Lompat ke petua:

Maklumat lagu sentiasa di hujung jari anda

Google Pixel 2 mempunyai ciri menarik yang boleh menggantikan Shazam dan aplikasi pengecaman muzik lain. Terima kasih kepada teknologi Google eksklusif, Pixel baharu anda kini boleh mengecam sehingga 10,000 lagu, memaparkan nama artis dan tajuk lagu terus pada skrin Sentiasa Dihidupkan.

Tangkap

Terdapat sesuatu yang hampir ajaib tentang pengecaman muzik. / © NextPit

Teknologi pengecaman beroperasi daripada folder luar talian yang disimpan pada telefon pintar, jadi anda tidak memerlukan sambungan internet untuk mengecam lagu. Folder ini dikemas kini secara automatik apabila pengguna menyambung ke Wi-Fi dan berbeza mengikut negara. Ciri yang paling berguna membolehkan anda menyentuh nama lagu yang dipaparkan pada skrin Sentiasa Hidup dan segera membuka Google Assistant, yang memberikan maklumat tentang lagu itu dan membolehkan anda memainkannya di Muzik Google Play.

Berikut ialah cara untuk mendayakan (atau melumpuhkan) fungsi:

 • Buka Tetapan
 • Masukkan bahagian Bunyi
 • Ketik pada Lanjutan untuk memaparkan menu tersembunyi
 • Ketik Now Playing di bahagian bawah senarai
 • Anda boleh mendayakan (atau melumpuhkan) ciri di sini

Fungsi ini tidak mempunyai kesan pada bateri, dan ia hanya mendengar bunyi ambien setiap 60 saat (bukan secara kekal). Saya agak kagum dengan pengiktirafan muzik ini, terutamanya dalam persekitaran yang terdapat bunyi latar belakang.

Picit bahagian tepi telefon pintar anda untuk melancarkan aplikasi kegemaran anda

Seperti HTC U11, telefon pintar baharu daripada Google dilengkapi dengan sisi boleh picit. Tetapi tidak seperti telefon pintar HTC, Google Pixel mengehadkan fungsi ini kepada pengaktifan Google Assistant, sama seperti yang dilakukan Samsung untuk Bixby. Walaupun ia tidak seteruk Bixby, ciri ini agak tidak berguna buat masa ini.

Jika anda ingin menggunakan ciri ini untuk melancarkan apl lain, boleh! Itulah yang difikirkan oleh pemaju flar2, dan dia menambah keserasian padanya Aplikasi Button Mapper dengan Active Edge pada XDA Developers.

Walau bagaimanapun, ciri yang membolehkan pelancaran Google Assistant dipautkan secara mendalam dengan sistem telefon, menjadikannya sukar untuk membuat sebarang perubahan. Oleh itu, pembangun menggunakan helah untuk mengetahui bila pembantu suara aktif, untuk menghentikannya daripada dilaksanakan, dan menggantikannya dengan apl atau ciri pilihan anda. Ia bukan penyelesaian yang paling elegan, tetapi ia lebih baik daripada tiada jika anda tanpa akar. Jelas sekali, ciri ini akan melumpuhkan Google Assistant. Luangkan masa anda untuk memikirkannya sebelum anda memutuskan untuk mengikuti tutorial khusus pembangun di tapak.

Elakkan foto daripada hilang secara automatik daripada telefon pintar anda

Telefon pintar Google direka bentuk untuk menyampaikan foto berkualiti tinggi, dengan spesifikasi yang luar biasa dan ruang storan tanpa had untuk foto dan video di Google Photos.

Piksel juga mempunyai ciri yang dipanggil Storan Pintar, yang memadamkan foto daripada memori dalaman telefon pintar anda selepas 90 hari jika ia disimpan pada awan Google. Ia bukan mengikut citarasa setiap pengguna, kerana ada yang ingin menyimpan foto mereka untuk melihatnya di luar talian. Berikut ialah panduan tentang cara untuk melumpuhkan ciri ini:

 • Pergi ke Tetapan
 • Pilih menu Storan
 • Lumpuhkan fungsi Storan Pintar
storan pintar

Adalah sangat penting untuk mempunyai pilihan untuk mendayakan dan melumpuhkan ciri ini, untuk mengelakkan gambar daripada hilang selepas 90 hari tanpa memintanya dipadamkan! / © NextPit

Itulah anda mempunyainya. Anda masih boleh menyediakan ciri secara manual daripada Google Photos dan mengurus ruang kosong anda daripada menu sisi apl.

Jimat hayat bateri dalam mod gelap

Dua telefon pintar Google Pixel 2 baharu dilengkapi dengan paparan OLED, yang bermaksud setiap piksel hitam pada skrin ialah piksel yang dimatikan. Ini menjimatkan tenaga, terutamanya apabila terdapat banyak piksel hitam (walaupun perbezaannya juga tidak begitu mengagumkan).

mod gelap

Adakah anda akan tertarik kepada sisi gelap kuasa? / © NextPit

Dengan mengaktifkan tema gelap, anda akan dapat menikmati Togol Pantas dalam warna hitam, pilihan apl dalam warna gelap dan lut sinar serta skrin latar belakang gelap. Malangnya, tema itu tidak aktif dalam apl lain, walaupun dengan pergi ke tetapan. Untuk mengaktifkan mod gelap, anda hanya perlu menetapkan latar belakang dengan banyak warna hitam. Ia juga berfungsi dengan Kertas Dinding Langsung.

Aktifkan mod malam (penapis cahaya biru)

Penapis cahaya biru membantu melindungi mata kita apabila kita menggunakan telefon pintar dalam gelap. Inilah sebabnya mengapa ia menarik untuk mengautomasikan ciri supaya ia diaktifkan dari matahari terbenam hingga subuh, membolehkan mata kita berehat dan memudahkan tidur (jelas, dengan kos kehilangan sedikit ketepatan warna).

 • Seperti biasa, pergi ke Tetapan
 • Ketik pada Paparan
 • Pilihan untuk Lampu Malam terletak di sini
 • Dalam menu Jadual, anda boleh memilih untuk mengaktifkan pilihan dari matahari terbenam hingga matahari terbit, atau pada masa tersuai.
mod malam

Walaupun paparan kelihatan sangat kuning pada gambar, kesannya sebenarnya lebih ringan dan mata anda akan berterima kasih kerananya. / © NextPit

Sambung dan putuskan sambungan daripada Wi-Fi secara automatik

Dengan telefon pintar baharu anda, anda tidak perlu risau tentang memutuskan sambungan daripada Wi-Fi apabila anda meninggalkan rumah atau mengaktifkannya semula apabila anda tiba di tempat kerja atau di perpustakaan universiti anda. Google Pixel 2 dapat mengecam kedekatan rangkaian Wi-Fi yang diketahui dan digunakan (seperti di rumah atau di tempat kerja) untuk menyambung atau memutuskan sambungan daripadanya secara automatik.

Anda tidak perlu lagi mengingati menghidupkan atau mematikan Wi-Fi anda setiap kali: Pixel melakukan semuanya dengan sendirinya. Ia bukan revolusioner, tetapi ia pasti membantu. Untuk mengaktifkan ciri, ikuti langkah berikut:

 • Pergi ke Tetapan
 • Ketik Rangkaian & Internet
 • Ketik pada Wi-Fi
 • Cari menu Keutamaan Wi-Fi di bahagian bawah
 • Pilihan pertama ialah yang kita perlukan untuk Menghidupkan Wi-Fi secara automatik

Pilihan didayakan secara lalai, tetapi jika anda ingin memastikan, anda boleh mengikuti langkah yang diterangkan di atas.

Mod Automatik Jangan Ganggu semasa memandu

Saya telah menyebut bagaimana telefon pintar menjadi gangguan yang semakin meningkat semasa perjalanan, jadi saya tidak akan memberi syarahan kepada pembaca kami yang lemah lagi. Walau bagaimanapun, ada kalanya apabila diganggu oleh telefon pintar boleh menjadi sangat berbahaya, seperti semasa memandu. Itulah sebabnya Google menawarkan kemungkinan mengkonfigurasi telefon pintar supaya ia secara automatik memasuki mod “jangan ganggu” semasa memandu kenderaan. Untuk mengaktifkan ciri ini, ikuti proses ini:

 • Pergi ke Tetapan
 • Masuk ke menu Bunyi
 • Pilih pilihan Jangan Ganggu
 • Anda akan menemui senarai pratetap untuk ciri tersebut, tetapi yang kami minati ialah Memandu (yang terakhir)
 • Selepas mengetik pada pilihan ini, anda boleh mengaktifkannya menggunakan suis biasa
pemacu piksel dnd

Anda boleh menetapkan mod Jangan Ganggu untuk acara lain. / © NextPit

Kini, setiap kali anda berada di belakang roda, anda tidak akan tergoda dengan pemberitahuan berterusan daripada kerja anda, apl e-mel dan panggilan masuk. Tetapi ingat bahawa tidak menggunakan telefon anda semasa memandu kebanyakannya bergantung pada kehendak anda untuk berbuat demikian.

Aktifkan kamera dalam satu langkah (dan lebih banyak helah gerak isyarat)

Tidak semua orang tahu bahawa Google Pixel 2 menawarkan gerak isyarat praktikal untuk kamera. Yang pertama, dan paling terkenal di kalangan mereka ialah yang membolehkan anda menekan butang hidup/mati telefon dua kali untuk melancarkan aplikasi kamera dengan cepat, dan berkemungkinan tidak terlepas gambar terbaik dalam kerjaya anda.

gerak isyarat kamera

Ciri ini didayakan secara lalai. / © NextPit

Bagaimana jika anda ingin mengambil selfie sedikit? Setelah apl kamera dibuka, cuma putar pergelangan tangan anda dua kali dengan cepat untuk bertukar antara kamera belakang dan hadapan. Anda kelihatan agak bodoh, tetapi apabila anda sudah terbiasa, sukar untuk berhenti!

Lumpuhkan mod HDR+

Mod HDR+ Google membolehkan Pixel 2 mencapai hasil yang tiada tandingan dari segi dinamik kecerahan, mengambil berbilang tangkapan dan memilih yang terbaik daripada setiap foto anda, tanpa anda sedari. Gambar yang diambil dalam mod ini adalah luar biasa, tetapi anda tidak selalu mahu melihat segala-galanya dalam gambar. Kadangkala anda hanya mahu mengambil gambar dengan lampu latar, menunjukkan siluet hitam… Dalam kes ini, HDR+ mungkin merosakkan kesan yang diingini, itulah sebabnya fungsi ini boleh dilumpuhkan.

 • Pergi ke apl Kamera
 • Buka menu di bahagian atas sebelah kiri (dengan ikon tiga baris)
 • Ketik pada Tetapan
 • Dalam kategori Foto, ketik pada Lanjutan
 • Di sini anda boleh mengaktifkan kawalan HDR+, yang akan meletakkan butang pada skrin utama apl kamera anda.
Tangkapan skrin 20171020 150814

Kawal sepenuhnya perkara yang berlaku dalam kamera anda. / © NextPit

Dengan suis, anda boleh memaksa HDR+ hidup, matikan atau biarkan ia hidup secara automatik, yang merupakan lalai.

Adakah anda tahu petua dan petua lain untuk telefon pintar Google baharu? Jangan teragak-agak untuk memberitahu kami dalam ulasan!