Samsung Menjelaskan: Moon Snaps Galaxy S23 Adalah Tawaran Sebenar

9
© rangizzz / Stok Adobe, NextPit

Seperti penembak perdana sebelumnya, Galaxy S23 Ultra mampu merakam tangkapan bulan menggunakan tahap zum panjang dan peningkatan perisian. Tetapi pada awal minggu ini, siaran Reddit mendakwa bahawa Samsung telah memalsukan gambar bulan ini dengan menambah butiran yang tidak wujud, yang kini telah disangkal.

Pertama, Samsung memperkenalkan Space Zoom pada Galaxy S20 Ultra. Ini membolehkan zum digital dilanjutkan untuk pembesaran sehingga 100x, yang juga cukup untuk meletakkan bulan dalam bingkai kamera anda. Ia telah dipertingkatkan pada Galaxy S23 Ultra dengan sensor kamera 200MP yang lebih besar dan zum meningkat sehingga 200x.

Tetapi siaran tular mendakwa imej ini bukan gambar sebenar yang ditangkap oleh peranti itu. Sebaliknya, sumber itu mencadangkan menggunakan Kepintaran Buatan, Samsung menambah dan menambah tekstur pada bulan walaupun gambar yang tidak diproses adalah kabur dan tidak dapat dibezakan. Ia menambah bahawa Samsung telah memberi maklumat kepada AI di mana tepat untuk menindih butiran dengan betul, seterusnya menyimpulkan imej bulan ini adalah palsu.

  • Berkaitan: Kamera telefon pintar terbaik untuk dibeli pada tahun 2023

Dalam siaran akhbar dengan panduan terperinci, Samsung menerangkan ia menggunakan beberapa algoritma untuk memproses gambar bulan yang diambil oleh telefon kamera Galaxy yang berkebolehan seperti Galaxy S23 Ultra (semakan).

Maklumat grafik yang menerangkan cara ciri Space Zoom berfungsi pada telefon pintar Galaxy S23 Ultra

Berikut ialah peningkatan yang dibawakan oleh Pengoptimum Pemandangan Samsung kepada gambar bulan apabila menggunakan mod Zum Angkasa. / © Samsung

Oleh itu, peranti mula-mula mengetik Pengoptimum Pemandangan untuk memperhalusi foto bulan. Peringkat ini memerlukan bulan dikenali terlebih dahulu sebelum kesan ini digunakan. Langkah kedua ialah melalui mod Super Resolution untuk mengambil berbilang tangkapan bulan pada tahap zum 25x atau lebih tinggi dan akhirnya menyusun tangkapan berbilang bingkai ini menjadi satu gambar.

  • Jangan ketinggalan: Cara menangkap denai bintang menggunakan mod Astrofotografi pada Galaxy S23

Mungkin yang paling menarik ialah bagaimana Samsung menggunakan model pembelajaran mendalam AI untuk mengesan sama ada objek yang dihalakan oleh kamera adalah bulan atau tidak. Dan seperti yang dinyatakan oleh Samsung, ia melatih rangkaian saraf dengan imej bulan (mungkin dalam beribu-ribu kuantiti) dalam bentuk dan fasa yang berbeza. Samsung menambah bahawa Scene Optimizer juga menggunakan pembelajaran mendalam berasaskan AI untuk mengurangkan hingar dan menajamkan output akhir.

Grafik menunjukkan cara Pengoptimum Pemandangan berfungsi untuk Zum Angkasa.
Samsung “Pengoptimum Pemandangan” aliran kerja, termasuk pengesanan untuk tangkapan bulan. / © Samsung

Pada masa yang sama, dinyatakan akan ada kejadian di mana bulan tidak akan dikenali jika dikaburkan oleh awan atau badan angkasa tidak terang seperti dalam fasa bulan baharu. Oleh itu, hanya apabila bulan dikesan secara bijak barulah Pengoptimum Pemandangan Samsung boleh berfungsi.

Akhir sekali, peringkat ketiga juga di mana kamera akan mengawal fokus dan kecerahan keseluruhan imej secara berterusan untuk memihak kepada pandangan bulan yang lebih jelas. Yang pertama didayakan dengan menggabungkan keupayaan penstabilan imej optikal dan digital telefon.

Apakah pendapat anda tentang teknik yang digunakan oleh telefon pintar Galaxy untuk menangkap gambar bulan? Adakah anda percaya ia berada dalam bidang fotografi pengiraan telefon pintar standard dan tidak direka-reka? Kongsi pendapat anda dengan kami.

Sumber:
Samsung