Samsung Gear S3: empat hari penggunaan melampau

9

© NextPit

Adakah sesiapa yang tidak mempersoalkan betapa bergunanya jam tangan pintar? Banyak pengeluar menumpukan pada penderia manakala yang lain melabur dalam sistem alternatif kepada Android, seperti yang berlaku dengan Samsung. Untuk menguji ciri pada jam tangan pintar baharu mereka, Gear S3, syarikat Korea Selatan menjemput kami ke Peru, sebuah negara yang terkenal dengan ketinggian dan tekanan udaranya yang rendah. Saya pergi selama empat hari menguji setiap ciri pada Gear dalam aktiviti yang, bagi saya, adalah luar biasa. Saya berkongsi beberapa pengalaman saya dengan anda semua di bawah.

  • Kajian Samsung Gear S3: yang terbaik dari kedua-dua dunia
  • Beginilah rasanya hidup dengan jam tangan pintar

Cara barometer pada Gear S3 berfungsi

Barometer bukanlah perkara biasa dalam kalangan barang boleh pakai hari ini, dan ia merupakan salah satu perbezaan besar yang wujud antara Gear S2 dan Gear S3. Sebaik sahaja kami mendarat di bandar Cusco, saya dapat mengetahui dengan segera terdapat perbezaan geografi dan iklim yang besar berbanding bahagian lain di Amerika Selatan. Yang pertama saya perhatikan ialah cuaca kering dan ketinggian.

  • Kajian Samsung Gear S2: cemerlang tetapi dengan satu masalah besar

Tidak ada tempat yang lebih baik untuk menguji barometer selain di bandar yang lebih daripada 3,000 meter di atas paras laut, bukan? Contohnya, di bandar seperti Sao Paolo barometer pada Gear S3 mencatatkan 926 hPa (hektopascal). Itu tidak mengejutkan memandangkan betapa dekatnya bandar dengan paras laut. Apabila kami tiba di Cusco, ini menurun kepada 675 hPa dan kemudian, dalam pengembaraan yang kami tempuh, barometer hanya mencapai 624 hPa.

pengetua wira gears3

Gear S3 pada Machu Picchu / © NextPit

Antara muka Tizen menunjukkan sejarah tekanan atmosfera anda dengan mengambil kira kedua-dua perubahan kecil dalam keadaan dan juga cara badan anda bergerak. Jelas sekali, kami tidak mempunyai WiFi di atas gunung tetapi maklumat disimpan dalam jam tangan dan disegerakkan ke S Health sebaik sahaja pengguna boleh menyambung ke Internet.

gear barometrodois3

Tekanan atmosfera di Cusco. / © NextPit

Saya bertanya kepada pemandu pelancong kami tentang bacaan barometer dan altimeter (yang mengukur ketinggian) yang mereka lihat, dan maklumat mengenai Gear S3 sangat hampir dengan apa yang mereka lihat di kawasan yang sama. Di samping itu, semua wartawan yang berada dalam perjalanan menyatakan bacaan pada semua Gear S3 kami adalah sama.

Sudah tentu, pergi ke Peru bukanlah pilihan yang realistik untuk ramai orang tetapi terdapat tempat yang lebih dekat dengan rumah yang membolehkan anda meneroka cara barometer berfungsi dengan cara ini.

  • Samsung Gear Fit2 hands on: mewah untuk segelintir yang bertuah
gear barometroum3

Barometer pada Gear S3. / © NextPit

Barometer juga mampu memberi anda ramalan cuaca untuk kawasan tertentu. Digabungkan dengan altimeter, pengguna mempunyai idea yang lebih baik tentang pakaian yang patut mereka pakai atau cara lain yang boleh mereka sediakan untuk berjalan-jalan atau meneroka bahagian tertentu di bandar.

Pemantau kadar jantung dan penjejak langkah

Tiada sebarang kejutan dengan kedua-dua ciri ini. Sebenarnya, apa yang menarik perhatian saya ialah cara Gear S3 mencatatkan pergerakan anda. Apl Kesihatan S mencipta jadual harian tentang berapa banyak anda bersenam. Anda juga boleh membuat matlamat langkah atau mencabar orang lain yang juga mempunyai model Gear. Ia tidak membantu untuk mengayuh palsu atau menggerakkan lengan anda untuk cuba menipu penderia pergerakan.

Tidak mungkin anda akan menipu penderia pergerakan dalam Gear S3

Langkah adalah langkah, dan Gear dapat mengenal pasti apabila pengguna sebenarnya bergerak. Jam tangan juga secara berkala menghantar mesej yang menggalakkan pengguna untuk berjalan atau bergerak lebih banyak. Apabila anda mencapai matlamat anda, peranti akan menghantar mesej baharu kepada pengguna yang mengucapkan tahniah atas pencapaian mereka. Menari atau menuruni tangga, sebagai contoh, juga dikira sebagai langkah dan penunjuk ini juga ditambahkan pada matlamat harian dalam rancangan senaman anda.

Malah, jika anda mempunyai Gear dan anda ingin menghantar saya cabaran matlamat pada S Health, nama pengguna saya untuk Apl ialah “Salutes”. Lihatlah sejauh mana kami berjalan dalam sehari sahaja – hampir 22 km (29,694 langkah).

gear s3 passos maior

Langkah yang didaftarkan oleh Gear S3. / © NextPit

Pemantau kadar jantung pada Gear S3 adalah setanding dengan pesaing pasarannya yang lain. Ia tidak pernah menunjukkan kepada kita nombor yang tidak realistik. Saya perhatikan bahawa ia tidak selalu mendapat bacaan pada kali pertama walaupun. Saya terpaksa menjalankannya beberapa kali sebelum ia dapat membaca nadi saya.

gear3 denyut jantung

Pemantau kadar jantung pada Gear S3. / © NextPit

Adakah menyegerakkannya dengan peranti daripada jenama lain berfungsi?

Ia bukan semua katil mawar. Lebih banyak anda menggunakan aksesori atau peranti, lebih banyak anda mengetahui tentang kekuatan dan kelemahan yang wujud. Saya rasa ini mungkin idea Samsung di sebalik perjalanan itu, memandangkan kami mendorong setiap ciri, perkakasan dan perisian, ke tahap maksimum.

GPS adalah sangat tepat, yang dengan cara ini berfungsi di luar talian dan menunjukkan lokasi semasa pengguna walaupun ketika mereka berada di puncak gunung. Walau bagaimanapun, saya mempunyai masalah kecil dengan altimeter, kerana ia secara misteri berhenti mendaftar maklumat. Perkara yang paling teruk ialah saya perlu menyegerakkan jam tangan dengan Apl Gear untuk menentukur dan mendayakannya tetapi ini, sekurang-kurangnya mengikut maklumat pada Apl, memerlukan tetapan semula kilang.

  • Perbandingan Moto 360 (2015) vs Samsung Gear S2: perniagaan wristy

Jika saya berbuat demikian, saya akan kehilangan semua sejarah senaman saya pada Gear dan apa-apa lagi yang saya simpan pada S Health. Saya memilih untuk tidak menentukur dan menyegerakkan altimeter pada masa itu supaya saya boleh menyimpan maklumat Id. Malangnya, altimeter terus tidak berguna, jadi pada satu ketika saya terpaksa menetapkan semula dan menyegerakkannya.

andar gears3

Penjejak langkah Gear S3 / © NextPit

Penjejak langkah pada Gear S3

Perkara lain yang saya perhatikan ialah Apl Gear tidak boleh memasang semua Apl pihak ketiga pada telefon pintar bukan Galaxy. Apl Samsung dan aplikasi mudah lain, seperti peta, berjalan dengan baik pada jam tangan apabila dipasangkan dengan mana-mana telefon pintar. Walau bagaimanapun, sesetengah permainan, seperti Monster Vampire, tidak dipasang sepenuhnya.

Nampaknya, sesetengah permainan tidak dapat menggunakan storan dalaman Gear. Seperti yang anda mungkin sudah tahu S3 mempunyai storan sendiri, yang menjadikannya lebih bebas daripada telefon pintar anda. Selain itu, sesetengah Apl mengalami kesukaran sama ada memasang atau menyegerak antara telefon pintar dan jam tangan.

Kesimpulan

Saya menyebut kepada wartawan lain yang berada dalam perjalanan bersama saya, Felipe Ventura dari Gizmodo Brasil, bahawa Gear S3 boleh dipakai sepenuhnya untuk mereka yang bermain sukan atau berminat untuk melakukan beberapa jenis senaman. Pada pendapat saya, Gear S3 menawarkan pengalaman berdasarkan tiga tonggak: penyediaan, pemantauan dan penilaian akhir.

Pengguna boleh mengatur diri mereka dengan bantuan Apl dan penderia, mendaftarkan aktiviti mereka dan mereka boleh menilai kemajuan mereka. Perbezaan antara Gear dan pesaingnya, seperti ZenWatch 3, ialah kemungkinannya melampaui apa yang dibincangkan dalam artikel ini berkat rangkaian penderia dan integrasi sempurna antara Tizen, perkakasan dan S Health.

Sebaliknya, bateri adalah kira-kira purata kepada apa yang saya nyatakan dalam ulasan tentang Gear. Saya boleh katakan, Gear S3 sememangnya yang paling lengkap, menawarkan pengalaman perisian terbaik dan jam pintar paling tahan di pasaran. Niat saya di sini bukan untuk membuat penilaian muktamad pada produk itu, sama ada ia berbaloi atau tidak, tetapi lebih kepada berkongsi pengalaman unik yang saya alami dengannya.

Gear S3 sememangnya merupakan jam tangan pintar yang paling lengkap dan paling sukar di pasaran

Sekarang, saya ingin mendengar daripada anda: bagaimanakah anda akan menggunakan barometer dan ciri lain pada Gear S3 dalam kehidupan seharian anda? Adakah anda fikir anda mungkin melabur dalam yang boleh pakai?

Bruno Salutes telah dijemput oleh Samsung untuk melancong ke Peru.