Saya Melihat ‘Sambungan telah ditetapkan semula’—Apakah yang Perlu Saya Lakukan?

5

Mesej tetapan semula sambungan boleh disebabkan oleh beberapa situasi, tetapi semuanya bermaksud perkara yang sama—pautan antara penyemak imbas web anda dan pelayan web yang anda cuba capai disekat atau tidak berfungsi. Anda boleh menyelesaikan beberapa laluan ini tetapi tidak semuanya.

Terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk membetulkan ralat “sambungan telah ditetapkan semula”. Artikel ini menunjukkan kepada anda yang paling berkesan.

Cara Membetulkan Ralat ‘Sambungan telah ditetapkan semula’

Sebelum menyelesaikan masalah sambungan tetapan semula, anda mesti tahu di mana hendak mula mencari. Sumber boleh jadi apa sahaja, di mana-mana sahaja dalam barisan peranti dan program.

Kadangkala, sambungan kembali secara automatik dalam beberapa saat. Senario ini selalunya disebabkan oleh rangkaian VPN atau pemanjang Wi-Fi yang menukar alamat DNS untuk tujuan keselamatan.

Tidak kira apa yang menyebabkan isu sambungan tetapan anda, masalah itu selalunya boleh anda selesaikan. Tentukan apa masalahnya dan cara menyelesaikannya. Pastikan anda memberi peranti anda beberapa saat untuk melihat sama ada peranti itu disambungkan semula. Jika masalah berterusan, cuba beberapa penyelesaian di bawah.

1. Cuba Laman Web Berbeza

Jika anda boleh mengakses laman web lain, kemungkinan besar ia adalah pelayan web destinasi yang menyebabkan masalah. Apa yang boleh anda lakukan ialah menunggu dan cuba lagi kemudian atau hubungi pemilik tapak web.

2. Cuba Pelayar Berbeza

Chrome, Firefox, Safari dan Edge semuanya berfungsi dengan cara yang berbeza untuk mencapai matlamat yang sama. Jika satu penyemak imbas memberikan ralat, tetapi yang lain tidak, ia mungkin masalah konfigurasi dengan penyemak imbas. Awak boleh tetapkan semula penyemak imbas kepada tetapan lalai untuk mengosongkan sebarang konfigurasi yang anda buat. Jika itu tidak berjaya, nyahpasang dan pasang semula sekali lagi. Jika masalah berterusan, beralih ke langkah seterusnya.

3. But semula Peranti Anda

Banyak isu rangkaian boleh diselesaikan dengan but semula komputer anda, terutamanya jika anda pengguna Windows. Jika anda masih mengalami masalah tetapan semula sambungan, cuba pilihan seterusnya.

4. But semula Modem, Penghala dan Penyambung Wi-Fi Anda

But semula semua rangkaian yang berkaitan dengan mengosongkan cache dan data lain, sekiranya terdapat isu DNS atau konfigurasi. Kadangkala, pepijat dan gangguan menyebabkan ralat data yang membawa kepada masalah tetapan semula sambungan.

5. Putuskan sambungan dan Sambung semula VPN

VPN kadangkala menukar alamat DNS dan menyambung semula dalam beberapa saat, tetapi itu tidak bermakna sambungan semasa boleh dipercayai. Cuba pelayan/lokasi lain atau biarkan ia menyambung semula kepada yang terbaik.

Jika tiada penyelesaian di atas menyelesaikan masalah tetapan semula sambungan, cuba beberapa penyelesaian lanjutan di bawah.

6. Siram Cache DNS (Windows 10/11)

Jika anda menggunakan Windows, membilas cache DNS bukan sahaja boleh membetulkan isu “Sambungan telah ditetapkan semula” tetapi juga boleh berfungsi dengan baik untuk semua jenis masalah mengakses tapak web. Ia hanya mengambil masa satu saat dan tidak akan membahayakan apa-apa lagi, jadi ia biasanya perkara pertama untuk dicuba. Begini cara melakukannya.

 1. Buka tetingkap “Prompt Perintah” sebagai pentadbir.
 2. Taip atau salin/tampal “ipconfig /flushdns” tanpa petikan dan tekan “Enter.”
 3. Taip atau salin/tampal “ipconfig /release” tanpa petikan, kemudian tekan “Enter.”
 4. Taip atau tampal “ipconfig /renew” dan tekan “Enter.”

Langkah di atas memaksa Windows untuk menggugurkan cache DNS daripada memori dan menetapkan semula alamat IP anda. Perintah “flushdns” adalah yang paling berguna di sini. Jika proses di atas tidak menyelesaikan masalah tetapan semula sambungan anda, cuba tetapkan semula Winsock.

7. Tetapkan semula Winsock (Windows 10/11)

Tetapan semula Winsock mengosongkan Antara Muka Pengaturcaraan Aplikasi (API) Windows Sockets yang antara muka antara sistem pengendalian dan TCP/IP. Kadangkala, ini membawa kepada ralat atau menjadi rosak dan memerlukan tetapan semula.

Winsock ialah teknologi warisan tetapi masih menimbulkan masalah pada masa-masa tertentu. Jika ia adalah API, proses ini akan membetulkannya.

 1. Lancarkan “Prompt Perintah” sebagai pentadbir.
 2. Taip atau salin/tampal “netsh winsock reset” dan tekan “Enter.”
 3. Tunggu arahan selesai dan but semula komputer anda.

8. Semak Tetapan Rangkaian (Windows/Mac)

Walaupun anda tidak pernah membuat perubahan pada tetapan rangkaian anda, anda harus menyemaknya untuk memastikan tiada program melakukan perkara yang sama. Jika anda menggunakan tembok api, perisian VPN atau alat rangkaian atau keselamatan lain, perubahan mungkin telah berlaku tanpa anda sedari.

Jika anda telah mengkonfigurasi alamat IP secara manual untuk setiap peranti, catat alamat tersebut, kemudian cuba langkah di bawah. Anda boleh menambah konfigurasi manual anda kembali selepas itu jika anda perlu.

Cara Semak Tetapan Rangkaian dalam Windows:

 1. Buka “Tetapan -> Rangkaian & Internet,” kemudian pilih “Tukar pilihan penyesuai.”
 2. Klik kanan penyesuai rangkaian anda dan pilih “Properties.”
 3. Klik pada “Internet Protocol Version 4” dalam kotak tengah kemudian butang “Properties”.
 4. Pastikan kedua-dua “Dapatkan alamat IP secara automatik” dan “Dapatkan alamat pelayan DNS secara automatik” kedua-duanya dipilih.

Cara Semak Tetapan Rangkaian dalam Mac OS:

 1. Pilih “Menu Apple -> Keutamaan Sistem.”
 2. Pilih “Rangkaian.”
 3. Pilih “sambungan aktif” anda di sebelah kiri.
 4. Klik pada “Lanjutan” di bahagian bawah sebelah kanan.
 5. Pilih tab “TCP/IP”.
 6. Pastikan “Konfigurasikan IPv4” ditetapkan kepada “Menggunakan DHCP,” yang pada asasnya mewakili konfigurasi automatik.
 7. Pilih “OK” untuk menyimpan sebarang perubahan yang anda buat.

9. Lumpuhkan IPv6

Melumpuhkan IPv6 biasanya tidak disyorkan kerana lebih banyak peranti mula menggunakannya, tetapi ramai pengguna Windows dan Mac melakukannya apabila mereka menghadapi masalah dengan rangkaian semasa berjalan.

Bagaimana untuk melumpuhkan IPv6 dalam Windows

 1. Buka “Tetapan -> Rangkaian & Internet,” kemudian pilih “Tukar pilihan penyesuai.”
 2. Klik kanan “penyesuai rangkaian” anda dan pilih “Properties.”
 3. Nyahtanda “Internet Protocol Version 6” dalam kotak tengah.
 4. Pilih “OK” untuk menyimpan perubahan.

Panas untuk Lumpuhkan IPv6 dalam Mac

 1. Klik pada ikon Wi-Fi di bahagian atas, kemudian pilih “Keutamaan Rangkaian.”
 2. Klik pada butang “Lanjutan” di bahagian bawah tetingkap.
 3. Pilih tab “TCP/IP”.
 4. Klik pada “dropdown IPv6” dan pilih “Pautan-tempatan sahaja” untuk mengehadkannya kepada komunikasi tempatan sahaja.

Setiap kali anda mengalami ralat “sambungan telah ditetapkan semula” yang ditakuti, jangan putus asa. Satu atau lebih daripada cadangan di atas harus menyelesaikan masalah. Ada penyelesaian lain yang anda tahu berkesan? Beritahu kami tentang mereka di bawah jika anda melakukannya!