Tidak memerlukan sarung: Galaxy S23 akan menampilkan Gorilla Glass Victus 2 kalis pecah

17
© Corning

Anda kini mungkin mempunyai sebab untuk tidak meletakkan sarung pelindung pada telefon. Corning melancarkan Gorilla Glass Victus 2 pada penghujung tahun 2022 yang membawa perlindungan kalis pecah yang lebih baik walaupun pada permukaan yang lebih kasar seperti konkrit. Syarikat itu kini telah mengesahkan bahawa Samsung akan menjadi jenama pertama yang menggunakan kaca generasi seterusnya dan berkemungkinan dalam Galaxy S23 yang akan datang.

Menurut Corning, GG Victus 2 telah direka untuk menawarkan perlindungan terjatuh secara tidak sengaja yang lebih baik daripada generasi sebelumnya. Walaupun telefon semakin besar dan berat, Corning berkata Victus 2 boleh bertahan dari kejatuhan satu meter ke dalam turapan konkrit dan lebih tinggi dalam asfalt pada ketinggian 2 meter. Ia juga menambah bahawa kapal kaca itu mengekalkan rintangan calar serupa dengan Victus+ yang ditemui pada Galaxy S22.

  • Telefon pintar Samsung manakah yang patut anda beli pada tahun 2023?

Reka bentuk kaca sandwic pada Samsung Galaxy S23

Memandangkan Galaxy S23 belum diumumkan lagi, Corning tidak menyatakan dengan jelas nama peranti yang akan memperkenalkan bahan tersebut. Begitu juga, diandaikan bahawa barisan Galaxy S23 akan menjadi yang pertama menggunakan GG Victus 2, yang dijadualkan menjadi rasmi pada 1 Februari semasa acara peribadi Unpacked firma Korea Selatan yang akan berlangsung di San Francisco.

Bagi Galaxy S23, peranti itu mungkin tiba dengan reka bentuk kaca “sandwic”. Khususnya, kedua-dua bahagian hadapan dan belakang telefon akan dilindungi oleh Gorilla Glass Victus 2, kaedah yang sama yang digunakan Samsung pada Galaxy S22 (ulasan) dan Galaxy S21.

Di luar cermin mata, Samsung dijangka melengkapkan trio perdana dengan bingkai aluminium Armor tersuainya, walaupun kami masih belum mengetahui sama ada akan ada penambahbaikan pada komponen ini. Selain itu, Galaxy S23 juga boleh mendapat manfaat daripada rintangan air dan habuk IP68 manakala kedua-dua model standard dikatakan meniru bahagian luar minimalis Ultra.

Adakah anda menggunakan sarung pelindung pada telefon atau peranti anda? Jika ya, adakah anda akan membuangnya dalam telefon dengan kaca Victus 2? Bahagian komen kami terbuka untuk jawapan anda.

Sumber:
Corning