Skrin iPhone bertukar hitam putih? 8 Cara untuk memperbaikinya!

37
Bagaimana untuk membetulkan Skrin iPhone Menjadi Hitam Putih

Ia boleh meresahkan apabila skrin iPhone anda tiba-tiba bertukar hitam dan putih, terutamanya jika anda bergantung padanya untuk kerja atau kegunaan peribadi. Walaupun Apple menyertakan pilihan penyingkiran warna pada iPhone untuk membantu orang yang tidak dapat membezakan antara warna selain hitam dan putih, kami tidak boleh menolak isu perisian atau perkakasan. Jika warna menarik perhatian anda, ia menghilangkan estetika skrin.

Ingin mendapatkan semula skrin iPhone berwarna-warni anda? Kami telah membantu anda. Artikel ini akan berfungsi sebagai panduan langkah demi langkah tentang perkara yang perlu dilakukan apabila skrin iPhone anda bertukar menjadi hitam dan putih. Mari kita mulakan!

8 Membetulkan apabila skrin iPhone anda bertukar menjadi hitam dan putih

Sama ada ia disebabkan oleh tetapan tidak sengaja atau isu perkakasan/perisian, berikut ialah cara untuk membetulkan isu skala kelabu iPhone.

1. Matikan penapis Skala Kelabu

Skrin iPhone akan bertukar hitam dan putih atau kelabu jika anda telah mengaktifkan Penapis Skala Kelabu secara tidak sengaja dalam tetapan Kebolehcapaian pada iPhone anda. Ini adalah punca paling biasa masalah ini pada iPhone.

Untuk menyemak sama ada penapis Skala Kelabu iPhone anda dihidupkan dan nyahaktifkannya:

 1. Lancarkan apl Tetapan.
 2. Pergi ke Kebolehcapaian → Paparan & Saiz Teks → Penapis Warna.
 3. Togol mati butang Penapis Warna.

  Semak sama ada penapis Skala Kelabu iPhone anda dihidupkan

Nota: Secara pilihan, jika anda ingin membiarkan Penapis Warna dihidupkan tetapi ingin mengelakkan Skala Kelabu, pilih penapis warna lain dalam pilihan jika anda hanya mahukan warna tertentu pada iPhone anda. Sebagai contoh, anda boleh memilih Penapis Biru/Kuning untuk warna biru kekuningan.

2. Matikan penapis Zum

Selain paparan, tetapan Zum iPhone juga menampilkan Skala Kelabu. Jadi, jika anda secara tidak sengaja menghidupkan Penapis Kelabu dalam tetapan Penapis Zum, skrin iPhone anda akan bertukar menjadi hitam dan putih apabila anda mengaktifkan Zum.

Ramai orang secara tidak sengaja menghidupkan tetapan ini, selalunya mengakibatkan paparan huru-hara. Jika skrin iPhone anda dizum keluar dan berwarna kelabu, ketik dua kali dengan tiga jari untuk memulihkan skrin dan menjadikannya mudah dilayari.

Ini akan membolehkan anda mengakses tetapan iPhone anda dan melumpuhkan Penapis Zum dan mod Skala Kelabu jika didayakan. Kemudian lakukan perkara berikut:

 1. Pergi ke Tetapan → Kebolehcapaian → Zum.
 2. Pergi ke Penapis Zum.
 3. Pilih Tiada untuk mengalih keluar semua penapis pada zum.

  Matikan penapis Zum pada iPhone

3. Periksa bateri lemah

Apabila bateri iPhone anda lemah, ia mungkin bertukar kepada Mod Kuasa Rendah, yang boleh menukar paparan secara automatik kepada hitam dan putih untuk menjimatkan hayat bateri. Sambungkan iPhone anda kepada sumber kuasa atau lumpuhkan mod kuasa rendah untuk menyelesaikan isu tersebut.

Untuk melumpuhkan mod kuasa rendah pada iPhone:

 1. Buka apl Tetapan iPhone anda.
 2. Pergi ke Bateri → matikan mod kuasa rendah jika ia dihidupkan.

  Semak bateri lemah pada iPhone

4. Mulakan semula iPhone anda

Apabila anda mengemas kini perisian iPhone anda, kadangkala, perkara boleh menjadi salah. Jika terdapat ralat semasa proses kemas kini, ia mungkin menyebabkan skrin menjadi hitam dan putih. Selain kegagalan kemas kini, beberapa tindakan masa nyata atau asas mungkin memaksa skrin iPhone anda ke dalam mod kelabu.

Ini biasanya merupakan isu sementara; anda boleh membetulkannya dengan memulakan semula iPhone anda. Jika ini tidak berjaya, beralih ke penyelesaian berikut.

Seret peluncur untuk Matikan iPhone 11

5. Kemas kini iOS

Jika mengemas kini perisian iPhone anda yang lapuk baru-baru ini gagal, cuba mulakan semula kemas kini untuk melihat sama ada ia membetulkan isu tersebut. Selain itu, jika anda tidak mencuba mengemas kini sebelum ini dan perisian iPhone anda sudah lapuk, ia boleh menyebabkan skrin menjadi hitam dan putih. Mengemas kini perisian iPhone anda kepada versi terkini selalunya membetulkan skrin kelabu.

Kemas kini kepada versi iOS terkini, pergi ke Tetapan, navigasi ke Umum, ketik Kemas Kini Perisian

6. Alih keluar jailbreak daripada iPhone anda dan Pulihkan tetapan kilang

Jailbreaking melibatkan pemasangan perisian pihak ketiga yang boleh mengganggu tetapan iPhone anda, termasuk paparannya. Jika anda baru-baru ini cuba untuk menjailbreak iPhone anda dan ia gagal, ia boleh menyebabkan skrin menjadi hitam dan putih.

Selain itu, Apple memberi amaran bahawa Jailbreaking iPhone anda bertentangan dengan syarat penggunaannya dan mungkin mengakibatkan perisian ranap atau beku. Mengalih keluar jailbreak daripada iPhone boleh menjadi agak teknikal. Tetapi memulihkan iPhone anda kepada stok menggunakan iTunes atau mod pemulihan selalunya berfungsi.

Memulihkan iPhone anda kepada tetapan kilang juga mengalih keluar kemungkinan punca asas lain, kerana iPhone anda kembali kepada keadaan yang sama seperti semasa anda mula-mula membukanya.

7. Semak kerosakan fizikal

Isu perkakasan, seperti paparan rosak atau skrin rosak, boleh menyebabkan iPhone anda memaparkan skrin hitam-putih. Dalam kes ini, anda mungkin perlu membawanya ke perkhidmatan pembaikan profesional. Sebelum itu, kami mengesyorkan menyemak Program Perkhidmatan Apple untuk mendapatkan bantuan yang lebih baik.

8. Hubungi Sokongan Apple

Jika semua penyelesaian gagal dan anda telah menolak masalah perkakasan, cuba hubungi Sokongan Apple. Mereka berada dalam kedudukan terbaik untuk mendiagnosis kemungkinan isu perisian yang menyebabkan masalah skrin kelabu.

Bagaimana untuk mengelakkan skrin iPhone daripada bertukar hitam dan putih

Mencegah, kata mereka, lebih baik daripada mengubati. Berikut ialah beberapa lagi petua untuk membantu anda mengelakkan isu ini pada masa hadapan:

 • Cas iPhone anda dengan kerap: Pastikan bateri iPhone anda sentiasa dicas untuk mengelakkannya daripada bertukar kepada mod kuasa rendah.

 • Elakkan jailbreaking iPhone anda: Walaupun jailbreaking iPhone anda mungkin kelihatan seperti idea yang bagus, ia boleh menyebabkan banyak masalah, termasuk skrin hitam-putih.

 • Pastikan perisian iPhone anda dikemas kini: Seperti yang dinyatakan sebelum ini, perisian yang sudah lapuk boleh menyebabkan skrin hitam-putih. Kemas kini perisian yang kerap boleh membetulkan pepijat dan menghalang isu ini.

 • Gunakan sarung pelindung: Melindungi iPhone anda dengan sarung yang kukuh boleh menghalang kerosakan fizikal yang boleh menyebabkan skrin anda bertukar menjadi hitam dan putih.

Mengakhiri…

Jika skrin iPhone anda bertukar menjadi hitam putih, jangan panik. Ia adalah isu biasa yang boleh diselesaikan dengan mengikuti penyelesaian yang digariskan dalam siaran ini. Ingat untuk mengambil langkah pencegahan seperti mengemas kini perisian iPhone anda secara kerap dan mengelakkan jailbreaking untuk mengelakkan isu ini daripada berlaku. Dengan langkah ini, anda boleh memastikan paparan iPhone anda kekal bertenaga dan berwarna-warni.

Baca lebih lanjut:

 • Kertas dinding Skrin Kunci iPhone hilang? 7 Pembetulan
 • 10 Cara untuk membetulkan isu terbakar dalam skrin iPhone
 • 4 Cara untuk mengambil tangkapan skrin menatal pada iPhone