Pixel Tag: Google sedang membuat alternatif Apple AirTag

10

© Jubin

Di antara banyak peranti pintar yang telah dikeluarkan oleh Google, satu-satunya yang hilang ialah teg pintar atau penjejak. Jadi, jika anda menggunakan telefon Pixel, anda akhirnya akan bergantung pada penjejak pihak ketiga seperti AirTag Apple atau SmartTag Samsung. Nasib baik, gergasi carian boleh mempertimbangkan untuk membuat satu yang mungkin akan berada di bawah jenama Pixel.

Kewujudan teg Google yang didakwa ditemui dalam rujukan baru-baru ini oleh penipu Kuba Wojciechowski. Ia mencadangkan bahawa peranti itu mempunyai nama kod Grogu yang sedang dibangunkan oleh pasukan Nest. Walau bagaimanapun, dia percaya bahawa ini masih akan berakhir dengan penjenamaan yang berbeza dan mungkin di bawah payung Pixel.

Ciri penting teg pintar Pixel pertama Google

Ia menambah bahawa tag pintar yang akan datang menggunakan “Rangkaian Pencari” atau metodologi serupa yang terdapat pada AirTag Apple. Ia juga akan mendapat manfaat daripada ciri Google Fast Pair. Sama seperti fon kepala, teknologi teras ini akan membolehkan gandingan lancar dan pemberitahuan pintar antara aksesori berkuasa rendah dan telefon pintar atau tablet hos yang didayakan melalui sambungan Bluetooth LE.

Apple AirTag

Google sedang mengusahakan teg pintar dengan Rangkaian Pencari yang serupa seperti Apple AirTag / © NextPit

Ciri lain yang dinyatakan ialah kemasukan UWB atau sambungan jalur lebar ultra. Fungsi utama belum direalisasikan memandangkan tag belum diumumkan lagi. Tetapi salah satu kelebihan yang menjanjikan termasuk kedudukan dalaman atau luaran yang tepat yang ditentukan oleh dua peranti titik akhir selagi ia berada dalam julat dan dilengkapi dengan UWB.

Secara kebetulan, semua penemuan ini disokong oleh pembangun terkenal Mishaal Rahman yang bekerja untuk firma pengurusan peranti Android Esper. Ini mendedahkan nama ‘Locator tag’ sebagai jenis peranti yang ditemui dalam halaman sokongan Fast Pair Google yang dikemas kini.

Selain daripada butiran ini, tiada apa yang didedahkan termasuk reka bentuk atau harga ‘Pixel Tag’. Kami hanya boleh menjangkakan bahawa Google boleh mendedahkan penjejak pintar ini pada I/O 2023 atau lewat tahun ini bersama-sama dengan pengumuman Pixel 8 (Pro). Apakah pendapat anda tentang teg Pixel? Adakah masa perdana untuk Google mengeluarkannya?