Stim Tidak Akan Buka – Inilah Caranya

4

Steam ialah platform permainan yang melakukan lebih daripada sekadar mengatur pustaka permainan anda. Ia menjual, mengemas kini dan menyokong semua jenis permainan serta menyediakan Bengkel Steam untuk mod. Walaupun ia mempunyai kesilapannya, Steam pastinya merupakan platform permainan terbaik yang ada sekarang. Tetapi apa yang anda lakukan jika Steam tidak dapat dibuka? Bagaimanakah anda boleh bermain apabila Steam tidak berfungsi?

Menyelesaikan Masalah Permulaan Steam

Steam sudah pasti lebih dipercayai dan lebih stabil berbanding sebelum ini tetapi ralat masih kadangkala berlaku. Satu isu biasa ialah apabila tiada apa yang berlaku apabila anda menekan ikon Steam. Satu lagi ialah apabila Bootstrapper bermula dan kemudian ditutup tanpa memuatkan program. Kedua-duanya boleh menjengkelkan kerana beberapa minit permainan yang berharga dibazirkan untuk mendapatkannya berfungsi.

But semula Komputer Anda

Pembetulan pertama untuk mencuba jika Steam tidak akan dibuka ialah but semula komputer anda. Ia sepatutnya menjadi salah satu perkara pertama yang anda cuba pada mana-mana komputer untuk sebarang isu program. But semula dan cuba semula.

Semak Proses Stim

Jika itu tidak berfungsi atau anda belum mahu but semula, semak proses yang sedang berjalan. Mungkin terdapat proses Steam sedang berjalan yang tidak akan membenarkan instance baharu Steam berjalan dengan betul.

 1. Klik kanan ruang kosong pada Bar Tugas Windows anda dan pilih Pengurus Tugas, anda juga boleh menggunakan Ctrl + Shift + Esc.

 2. Semak untuk Bootstrapper Pelanggan Steam dan Perkhidmatan Pelanggan Steam. Jika anda melihatnya berjalan, klik kanan dan pilih End Task.

 3. Cuba semula Steam.

Semak Kemas Kini Sistem

Dalam sesetengah kes, anda mungkin menghadapi masalah membuka Steam jika OS anda sudah lapuk. Ikuti langkah ini untuk menyemak kemas kini sistem:

 1. Dalam Windows 10, klik pada menu Mula dan pilih Tetapan.

  Menu Mula Windows

 2. Kemudian, klik pada Kemas Kini & Keselamatan.
  Menu Tetapan Windows
 3. Sekarang, di bahagian atas skrin, klik pada Semak untuk kemas kini.

  Menu Kemas Kini Windows

Hentikan Antivirus atau Firewall Anda untuk Ujian Semula

Jika anda menggunakan perisian Antivirus atau firewall, itu mungkin menyebabkan masalah. Semak untuk melihat sama ada firewall atau program antivirus anda mungkin telah mengemas kini sendiri di belakang tabir dan mengganggu Steam. Hentikan antivirus dahulu dan cuba semula. Kemudian hentikan tembok api dan cuba semula. Jika Steam berfungsi, itu adalah perisian keselamatan yang mengganggu. Jika tiada apa yang berubah, teruskan.

Semak VPN Anda

Steam biasanya bermain dengan baik dengan VPN tetapi tidak selalu. Apabila saya mula-mula memasang saya, Steam tidak akan berfungsi. Saya fikir ia ada kaitan dengan fakta saya telah log masuk selama bertahun-tahun di satu lokasi dan tiba-tiba log masuk di tempat lain. Mungkin ia adalah ciri keselamatan, mungkin tidak. Sama ada cara, jika anda menjalankan VPN, atau telah memasang yang baharu, matikan selama seminit dan cuba semula.

Cuba Steam Luar Talian

Steam Luar Talian adalah untuk masa-masa apabila anda tidak mempunyai internet atau tidak mahu dilihat dalam talian. Log masuk dan menggunakannya secara tempatan kadangkala membolehkan anda bermain permainan anda jika Steam dimuatkan sejauh UI sebelum terhempas. Ia tidak akan banyak membantu jika anda merancang serbuan klan atau sesuatu yang sosial tetapi ia mengurangkan masalah jika ia berkesan.

Anggap Steam dimuatkan ke dalam UI sebelum ranap, cuba ini:

 1. Buka Steam dan pilih Steam dari menu atas.

 2. Pilih Pergi Luar Talian dan pilih Mulakan Semula Steam dalam Mod Luar Talian.

 3. Uji semula.

Pasang semula Steam

Jika langkah yang dinyatakan di atas tidak berjaya, anda hanya mempunyai dua perkara lagi untuk dicuba, memasang semula Steam atau memasang semula Windows. Memandangkan Steam tidak berfungsi dan bukan Windows, mari kita cuba Steam dahulu. Mudah-mudahan, jika kami memuat turun dan memasang klien baharu berbanding yang sedia ada, kami masih akan mengekalkan akses kepada semua permainan anda tanpa perlu memasang semula mereka juga.

 1. Lawati halaman Steam dan muat turun pelanggan baharu.

 2. Pasangnya di lokasi yang sama dengan pemasangan sedia ada anda.

 3. Benarkan proses selesai dan kemudian cuba log masuk.

Mudah-mudahan, apa sahaja isu itu akan ditimpa oleh fail pemasangan baru dan Steam akan berfungsi dengan baik semula.

Berkuasa stim

Ia sentiasa menyusahkan apabila anda tidak dapat bermain permainan kegemaran anda pada PC anda, tetapi nasib baik ia mudah untuk diselesaikan. Dalam beberapa minit yang singkat, anda boleh dalam perjalanan untuk membuat papan pendahulu dalam masa yang singkat.

Adakah anda dapat menyelesaikan isu tersebut? Adakah anda tahu cara lain untuk menyelesaikan masalah pelanggan Steam? Jangan ragu untuk berkongsi pengalaman anda dengan orang lain dalam ulasan di bawah.