Senarai Makna Emoji Biasa

75

Emoji meningkatkan pengalaman berbual dengan membantu anda meluahkan perasaan anda dengan lebih tepat. Oleh kerana jumlah emoji yang banyak, agak mencabar untuk mengikuti semua maknanya. Berikut ialah senarai emoji utama yang digunakan dalam komunikasi dalam talian untuk membantu anda menggunakan setiap emoji dengan betul.

Makna Emoji untuk iPhone

Memandangkan pada masa ini terdapat lebih daripada 3,000 emoji tersedia pada iPhone, anda tidak mungkin menggunakan kesemuanya semasa menghantar mesej teks. Berikut ialah maksud emoji paling popular yang mungkin anda mula gunakan setiap hari.

Muka Dengan Air Mata Kegembiraan

Emoji ini sangat popular sehingga dinamakan Oxford Dictionaries Word of the Year 2015. Ia digunakan secara meluas untuk menunjukkan sesuatu yang menggelikan hati sehingga menitiskan air mata. Ia mempunyai rakan sejawat yang serupa—Muka Ketawa Berguling-guling di Lantai—yang menyampaikan ketawa yang kuat dan histeria.

Muka Tersenyum Dengan Mata Hati

Emoji ini ialah pilihan yang sangat popular yang menandakan kasih sayang atau cinta yang bersemangat untuk seseorang atau sesuatu.

Muka Tersenyum Dengan Mata Tersenyum

Emoji ini menyatakan perasaan hangat, kebahagiaan tulen dan kerendahan hati. Ia adalah pilihan yang lebih baik daripada Wajah Sedikit Tersenyum, yang telah menggunakan sedikit nada merendahkan dan pasif-agresif.

Muka Menangis Lantang

Emoji Loudly Crying Face digunakan untuk perasaan yang mendalam, biasanya kesedihan yang tidak dapat dihilangkan atau kegembiraan yang luar biasa.

Muka Tersenyum Dengan Cermin Mata Hitam

Emoji ini kelihatan keren dan bermakna sama. Ia juga boleh menyatakan keyakinan atau sikap sambil lewa.

Tiga Monyet Bijaksana

Monyet-monyet ini mewakili pepatah, “Jangan melihat kejahatan, jangan dengar kejahatan, jangan bercakap jahat.” Monyet See-No-Evil sangat bagus apabila anda tidak percaya apa yang anda lihat atau baca. Monyet Hear-No-Evil akan membantu menunjukkan anda tidak mahu mendengar lebih banyak cerita seseorang. Monyet Speak-No-Evil adalah penjelmaan “ops!”

Muka Merayu

Walaupun ditambah baru-baru ini, emoji ini telah menjadi kegemaran peminat. Sekali lihat pada “puppy eyes” yang besar dan anda akan tahu sebabnya. Gunakan emoji ini apabila meminta bantuan istimewa, apabila disentuh oleh gerak isyarat yang penuh kasih sayang, atau apabila sesuatu yang comel datang kepada anda.

Muka Menjerit Ketakutan

Nama emoji ini cukup jelas. Ia tidak semestinya digunakan hanya untuk ketakutan. Anda boleh menggunakannya untuk menyatakan keterujaan, kejutan atau kagum yang mendalam.

Muka Tersenyum

Adakah anda mengatakan sesuatu yang sombong, licik, atau nakal? Ikutinya dengan emoji Muka Smirking. Perlu diingat emoji ini juga boleh menyampaikan godaan.

Muka Mengenyitkan Mata

Emoji ini boleh menetapkan nada yang berbeza, bergantung pada konteks. Anda boleh menggunakannya secara bergurau, tetapi ia juga boleh mempunyai nada yang tidak senonoh atau ironis.

Muka Neutral

Walaupun bertujuan untuk mewakili perasaan neutral, emoji ini kerap digunakan untuk menyatakan kerengsaan atau kebimbangan ringan.

Muka Meringis

Adakah seseorang menulis sesuatu yang memalukan atau janggal? Emoji Grimacing Face menangkap reaksi “yikes” dengan sempurna.

Muka Berang

Orang yang anda hantar mesej tidak dapat melihat betapa marahnya kenyataan mereka yang anda rasakan. Emoji ini menyatakan perasaan marah atau benci yang amat sangat. Jika anda menganggap bersumpah sebagai satu-satunya tindak balas yang sesuai, buang Wajah dengan Simbol Ke Atas Mulut ke dalam campuran.

Muka Loya

Sudah tentu, anda boleh bercakap tentang penyakit fizikal seseorang menggunakan emoji ini. Tetapi anda juga boleh meluahkan rasa jijik anda terhadap sesuatu.

Kepala Meletup

Adakah anda baru sahaja mendengar sesuatu yang mengejutkan? Emoji Kepala Meletup ialah tindak balas yang sempurna. Ia juga boleh mewakili kejutan dan ketidakpercayaan.

Ratusan Mata

Emoji ini biasanya bermaksud mengekalkannya 100, yang bermaksud kekal jujur ​​dan tulen. Anda juga boleh menggunakannya untuk sangat bersetuju dengan kenyataan atau tindakan.

Mata

Dalam komunikasi perniagaan, emoji ini menunjukkan anda sedang melihat fail atau projek pada masa ini. Ia mempunyai makna yang lebih risqué di media sosial. Ia biasanya menunjukkan kelulusan gambar yang menarik atau menunjukkan perbuatan menipu.

tengkorak

Emoji Tengkorak menunjukkan kematian kiasan, biasanya kerana kekecewaan atau ketawa yang melampau. Gen Z telah menambah satu lagi sentimen ke dalam senarai – rasa malu yang melampau.

Muka Badut

Emoji ini adalah satu lagi kegemaran Gen Z. Ia digunakan untuk orang yang bertindak bodoh. Anda juga boleh menggunakannya untuk menyatakan anda telah dipermainkan atau diperbodohkan oleh seseorang.

Emoji Maksud Hati

Tidak ada kekurangan emoji hati jika anda ingin menghantar cinta anda melalui mesej. Terdapat varian hati untuk setiap peristiwa dan orang dalam hidup anda. Mari terokai emoji hati yang paling lazim dan maksudnya.

Hati Merah

Percuma, ini ialah emoji hati yang paling popular di pelbagai platform. Ia biasanya digunakan untuk menunjukkan cinta dan percintaan.

Jantung ini juga mempunyai pasangan yang serupa yang dikenali sebagai Heart Suit. Pada mulanya bertujuan untuk mewakili simbol untuk permainan kad, ramai pengguna menjadi lebih menyukai emoji ini daripada hati merah klasik. Sut Hati mempunyai rupa matte dan warna gelap sedikit. Ia biasanya digunakan untuk menyatakan cinta, kasih sayang dan percintaan.

Dua Hati

Mengapa mempunyai satu hati sedangkan anda boleh mempunyai dua? Memandangkan hati yang lebih kecil kelihatan menjulang ke langit, emoji ini biasanya menghantar mesej bahawa cinta ada di udara.

Hati Berwarna

Emoji hati berwarna sering digunakan bersama dalam paparan seperti pelangi. Pengguna mencapai hati ini apabila mereka takut hati merah mungkin menghantar mesej yang terlalu kuat. Pilihan hati anda termasuk warna ini.

  • Ungu
  • Biru
  • Kuning
  • hijau
  • Jingga
  • coklat

Sesetengah emoji hati telah menjadi simbol topik tertentu di seluruh media sosial. The Purple Heart dikaitkan dengan sensasi boyband Korea BTS. Emoji Hati Hijau dikhaskan untuk rakan kumpulan mereka NCT.

Sesetengah jenama telah menggunakan emoji Hati Biru untuk komunikasi di media sosial kerana warna neutralnya. The Brown Heart boleh dilihat dalam perbincangan di mana topik identiti kaum timbul.

Hati Putih

The White Heart ialah salah satu penambahan terbaru pada pelbagai emoji jantung. Ia biasanya digunakan apabila membincangkan seseorang yang telah meninggal dunia. Dalam kes ini, ia biasanya dipasangkan dengan emoji Dove.

Hati hitam

Walaupun warnanya agak mengerikan, emoji Hati Hitam kerap digunakan untuk menyatakan cinta dan kasih sayang. Ia adalah tambahan yang dialu-alukan untuk orang yang menganggap hati tipikal terlalu murahan. Emoji ini juga meluahkan perasaan yang biasanya dikaitkan dengan hitam, seperti kesedihan.

Patah hati

Tiada hati lain yang dapat menandingi maksud emoji ini, yang terluka disebabkan oleh orang yang disayangi atau kepedihan yang anda rasa apabila merindui seseorang.

Hati yang Berkembang

Emoji ini menampilkan tiga hati, dengan yang lebih kecil di dalam hati yang lebih besar. Peletakan ini memberikan gambaran jantung yang semakin membesar. Ini biasanya bermaksud bahawa pengirim terharu atau beremosi.

Degupan Jantung

Disebabkan garis-garis pergerakan di sekeliling jantung ini, ia kelihatan seperti berdegup. Ia lebih baik digunakan untuk menyampaikan hati anda sedang bergetar dengan emosi.

Makna Emoji dalam Snapchat

Dengan banyak akronim dan hashtegnya, ia mungkin kelihatan seperti pengguna Snapchat berkomunikasi dalam kod rahsia. Emoji tidak berbeza, kerana setiap emoji biasa mempunyai makna istimewa pada platform ini. Tetapi jangan risau, kami sedia membantu anda.

sayang

Emoji Bayi di sebelah nama pengguna menandakan bahawa anda baru sahaja menjadi rakan Snapchat dengan mereka.

Hati Kuning

Hati Kuning di sebelah kenalan Snapchat menandakan orang yang paling kerap anda snap dan yang juga paling kerap merakam anda kembali. Jika anda mengekalkan coretan itu selama dua minggu berturut-turut, hati kuning akan berubah menjadi emoji Hati Merah.

Dua Hati

Jika terdapat emoji Dua Hati di sebelah kenalan Snapchat anda, anda berdua telah menjadi kawan baik Snapchat #1 selama dua bulan berturut-turut.

Muka Tersenyum

Anda bertukar-tukar banyak snap dengan pengguna ini, menjadikan mereka kawan baik anda di Snapchat. Walau bagaimanapun, mereka masih perlu berusaha untuk mencapai tempat nombor satu.

Muka Dengan Cermin Mata Hitam

Jika pengguna mempunyai emoji ini di sebelah nama mereka, anda mempunyai rakan baik bersama di Snapchat. Anda berdua bertukar banyak snap dengan orang yang sama. Jika kawan baik #1 anda menjadi kawan baik #1 mereka juga, emoji itu akan bertukar menjadi emoji Wajah Meringis.

Muka Tersenyum

Pengguna ini menghantar banyak snap kepada anda, tetapi anda tidak begitu murah hati dengan respons anda. Anda adalah salah seorang kawan baik mereka di Snapchat, tetapi mereka bukan milik anda.

Bintang emas

Bintang Emas di sebelah nama pengguna bermakna seseorang telah memainkan semula cerita mereka dalam tempoh 24 jam yang lalu.

kebakaran

Emoji Api di sebelah nama pengguna bermakna anda berada di Snapstreak dengan mereka; anda telah bertukar snap setiap hari. Terdapat nombor di sebelah emoji untuk menunjukkan jumlah bilangan hari coretan itu telah berlaku. Sebaik sahaja anda mencapai 100 hari, emoji akan bertukar menjadi emoji Ratusan Mata.

Jam pasir

Emoji Hourglass bermakna coretan anda dengan pengguna itu akan tamat.

Kek hari jadi

Emoji ini muncul di sebelah rakan Snapchat yang meraikan hari lahir mereka jika mereka telah memilih untuk mendayakan ciri tersebut.

Emoji Maksud Tangan

Apabila anda tidak bercakap dengan seseorang secara peribadi, anda kehilangan unsur penting dalam komunikasi bukan lisan – gerak isyarat. Emoji tangan ini boleh membantu anda menyampaikan mesej yang anda inginkan dengan lebih tepat.

Melambai Tangan

Emoji Melambai Tangan ialah cara terbaik untuk bertanya khabar, atau mengucapkan selamat tinggal secara mesra.

OK Tangan

Jika semuanya baik-baik saja atau anda ingin bersetuju dengan kenyataan atau cadangan seseorang tanpa menggunakan perkataan, emoji Tangan OK ialah pilihan yang tepat.

Jari Tercubit

Tambahan baru-baru ini pada senarai emoji, emoji Pinched Fingers dikaitkan dengan gerak isyarat Itali yang menunjukkan perselisihan faham atau kekecewaan. Emoji ini telah memperoleh makna lain, jauh lebih lazim di media sosial, dan ia adalah “ciuman chef.” Ini bermakna sesuatu yang sangat baik.

Bersilang Jari

Emoji ini sesuai untuk mengucapkan selamat maju jaya kepada seseorang. Anda juga boleh menggunakannya untuk menyampaikan anda mengharapkan hasil yang menggalakkan dalam acara penting.

Bertepuk Tangan

Selain makna ucapan tahniah yang agak jelas, emoji ini boleh digunakan untuk menekankan perkataan. Letakkan emoji Tepuk Tangan pada setiap hujung pernyataan yang anda mahu didengari dengan kuat dan jelas. Berbilang emoji Tepuk Tangan berturut-turut menandakan tepukan gemuruh.

Emoji Berjabat Tangan

Emoji ini menyampaikan persetujuan atau konsensus.

Tangan Dilipat

Seseorang mengisytiharkan bahawa emoji ini bertujuan untuk menyampaikan high five. Walaupun anda bebas menggunakan emoji sesuka hati, emoji Tangan Dilipat digunakan terutamanya untuk solat. Ia juga biasa digunakan untuk menyatakan rasa terima kasih.

Mengangkat Tangan

Dua tangan diangkat ke udara biasanya digunakan untuk menyatakan kejayaan atau meraikan berita gembira.

Mengangkat Penumbuk

Penumbuk yang diangkat ke udara kerap digunakan sebagai isyarat perayaan. Bergantung pada peristiwa itu, ia boleh melambangkan tentangan, penentangan, kebanggaan, kuasa, atau perpaduan.

Pengilat kuku

Walaupun anda boleh menggunakan emoji ini pada bila-bila masa selepas janji temu dengan kuku, emoji Nail Polish mempunyai makna yang lebih sassy. Anda boleh menggunakannya untuk menyatakan bahawa anda tidak peduli, acuh tak acuh, atau acuh tak acuh, dan mahu ia diketahui.

Bisep lentur

Selain maksud bersenam yang agak jelas, anda boleh menggunakan emoji Bisep Fleksibel untuk menunjukkan kekuatan dan ketahanan. Ia adalah satu persembahan sokongan yang sempurna apabila orang yang anda sayangi telah mencapai sesuatu yang mencabar atau bekerja keras untuk mencapai matlamat.

Emoji Bernilai Seribu Perkataan

Terima kasih kepada banyaknya emoji yang comel dan meriah, sukar untuk membayangkan pernah ada masa mereka tidak menjadi sebahagian daripada perbualan. Memandangkan anda sudah biasa dengan makna emoji yang paling penting dan berguna, anda boleh meluahkan perasaan sebenar anda pada setiap masa, menggunakan sedikit atau tanpa perkataan.

Apakah emoji kegemaran anda? Adakah maksud emoji daripada senarai kami mengejutkan anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.