Telegram: Semua yang anda perlu tahu tentang aplikasi pemesejan

13
© BongkarnGraphic / Shutterstock.com

Adakah anda baru-baru ini memasang Telegram atau adakah anda masih mencari alternatif untuk WhatsApp? Dalam artikel ini, NextPit menerangkan semua yang anda perlu tahu tentang Telegram. Kami akan merangkumi segala-galanya daripada ujian kepada perbandingan dan tutorial, jadi luangkan sedikit masa dan lihat panduan Telegram lengkap kami untuk menguasai aplikasi pemesejan segera yang berkuasa ini.

Apakah Telegram? Adakah mesej saya disulitkan dengan betul dari hujung ke hujung di Telegram? Bagaimanakah Telegram dibandingkan dengan WhatsApp atau Isyarat? Bagaimanakah bot Telegram berfungsi? NextPit boleh menjawab semua soalan ini dalam panduan Telegram muktamad ini.

Hab pusat ini akan mengumpulkan semua kandungan yang telah ditulis NextPit tentang Telegram sambil mengalihkan anda ke artikel kami berdasarkan keperluan anda. Panduan ini akan dikemas kini dengan kerap kerana lebih banyak artikel tentang Telegram diterbitkan oleh editor kami.

kandungan:

Telegram: Apa itu?

Telegram ialah aplikasi pemesejan percuma yang telah dilancarkan pada tahun 2013 oleh saudara Pavel dan Nikolai Durov, yang sebelum ini mengasaskan VKontakte. VKontakte paling baik digambarkan sebagai Facebook versi Rusia. Pada masa ini, syarikat di belakang Telegram berpangkalan di Dubai.

Telegram kini mendakwa mempunyai 500 juta pengguna aktif setiap bulan. mengikut SEO blog Backlinko“25 juta pengguna baharu menyertai Telegram semasa puncak 72 jam pada Januari 2021. Itu bersamaan dengan kira-kira 8.33 juta pendaftaran baharu setiap hari. Dan lebih 100 juta pengguna baharu mula menggunakan Telegram pada bulan Januari sahaja. Malah, pangkalan pengguna Telegram telah berkembang pada kadar lebih 40 peratus setiap tahun sejak dilancarkan pada 2013.”

Pada awalnya, Telegram memainkan peranan sebagai salah satu alternatif terbaik kepada aplikasi pemesejan segera dengan sempurna. Apl itu mempunyai semangat anti-sistem yang memberontak yang telah diterapkan oleh pengasasnya, yang sendiri terlibat secara politik menentang “pertubuhan Rusia” yang menyebabkan mereka menghadapi masalah dengan pihak berkuasa.

Walau bagaimanapun, hari ini, Telegram telah mengecilkan sepenuhnya, lebih suka menggembirakan majoriti sebaliknya, daripada pengguna Internet biasa kepada profesional industri. Telegram kekal lebih fokus pada perlindungan data dan privasi, sambil menjadi aplikasi pemesejan segera yang lebih arus perdana daripada Signal kerana ia menawarkan dirinya sebagai alternatif yang boleh dipercayai kepada gergasi yang semua orang tahu: WhatsApp.

Telegram: Bagaimana ia berfungsi?

Telegram berfungsi seperti aplikasi pemesejan segera klasik. Anda boleh menghantar mesej kepada pengguna lain, membuat perbualan kumpulan, membuat panggilan suara dan video serta menghantar fail dan pelekat.

Walau bagaimanapun, ia bukan salinan karbon apl pemesejan segera generik anda dengan satu faktor pembezaan utama: Telegram mempunyai dasar privasi kedap air sebagai tambahan kepada ciri lain yang khusus untuk aplikasi, termasuk pilihan sembang, pemperibadian dan urusan penyulitan data.

Akhirnya, Telegram tidak bergantung kepada mana-mana syarikat teknologi besar atau mana-mana GAFAM, tidak seperti WhatsApp yang dimiliki oleh Facebook. Walau bagaimanapun, pengasasnya Pavel Durov mengumumkan pada penghujung tahun 2020 bahawa dia merancang untuk mengewangkan Telegram dengan menyepadukan iklan serta pembelian dalam apl.

  • Baca ulasan Telegram penuh NextPit di sini

Adakah Telegram selamat?

Semua mesej Telegram sentiasa disulitkan. Mesej dalam sembang rahsia menggunakan penyulitan hujung ke hujung atau klien-klien, manakala sembang biasa menggunakan penyulitan pelayan-pelayan/pelayan-klien dan disimpan disulitkan pada awan Telegram.

Tetapi apakah maksud ini dari segi praktikal? Ambil WhatsApp atau Isyarat sebagai contoh: semuanya disulitkan dari hujung ke hujung. Ini bermakna hanya anda dan orang yang anda bersembang boleh membaca perbualan anda. Apabila bercakap mengenai Telegram, sembang biasa disulitkan antara pelanggan dan pelayan, dan pada pelayan itu sendiri, tetapi perbualan secara teknikal boleh diakses dari awan.

Hanya mesej yang dihantar dalam sembang rahsia disulitkan dari hujung ke hujung.

Bagaimana dan di mana saya boleh memuat turun dan memasang Telegram?

Anda boleh menggunakan Telegram pada telefon pintar, tablet, dan juga komputer. Telegram menawarkan apl untuk iOS (9.0 dan ke atas), Android (4.1 dan ke atas), apl macOS asli dan apl desktop universal, Telegram Desktop, yang berjalan pada Windows, macOS dan Linux. Web Telegram juga boleh mengakses mesej anda melalui penyemak imbas anda.

Berikut adalah semua pautan untuk memuat turun versi terkini Telegram:

Bagaimana saya menggunakan Telegram? Petua dan cara

Telegram menawarkan beberapa ciri yang sangat kekurangan dua pesaingnya sebagai tambahan kepada banyak pilihan penyesuaian. Sila ambil perhatian bahawa Telegram menawarkan perkhidmatan rasmi Saluran Tip Telegram dengan petua dan cara tersendiri.

Di NextPit, kami mempunyai panduan pengguna lengkap untuk memulakan Telegram dan cara mengoptimumkan pengalaman anda jika anda sudah mahir dan menavigasi melalui aplikasi. Artikel ini mengumpulkan semua petua dan helah kami serta ciri tersembunyi dalam Telegram.

  • Baca juga: Panduan pengguna Telegram lengkap NextPit

Kami akan mengembangkan bahagian ini dengan tutorial individu untuk menjawab soalan tertentu sepanjang masa.

Telegram

Kami mempunyai petua dan helah kami yang saksama untuk menguasai Telegram / © New Africa / Shutterstock.com

Petua asas Telegram

Di sini, kami menerangkan cara membuat akaun Telegram, cara menyembunyikan nombor telefon anda, cara menyekat seseorang di Telegram, atau cara menggunakan Telegram dengan berbilang akaun secara serentak. Temui semua petua dan petua asas Telegram kami di sini. Artikel selanjutnya:

  • Bagaimana untuk memadamkan akaun Telegram anda – pada peranti anda atau dari jauh

Petua privasi di Telegram

Bahagian ini akan mengajar anda cara untuk kekal inkognito di Telegram. Bagaimana untuk memulakan sembang rahsia, cara mengunci sembang anda atau cara memadam akaun Telegram anda. Dapatkan semua petua dan helah privasi kami di Telegram di sini. Artikel selanjutnya:

  • Beginilah cara anda menyulitkan mesej anda dan memulakan sembang rahsia di Telegram
  • Beginilah cara anda menyembunyikan nombor telefon anda di Telegram

Petua pemperibadian di Telegram

Berikut ialah semua petua kami untuk menyesuaikan mesej dan antara muka Telegram anda, daripada gambar profil anda kepada pelekat, latar belakang sembang dan bot. Ketahui semua tentang petua dan kiat penyesuaian Telegram kami di sini.

Telegram lwn Signal lwn WhatsApp: Manakah apl pemesejan terbaik?

Bersama-sama dengan Isyarat, Telegram adalah salah satu alternatif yang paling terkenal untuk WhatsApp. Terdapat elemen yang membantu membezakan atau membandingkan tiga aplikasi pemesejan segera antara mereka, dengan ramai yang mengambil berat tentang penyulitan mesej, sandaran dan storan data, serta ciri seperti panggilan video, pengurusan kumpulan, dll.

NextPit tidak lama lagi akan menawarkan anda perbandingan lengkap yang akan dikumpulkan di bawah segmen ini disertai dengan jadual perbandingan yang jelas dan boleh difahami. Sementara itu, anda sudah boleh menyemak artikel kami mengenai 8 sebab untuk membuang WhatsApp untuk alternatif seperti Telegram. Juga jangan ketinggalan gambaran keseluruhan kami tentang alternatif WhatsApp terbaik pada tahun 2021.

drake meme whatsapp alternatif thumb2

Bagaimana Telegram membandingkan dengan aplikasi pemesejan lain seperti WhatsApp dan Signal / © NextPit

Itu sahaja untuk panduan lengkap mengenai aplikasi pemesejan segera Telegram buat masa ini. Seperti mana-mana keajaiban dunia, ia tidak akan dibina dalam sehari. Saya akan mengemas kini artikel ini secara berkala dan peribadi dengan menambah panduan, tutorial, ujian dan perbandingan yang akan saya terbitkan dalam masa yang ditetapkan.

Matlamatnya adalah untuk menyediakan anda hab, jenis repositori yang mengumpulkan semua yang telah diterbitkan oleh NextPit tentang Telegram. Rakan sekerja saya di NextPit juga sedang menyediakan halaman tengah yang serupa untuk kedua-dua WhatsApp dan Signal.

Saya juga sentiasa terbuka menerima cadangan anda dan juga permintaan untuk menambah baik artikel ini. Adakah anda mempunyai soalan atau kebimbangan khusus tentang Telegram? Beritahu saya dalam komen dan saya akan cuba menjawabnya.

  • NextPit juga ada di Telegram – ikuti kami!