Tablet Google Pixel (Akhirnya) Dilancarkan: Paparan Pintar Tablet Hibrid

17
© Google

Sudah hampir setahun Google menyebut Tablet Pixel pada peringkat I/O 2022 dan akhirnya ia rasmi. Tablet Android utama telah dilancarkan pada edisi 2023 acara yang sama. Dan seperti yang dipratonton oleh Google—dan dalam fesyen Pixel sebenar, bocor—Tablet Pixel bukan sahaja tablet tetapi juga paparan pintar dengan dok yang disertakan.

Dalam pasaran sukar yang dikuasai oleh iPad, Google nampaknya mengelak daripada berdepan dengan Apple juggernaut, sementara pada masa yang sama memanfaatkan kekuatannya dalam pasaran rumah pintar dan pembantu digital. Dan itu meletakkan Pixel Tablet dalam persaingan langsung dengan peranti Amazon Echo Show.

Tablet Google Pixel

Dok pengecasan mempunyai pembesar suara terbina dalam dan mengubah tablet menjadi paparan pintar. / © Google

Tablet Pixel dikuasakan oleh pemproses Tensor G2 yang sama yang terdapat dalam telefon pintar Pixel 7, sekali lagi dipasangkan dengan cip keselamatan Titan M2. Jangkakan pemprosesan AI yang sama untuk pengecaman suara, pemprosesan imej dan kesan seperti latar belakang kabur dalam foto dan, terutamanya, semasa panggilan suara menggunakan kamera swafoto 8 megapiksel bersepadu.

Kandungan dipaparkan pada skrin LCD 11 inci, dan selain sembang video, Google juga meletakkan Pixel Tablet sebagai hab hiburan. Tablet ini termasuk sokongan Chromecast, jadi anda boleh memancarkannya untuk menstrim kandungan muzik atau video daripada telefon anda.

Tablet Google Pixel

Sarung pilihan mempunyai kickstand. / © Google

Untuk tidak bergantung pada pembesar suara empat tembakan sisi yang disertakan pada tablet, dok memuatkan pembesar suara tambahan untuk menawarkan pengalaman yang lebih mengasyikkan. Dan pengguna boleh membeli dok tambahan untuk mempunyai persediaan yang sama di bilik lain. Bagi mereka yang bimbang, anda juga boleh mengecas Tablet Pixel melalui USB-C, tetapi Google tidak menyertakan kabel atau pengecas USB di dalam kotak.

Untuk Tablet Pixel, syarikat itu mengatakan bahawa “lebih daripada 50 aplikasi Google” dioptimumkan untuk peranti skrin besar, yang hanya berfungsi untuk menyerlahkan Tumit Achilles tablet Android. Terutama sejurus selepas Apple mengumumkan ketibaan aplikasi Pronya ke rangkaian iPad.

Tablet Google Pixel

Pengecasan dilakukan melalui pin Pogo dan tidak memerlukan pengalihan sarung pilihan. Warna Rose adalah eksklusif AS. / © Google

Walau apa pun, peminat Google akan dapat membeli Tablet Pixel dalam warna Hazel (kelabu), Porcelain (putih) dan Rose—yang terakhir secara eksklusif di AS—bermula daripada $499/€679 untuk model asas dengan 128 GB daripada ruang simpanan. Butiran lanjut boleh didapati dalam jadual spesifikasi di bawah:

Tablet Android tulen
produk
Gambar
Tablet Google Pixel
Skrin LCD 10.95 inci
2560 x 1600 piksel
SoC Google Tensor G2
Ram 8 GB LPDDR5 RAM
Penyimpanan 128 / 256 GB UFS 3.1 ROM
Storan boleh dikembangkan
OS Android 13
5 tahun kemas kini
Kamera 8 MP, apertur f/2.0
Selfie 8 MP, apertur f/2.0
Bateri 27 watt-jam
Pengecasan 15 W dengan dok disertakan
Ketersambungan Wi-Fi 6 / Bluetooth 5.2 / UWB
Audio Pembesar suara quad
Warna Porselin, Hazel
Rose (AS sahaja)
Dimensi dan berat 10.2 x 6.7 x 0.3 in, 17.4 oz
165 x 71 x 8.3 mm, 493 g

Adakah anda rasa Tablet Pixel berbaloi dengan penantian selama 1 tahun? Bolehkah ia mencabar barisan produk seperti iPad, Galaxy Tab, atau pun Amazon’s Fire Tablets? Kongsi pendapat anda dalam komen di bawah!