SpaceX dan T-Mobile untuk melancarkan internet satelit terus untuk telefon

8

© TMobile

Internet satelit terus untuk telefon pintar akhirnya berlaku. T-Mobile dan SpaceX melalui Starlink mengumumkan inisiatif baharu yang dipanggil Coverage Above & Beyond. Ia berhasrat untuk menghapuskan zon mati mudah alih yang kini hadir dengan rangkaian tanah wayarles tradisional seperti dengan tapak selular. Perkhidmatan ini dirancang untuk tiba lewat tahun depan dan boleh datang secara percuma dengan kebanyakan rancangan T-Mobile di AS.

TL;DR

  • T-Mobile dan Starlink mengumumkan sambungan internet satelit baharu untuk menutup zon mati.
  • Starlink akan menggunakan spektrum 5G jalur tengah T-Mobile semasa.
  • Coverage Above & Beyond akan dilancarkan pada akhir 2023 bermula dengan perkhidmatan pemesejan asas.

Sebelum ini dilaporkan bahawa Starlink telah mendapatkan kelulusan daripada FCC untuk spektrum satelit mudah alih yang boleh digunakan. Tetapi itu kelihatan sementara di tepi jalan sekarang kerana SpaceX secara rasmi mengetik T-Mobile untuk sebahagian daripada spektrum 5G jalur pertengahan semasa di AS.

  • Jangan ketinggalan: Stesen janakuasa mudah alih terbaik dengan pengecasan solar

Bagaimana SpaceX akan membolehkan internet satelit mudah alih untuk telefon

SpaceX perlu melancarkan satelit Starlink baharu sebelum ini berfungsi. Pengorbit buatan generasi kedua ini akan mempunyai teknologi canggih dan antena yang lebih besar memancarkan isyarat turun ke bumi. Lebih penting lagi, ia menghilangkan keperluan untuk komponen tambahan pada telefon bimbit mudah alih atau penerima besar di hujung pengguna untuk membolehkan sambungan satelit.

SpaceX dan T-Mobile melancarkan internet satelit mudah alih

SpaceX merancang untuk melancarkan Starlink V2 dengan antena yang lebih besar / © Youtube/u/t-mobile

Walaupun lebar jalur akan mempunyai kelajuan terhad antara 2 hingga 4 Mbps pada permulaan, ia masih akan dapat memberikan penyelesaian kritikal dan menyelamatkan nyawa di kawasan yang jauh, terutamanya di mana isyarat selular tidak hadir. T-Mobile berkata telefon sedia ada yang disokong oleh spektrum akan dapat menghantar atau menerima SMS, MMS dan apl pemesejan. Tetapi disebutkan bahawa ini akan diperluaskan untuk meliputi suara dan data pada masa hadapan.

Internet satelit iPhone 14 dan Watch Series 8

Sebaliknya, Apple dikhabarkan akan melancarkan iPhone 14 dan Watch Series 8 dengan sambungan satelit. Walau bagaimanapun, tidak jelas bagaimana syarikat Cupertino merancang untuk melaksanakan teknologi itu dalam peranti yang akan datang. Mungkin, mereka berpotensi menggunakan penyedia satelit khusus seperti Starlink SpaceX. Walau apa pun, Apple jelas mempunyai matlamat yang sama dengan syarikat-syarikat ini dan itu adalah untuk memanfaatkan internet satelit dalam situasi kecemasan.

Sumber:
SpaceX