Telefon pintar Huawei mana yang patut saya beli?

7

© NextPit

Huawei belum menjadi besar di AS setakat ini dan telefonnya masih belum tersedia melalui pembawa, tetapi itu tidak akan menghalang pengguna Android yang berminat daripada menemui rangkaian luas peranti hebat Huawei dan memesannya dalam talian melalui tapak seperti Amazon. Jika anda ingin membeli telefon pintar Huawei baharu, artikel ini akan membantu anda menavigasi tawaran pelbagai salah satu pengeluar telefon pintar terbesar di planet ini.

  • Telefon pintar Samsung manakah yang patut saya beli?
  • Honor 10 vs Huawei P20: serupa kecuali tanda harga

Walaupun telefon pintar Huawei yang lebih lama masih dijual, dalam artikel ini kami hanya memfokuskan pada telefon pintar yang dikeluarkan baru-baru ini. Untuk telefon pintar peringkat permulaan dan julat pertengahan terutamanya, adalah lebih baik untuk mendapatkan peranti terkini untuk memastikan kemas kini masa hadapan.

Siri P

Tidak seperti Samsung, siri Huawei mempunyai kecenderungan untuk mencampurkan telefon pintar dari julat yang berbeza. Pada 2018, rangkaian P mendapat tiga tambahan baharu: P20 Pro, P20 dan P20 Lite, tetapi Huawei turut melancarkan model P Smart pada penghujung tahun lepas. Di luar AS, peranti ini terjual dengan sangat baik untuk spesifikasi dan harga yang menarik, di samping reputasi jenama yang semakin meningkat.

Huawei P20 Pro

Huawei P20 Pro adalah, pada pendapat saya, yang paling menarik daripada trio ini kerana ia adalah telefon pintar pengilang tertinggi. Boleh didapati pada harga $980 di Amazon, ia bertujuan untuk bersaing dengan tawaran terbaik di pasaran dan ia mempunyai salah satu kamera terbaik yang tersedia terima kasih kepada perkongsian Leica. Dua ciri cemerlang P20 Pro ialah kamera tiga kali ganda dan paparan bertakuknya.

  • Lihat ulasan kami tentang Huawei P20 Pro
AndroidPIT huawei p20 pro 3066

Huawei P20 Pro tidak perlu cemburu dengan Galaxy S9. / © NextPit

Huawei P20

Jika harga P20 Pro menakutkan anda dan anda mampu membeli beberapa ratus dolar kurang, maka terdapat Huawei P20. Telefon pintar ini mungkin bukan protagonis sebenar barisan P20 baharu, tetapi ia tidak mempunyai sebab untuk bersembunyi di sebalik abangnya, P20 Pro. Skrin 5.8-inci, 18.7:9 menawarkan definisi yang serupa dengan yang terdapat pada P20 Pro dengan 2,224 x 1,080 pikselnya. Perbezaannya ialah Huawei bergantung pada paparan TFT-IPS pada P20. Takik itu jelas ketara, tetapi ia boleh disembunyikan oleh perisian dari menu tetapan. Daripada tiga kamera, P20 menawarkan “hanya” kamera dwi belakang.

  • Lihat ulasan kami tentang Huawei P20

AndroidPIT huawei p20 3861

P20 ialah versi P20 Pro yang lebih berpatutan. © NextPit

Huawei P20 Lite

Seperti tahun-tahun sebelumnya, model Lite adalah versi yang kurang berkuasa, tetapi jauh lebih berpatutan daripada perdana yang sepadan. Dipasarkan pada harga $297 di Amazon, P20 Lite kurang hebat berbanding dua abangnya, P20 dan P20 Pro. P20 Lite mempunyai Kirin 659, SoC julat pertengahan, 4 GB RAM dan storan dalaman 64 GB.

  • Lihat ulasan kami tentang Huawei P20 Lite
AndroidPIT huawei p20 lite 4371

Ya, P20 Lite juga mempunyai takuk. © NextPit

Huawei P Smart

Huawei P Smart ialah telefon pintar kelas pertengahan dengan skrin paparan penuh 5.65 inci, dengan nisbah 18:9. Telefon pintar ini bersaing sedikit dengan P20 Lite, tetapi harganya lebih berpatutan.

AndroidPIT Huawei p pintar 8506

Huawei P Smart kelihatan sedikit seperti P10. © NextPit

Siri pasangan

Rangkaian Mate ialah barisan phablet pengeluar (walaupun istilah phablet tidak begitu bermakna kerana setiap telefon pintar utama kini mempunyai skrin besar).

Huawei Mate 10 Pro

Pada masa ini di bahagian atas julat Mate, 10 Pro ialah phablet yang akan memenuhi semua jangkaan anda. Telefon pintar ini menggunakan perkakasan yang sama seperti yang terdapat dalam semua telefon pintar Huawei terkini, iaitu pemproses Kirin 970 dan cipnya khusus untuk kecerdasan buatan. Kerana usianya, harga Huawei Mate 10 Pro telah pun turun dan kini wujud $649 di Amazon. Itu menjadikannya sesuatu yang hebat sekarang.

  • Lihat ulasan kami tentang Huawei Mate 10 Pro
Ulasan AndroidPIT huawei mate 10 pro 1830

Mate 10 Pro ialah salah satu telefon terbaik Huawei. © NextPit

Mate 10 Lite

Mate 10 Lite ialah model termurah bagi rangkaian Mate 10 baharu. Dengan harga $277 di AmazonHuawei telah membuat beberapa kompromi dengan melepaskan beberapa ciri dan mengecilkan spesifikasi, tetapi Mate 10 Lite kekal sebagai pilihan phablet yang menarik.

Ulasan AndroidPIT huawei mate 10 lite 2180

Mate 10 Lite adalah tambahan yang menyenangkan untuk keluarga. © NextPit

siri Y

Siri Y ialah julat peringkat permulaan untuk Huawei. Matlamatnya adalah untuk menyediakan peranti dengan ciri terkini pada harga yang lebih berpatutan. Ini adalah peranti yang lebih sederhana, dan mesti dikatakan bahawa ia bukan telefon pintar terbaik dari pengeluar. Jenama lain melakukan tahap permulaan dengan lebih baik. Tahun ini, dua telefon pintar telah diumumkan: Huawei Y6 dan Y7 2018.

Huawei Y7 2018

Huawei Y7 2018 telah direka untuk peminat swafoto dan fotografi. Dengan denyar hadapan, pengguna dapat menangkap gambar walaupun pada waktu malam. Menjalankan Android Oreo, ia menawarkan skrin 5.7 inci dalam format 18:9 dengan definisi 1,440 x 720 piksel. Di bawah hud, ia kekal ringan dengan pemproses octa-core Qualcomm MSM8937 dengan kelajuan 1.4 Ghz, dengan 2 GB RAM.

huawei y 2018

Tawaran peringkat permulaan Huawei adalah dalam siri Y. © Huawei

Huawei Y6 2018

Huawei Y6 2018 mengambil reka bentuk yang serupa tetapi dengan helaian teknikal yang lebih sederhana (dan harga yang lebih kecil juga, sudah tentu). Ia memuatkan pemproses quad-core Qualcomm MSM8917 berkelajuan 1.4 GHz dengan 2 GB RAM.

Apakah telefon pintar daripada Huawei yang paling anda minati untuk dibeli? Adakah anda sudah mempunyai telefon pintar Huawei? Beritahu kami dalam ulasan!