Sambungkan Alexa dengan Spotify: Cara menukar perkhidmatan muzik anda

13
© NextPit

Secara lalai, Alexa memainkan permintaan muzik anda melalui perkhidmatan penstriman muzik Amazon sendiri. Walau bagaimanapun, anda juga boleh menukar perkhidmatan penstriman merentas peranti dalam tetapan apl Alexa. Dalam panduan kami, kami memberitahu anda cara menyambungkan Alexa dengan Spotify. Satu-satunya keperluan ialah apl Alexa dan akaun Spotify percuma.

Saya sering melihat senario berikut dengan rakan atau keluarga yang menggunakan pembesar suara Echo: seseorang memberitahu Alexa permintaan muzik mereka dan pembantu suara Amazon tidak dapat mencari album atau lagu yang sepadan. Berdasarkan pengalaman, Spotify mempunyai kedudukan yang lebih baik untuk permintaan muzik yang ingin tahu – dan itulah sebabnya saya akan memberitahu anda cara menyediakan Spotify pada Alexa semasa rehat kopi kami.

Pertama sekali, anda memerlukan aplikasi Alexa pada telefon pintar anda. Walaupun anda juga boleh menggunakan Spotify pada mana-mana pembesar suara Echo selepas persediaan, persediaan dilakukan dalam menu apl. Selain itu, anda memerlukan akaun Spotify; mujurlah, akaun percuma sudah memadai. Walau bagaimanapun, dengan langganan premium, anda boleh pergi ke kelajuan penuh tanpa iklan!

Bagaimana untuk menyediakan Spotify pada Alexa

Mari mulakan dengan menyediakan Spotify dalam apl Alexa. Untuk melakukan ini, anda perlu pergi ke tetapan apl dan beralih kepada subkategori “Muzik”. Mari kita lihat langkah demi langkah:

 1. Buka apl Alexa
 2. Ketik pada “Lagi” di bahagian bawah sebelah kanan
 3. Tukar kepada tetapan
 4. Ketik pada “Muzik & Podcast
 5. Semak sama ada “Spotify” tersedia dalam senarai perkhidmatan
 6. Jika tidak, ketik pada “Pautkan perkhidmatan baharu”.
 7. Ketik di sini di Spotify (atau perkhidmatan lain)
 8. Pasang kemahiran yang sesuai
 9. Selesai!

Jika anda tidak sabar dan kini meminta penceramah Alexa anda untuk trek muzik tertentu, Muzik Amazon masih akan digunakan. Anda perlu mengeluarkan arahan “main” khusus untuk menggunakan perkhidmatan tersebut. Jadi anda perlu menukar perkhidmatan penstriman muzik lalai sekali lagi.

Tetapkan Spotify sebagai perkhidmatan penstriman muzik lalai pada Alexa.

Langkah ini sangat mudah – dan dengan sedikit nasib, akan dicadangkan oleh Spotify sejurus selepas anda menyediakannya. Jika itu tidak berlaku untuk sesetengah pengguna, bagaimanapun, saya tidak mahu menggugurkannya pada ketika ini. Jadi jika Alexa belum berfungsi secara lalai, ikut langkah ini.

 1. Kembali ke tetapan muzik dalam apl Alexa.
 2. Di sini anda akan melihat “Perkhidmatan Lalai” di bahagian atas
 3. Di sini anda boleh memilih Spotify untuk kategori “Muzik”, “Artis dan Stesen Genre” dan “Podcast”.

Itu sahaja untuk menyediakan Spotify pada pembesar suara atau telefon pintar Alexa anda. Jika anda mencari lebih banyak petua dan helah untuk Amazon Alexa, saya mengesyorkan artikel kami dengan arahan suara Alexa terbaik. Pada Julai 2022, Amazon Prime Day akan berlangsung, jadi anda boleh mengembangkan sedikit persediaan Alexa anda.

Perkhidmatan penstriman muzik manakah yang anda gunakan dengan Alexa anda? Beritahu kami dalam ulasan!