Terperangkap dalam jaringan keselamatan Google: perkara yang perlu diketahui oleh pengubahsuai

6

© NextPit

Generasi pengguna telefon pintar akan datang akan menghadapi lebih sukar jika mereka mahu mengubah suai peranti mereka. SafetyNet menjadikan apl tidak boleh digunakan pada peranti yang berakar dan diubah suai. Kami menguji beberapa kaedah mod dan berjaya menjalankan beberapa apl SafetyNet yang diketahui seperti Pokémon GO atau Snapchat. Yang berkata, aplikasi topeng sepatutnya tidak membantu sama sekali.

  • Cara root Android: panduan lengkap
  • ROM tersuai dan akar: istilah yang paling penting dijelaskan

Pokémon GO dan Snapchat mungkin merupakan aplikasi paling terkenal yang menggunakan SafetyNet yang digeruni Google. SafetyNet ialah mekanisme perlindungan sisi pelayan dan perkhidmatan Google untuk pembangun apl. SafetyNet boleh mengesahkan sama ada fail sistem telah diganggu. Ia sebenarnya digunakan untuk mengesan jika perisian tegar telah diubah suai. Ia bukan sahaja menjejaskan perisian tegar yang diubah suai, ia juga mengenai telefon pintar berakar.

Dengan SafetyNet, apl boleh menyemak ciri ini dan ciri lain pada telefon pintar. Jika perisian tegar atau sistem mempunyai perubahan tertentu, apl tidak akan berjalan. Sebab yang paling biasa untuk tidak berjalan ialah akses root. John Kozyrakis, penasihat keselamatan untuk pembangun aplikasi, menerangkan banyak kriteria pengecualian tambahan dalam bentuk yang indah mendalami SafetyNet di blog beliau.

Percubaan SafetyNet kami

Sudah tentu, kami telah cuba untuk memintas cengkaman SafetyNet. Forum dan banyak artikel internet membincangkan kejayaan unroot, penukar akar, Magisk atau Microg, walaupun ia tidak semudah yang disangka. Setelah berakar, telefon pintar anda hilang kelayakan untuk Pokémon GO secara kekal. Tiada satu pun daripada penyelesaian yang dinyatakan di atas membantu sama ada, sekurang-kurangnya tidak secara kekal.

pokemon safetynet pergi snapchat disekat

Bagi sesiapa yang terperangkap dalam SafetyNet, tidak semudah itu untuk keluar. / © ANDROIDPIT

Ia adalah permainan kucing-dan-tikus antara SafetyNet Google dan Magisk komuniti XDA, memandangkan Google sentiasa memberikan kriteria baharu kepada pembangun apl yang boleh mereka gunakan untuk menyemak peranti. Pembuat di sebalik alatan seperti Magisk mesti menekanya terlebih dahulu supaya peranti boleh dikenali semula secara sah dan Snapchat boleh dijalankan. Magisk sudah mempunyai ujian pantas bersepadu, dan blog Google menunjukkan betapa ringkasnya pengesahan. Anda sendiri boleh melakukan ujian dengan cepat menggunakan aplikasi ini:

pokemon safetynet buka snapchat

Hanya ROM tersuai tanpa akar akan membebaskan anda daripada SafetyNet. / © ANDROIDPIT

Percubaan topeng dengan Magisk tidak berjaya untuk kami. Malah menyahroot sepenuhnya tetapan Lineage kami menggunakan alat unroot daripada tambahan Lineage tidak membantu: sebaik sahaja SafetyNet mendapatkan anda, ia memberi anda selama-lamanya. Walaupun semasa menguji dengan Samsung Galaxy yang berakar umbi dengan CF Autoroot, adalah sangat sukar untuk melepaskan diri daripada SafetyNet. Setelah sedikit diubah suai, satu set semula lagi juga boleh membantu: ia memerlukan kilat penuh perisian tegar asal termasuk pemadaman NAND. Sebelum menyahroot, anda juga harus membuat sandaran semua yang boleh disimpan dan dipulihkan selepas itu tanpa akar.

Anda akan mempunyai masa yang lebih mudah tanpa akar

Buat masa ini, pengubahsuaian masih dibenarkan oleh SafetyNet. Perisian tegar alternatif seperti Lineage dengan apl Google yang dipasang selepas itu diberi lampu hijau oleh apl kritikal seperti Snapchat atau Pokémon GO – malah apl pembantu SafetyNet untuk ujian pantas menghasilkan keputusan hijau.

Apl tersebut kurang akomodatif jika pemasangan Android anda telah di-root walaupun sekali dalam sejarahnya. Walaupun akses SuperUser telah dialih keluar dengan betul, ia akan dikesan oleh SafetyNet menggunakan jejak yang tidak diketahui. Satu-satunya penyelesaian ialah menggantikan kandungan partition sistem, yang secara praktikalnya bermaksud tetapan semula mandatori semua tetapan dan memadam semua data.

Harap-harap sekatan fungsi SafetyNet terus dihadkan kepada akar. Walau bagaimanapun, sekiranya perisian tegar pihak ketiga suatu hari nanti menarik perhatian SafetyNet, keterbukaan ekosistem Android dan hak pengguna untuk bebas membuat keputusan tentang peranti mereka akan disekat dengan tidak menyenangkan.

Adakah anda menghadapi masalah dengan SafetyNet? Apakah langkah yang telah anda ambil terhadap langkah keselamatan oleh Google ini? Beritahu saya dalam komen di bawah!